leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6910 - 22 feb 18:46

Împroprietăriţi pe pământul care nu există: Problema retrocedării în Braşov, la 4.000 de hectare de rezolvare

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 17 noiembrie 2017

Până în 22 decembrie, Prefectura avea o situaţie clară privind titlurile de proprietate, dar şi un „inventar al problemelor”

Împroprietăriţi pe pământul care nu există: Problema retrocedării în Braşov, la 4.000 de hectare de rezolvare

Prefectura Braşov a transmis ieri un comunicat de presă potrivit căruia Comisia Judeţeană Braşov face demersuri pe lângă autorităţile locale, care înregistrează un deficit de suprafaţă, să soluţioneze cererile de retrocedare pe care le mai au în lucru, astfel încât la nivel de judeţ să se poată dispună scoaterea de terenuri din domeniul public sau privat al statului, în vederea acoperirii deficitului în mod corespunzător.
„În acest moment, la nivelul judeţului Braşov, se înregistrează un deficit de suprafaţă de 4.000 ha teren agricol, necesar punerii în posesie a persoanelor validate de către Comisia Judeţeană Braşov, în baza legilor fondului funciar”, se arată în comunicat.
Prefectura a amintit că „prin circulara nr. 16221/2016, am acordat termen până la data de 5 decembrie 2016, tuturor Comisiilor locale care înregistrează cereri nesoluţionate sau celor care nu au pus în aplicare sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile, astfel încât până la termenul acordat, acestea trebuiau să certifice situaţia finală a anexei de despăgubiri (beneficiari/suprafaţă). Prin Legea  nr. 168 din 29 iunie 2015, au fost exceptate de la reconstituirea în natură, suprafeţele de teren cu destinaţie agricolă indispensabile activităţii de cercetare-dezvoltare-inovare şi multiplicării materialului biologic vegetal şi animal, de utilitate publică, prevăzute în anexele nr. 1-5 şi 7 la Legea nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Şişeşti» şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru cetăţenii care aveau identificate vechile amplasamente în perimetrele institutelor de cercetare de pe raza Judeţului Braşov, terenuri care conform legii au fost declarate indispensabile cercetării, trebuie să găsim soluţii de retrocedare în natură, în alte localităţi cu excedent de suprafaţă de pe raza judeţului Braşov, potrivit «Principiului resituirii cu prevalenţă în natură» , în caz contrar urmând ca şi aceştia să fie înscrişi pe anexa de despăgubiri”.

Mai trebuie rezolvată problema măsurărorilor cadastrale
Totodată, Prefectura menţionat că „activitatea comisiilor locale de fond funciar este permanent în atenţia noastră, acordând consultanţă de specialitate ori de câte ori ne este solicitată. Este regretabil faptul că procesul de reconstituire a dreptului de proprietate nu s-a putut  finaliza, din păcate, până la termenul prevăzut de legiuitor - 1 ianuarie 2017. Acest fapt se datorează lipsei fondurilor la unele primării, care au fost în imposibilitatea încheierii de contracte cu specialişti topo autorizaţi, precum şi trecerii la sistemul de măsurare STEREO 70, care implică o serie de operaţiuni tenhico – juridice”.
Pentru a se rezolva problema retrocedării terenurilor, reprezentanţii Guvernului în teritoriu au anunţat că „am solicitat  tuturor autorităţilor locale, contractarea lucrărilor de specialitate privind lucrările de cadastru sistematic, în conformitate cu prevederile Legii nr.7/1996, a cadastrului şi publicităţii imobiliare, prin care s-a creat cadrul legal pentru demararea de către unităţile administrativ-teritoriale a programului de cadastru sistematic – general la nivel de sector cadastral, pentru imobilele terenuri (terenuri cu sau fără construcţii) situate în extravilanul localităţilor, în zonele de aplicare a legilor fondului funciar”.

Va urma un inventar al terenurilor
Reprezentanţii Guvernului în teritoriu au anunţat că prin ordin de prefect s-a dispus control la toate comisiile locale de fond funciar din judeţ. Perioada de activitate supusă controlului va viza perioada cuprinsă de la data intrării în vigoare a Legii nr.165/2013 şi până în prezent şi va consta în verificarea suprafaţei totală la nivel de unităţi administrativ-teritoriale pentru care s-a emis titluri de proprietate defalcată (forestier/arabil), suprafaţa totală la nivel de unităţi administrativ-teritoriale pentru care nu s-a emis titluri de proprietate, defalcată (forestier/arabil), situaţia cererilor nesoluţionate, situaţia titlurilor executorii care nu au fost puse în aplicare, situaţia litigiilor aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, stadiul actual de punere în aplicare a Legilor fondului funciar. De asemenea, vor fi colectate principalele dificultăţi întâmpinate de către Comisiile locale cu ocazia punerii în posesie.
Controlul se va desfăşura până în data de 22 decembrie 2017.
Pentru a se debloca situaţia retrocedărilor, specialiştii Prefecturii au organizat întâlniri zonale cu reprezentanţii comisiilor locale de fond funciar din judeţ, pentru a analiza situaţia necesarului de teren la nivelul judeţului Braşov, fiind programate până la finele lunii curente patru şedinţe de lucru (la Braşov, Râşnov, Rupea şi Făgăraş) sau ori de câte ori situaţia o impune la sediul Prefecturii.
„Am dezbătut împreună cu juriştii Instituţiei Prefectului problemele de fond funciar din judeţ. Astfel, am luat decizia dispunerii unui ordin de prefect, prin care să fie verificate toate aceste comisii din judeţul nostru. Aceste controale îşi propun să ducă la deblocarea procesului de eliberare a titlurilor de proprietate la nivelul comisiilor locale din Judeţul Braşov, prin identificarea problemelor şi recomandarea de soluţii în conformitate cu legislaţia aplicabilă în domeniul fond funciar. De la începutul anului si până în prezent au fost adoptate 409 hotărâri şi au fost  eliberate 2165 de titluri de proprietate”, a declarat prefectul Braşovului, Marian Rasaliu.
La rândul său, subprefectul Ciprian Băncilă, secretarul Comisiei Judeţene Braşov de aplicare a Fondului Funciar, a afirmat că „această problemă de fond funciar trebuie rezolvată cât mai repede, fiind obligaţia autorităţilor locale. Este un drept al cetăţenilor de a intra în posesia titlurilor de proprietate ce li se cuvin”.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional