leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6635 RON

1 USD = 4.1283 RON

1 GBP = 5.2853 RON

1 XAU = 160.7168 RON

1 AED = 1.1239 RON

1 AUD = 2.9984 RON

1 BGN = 2.3844 RON

1 BRL = 1.0910 RON

1 CAD = 3.1201 RON

1 CHF = 4.1007 RON

1 CNY = 0.5947 RON

1 CZK = 0.1795 RON

1 DKK = 0.6250 RON

1 EGP = 0.2299 RON

1 HUF = 1.4462 RON

1 INR = 0.0573 RON

1 JPY = 3.6394 RON

1 KRW = 0.3649 RON

1 MDL = 0.2426 RON

1 MXN = 0.2029 RON

1 NOK = 0.4852 RON

1 NZD = 2.8101 RON

1 PLN = 1.0856 RON

1 RSD = 0.0395 RON

1 RUB = 0.0619 RON

1 SEK = 0.4541 RON

1 TRY = 0.7598 RON

1 UAH = 0.1487 RON

1 XDR = 5.7006 RON

1 ZAR = 0.2889 RON

Editia 6849 - 16 noi 00:04

În aşteptarea primarului... Prefectul, şefii APIA, oamenii din sat

Autor: Iulian RINDER

Publicat la 18 aprilie 2018

Prefectul Rasaliu vrea să medieze conflictul fermierilor de la Bod. Dacă nu se face pace până-n 15 mai, satul pierde toţi banii de la APIA pentru păşunat

În aşteptarea primarului... Prefectul, şefii APIA, oamenii din sat

Ieri la amiază a avut loc o întâlnire la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Braşov, între prefectul judeţului, Marian Rasaliu, conducerea agenţiei şi fermierii din Bod, pentru a rezolva situaţia conflictuală de acolo dintre localnici şi primarul comunei amintite, Sergiu Arsene. Motivul scandalului? Simplu: banii. Mai exact subvenţiile de la APIA, pe care Arsene le-ar dori direcţionate spre o asociaţie fictivă. Chiar şi aşa, din păcate, pentru acurateţea demersului legalităţii şi a informării, acesta din urmă nu a simţit obligaţia de a veni la şedinţă, dar nici vreun alt subordonat de-al său.
Prefectul Rasaliu, care ne-a declarat că doreşte ca situaţia să se rezolve pe cale amiabilă şi că sprijină comunitatea şi pe cei care muncesc şi locuiesc acolo, a mai oferit din amabilitate un termen pentru ziua de vineri, pentru ca şi reprezentanţii Primăriei Bod să vină să-şi prezinte argumentele.

Deşi ...
Asociaţia crescătorilor de Taurine din Bod Sat nu a avut niciodată vreo problemă până acum - aşa cum recunoaşte şi conducerea APIA, o intervenţie a primarului Sergiu Arsene de la mijlocul lunii trecute bulversând lucrurile.
Exact din momentul când a convocat câţiva crescători de animale, ce erau membri ai asociaţiei amintite, dar fără drept de vot - deoarece deţineau mai puţin de trei animale sau chiar nici unul la momentul convocării - a şi impus o nouă conducere fictivă. Deşi majoritatea fermierilor, împreună cu conducerea aleasă, a atacat în instanţă acest lucru, iar legea spune că nici dacă ar fi vorba de o nouă asociaţie aceasta nu poate beneficia de subvenţii dacă nu are măcar un an de activitate, există riscul, în cazul în care primarul nu eliberează către conducerea asociaţiei recunoscute juridic o adeverinţă privind faptul că terenul a fost folosit conform contractului din 2017, ca în 2018 să se piardă banii de la APIA.
Reamintim, aşa cum am mai scris că la începutul lunii trecute, în plenul Consiliului Local Bod, primarului Arsene i s-a prezentat situaţia financiar contabilă a asociaţiei, unde se arăta că totalul veniturilor a fost de 261.718 lei, din care cotizaţiile membrilor au reprezentat 8.110 lei, iar subvenţia a fost de 253.608 lei. Fonduri din care Primăria Bod a primit 205.652 lei, taxe de păşunat, mai exact puţin peste 75% din cheltuieli. După ce au fost achitate şi alte datorii, către ANAF, APIA, chiria sediului asociaţiei etc, au rămas 66.800 de lei ce au fost plătiţi către „membrii asociaţiei pentru lucrări de întreţinere a păşunii”. După ce a fost prezentat bilanţul, primarul Arsene a solicitat ca acesta să nu fie aprobat „de către adunarea generală şi să fie schimbată conducerea acesteia”.
La câteva zile după aceea, primarul a impus o nouă conducere a unei asociaţii nestatutare. Sigurul scop? De a bloca activitatea prezentei asociaţii pe care nu o coordonează acum.

Cei de la APIA Braşov sunt blocaţi de o...  adeverinţă
Directorul executiv APIA Braşov, Folea Adrian, spune că totul reprezintă „o chestiune internă” care „ţine de cadrul legislativ”, dar că „până acum noi nu am vrut nici o problemă de colaborare cu Asociaţia de taurine Bod Sat. Domnul prefect Marian Rasaliu doreşte să afle şi poziţia Primăriei Bod şi să aibă, ca şi noi, măcar o discuţie faţă în faţă cu un reprezentant al acesteia. Cert este că dacă primăria nu eliberează o adeverinţă până pe data de 15 mai, crescătorii de animale îşi pierd subvenţiile. De aceea doresc ca vineri lucrurile să se lămurească”.

Preşedintele Asociaţiei de Taurine Braşov, Petru Bordean, acuză: „Primarul forţează falsul”
Preşedintele Asociaţiei de Taurine Braşov, Petru Bordean, care a participat şi el la discuţii, spune că „actualul primar forţează falsul. Încearcă să intervină în ordinea interioară a unei asociaţii private. Asociaţia Bod Sat are de anul trecut un contract valabil pe şapte ani. Acum, dacă refuză să le dea adeverinţa, neagă contractul. Cei de acolo şi-au plătit toate impozitele impuse de primar. Acolo li se ia o taxă de 600 de lei pe hectar. Primăria nu ar trebui se intervină brutal în activitatea unei asociaţii, deşi, anul trecut, a avut nişte solicitării aberante. Astfel – interesant, nota noastră – li s-a oferit 1,29 de hectare celor care au o vacă sau  maxim trei vaci şi 0,39 de hectare de păşune pentru cei care au mai multe animale. A lăsat zeci de hectare nefolosite, chipurile pentru regenerare, iar când terenul a fost invadat de buruieni, tot pe noi ne-a rugat să rezolvăm problema în mod gratuit, ca să nu fie penalizat de cei de la APIA. Aşa de priceput este primarul că a angajat habarnişti ca şi consilieri şi eu am ajuns la concluzia ori că aceştia nu se pricep de loc sau sunt rău intenţionaţi. Dar noi plătim tot ceea ce ni se cere. Dar şi aşa observ că la acea asociaţie conducerea legală nu este recunoscută, ci sabotată de primarul Arsene”.

Presedintele Asociaţiei Bod Sat a solicitat intervenţia justiţiei
La rândul său, Bularca Constantin, preşedintele Asociaţiei de Taurine Bod Sat, spune că „aşa zisa conducere a asociaţiei s-a autonumit la directivele primarului Arsene. Nu au respectat statutul, nu au avut cvorum, nu au nici o decizie judecătorească care să-i legitimeze. I-am dat în judecată. De ce? S-au numit între ei, cei câţiva, pe data de 14 martie şi pe data de 15 s-au şi înscris la Primăria Bod ca fiind noua conducere a asociaţiei,  fără a avea nici un act legal. Acum vor să ia subvenţia de la APIA. Dacă făceau o nouă asociaţie trebuiau să aştepte măcar un an. Altfel, prin lege nu se pot închiria noi păşuni. Noi am plătit 500 de lei chirii, 25 de lei taxa de inflaţie, plus impozitul pe hectar, mai exact ajungem 600 de lei. Bani au fost plătiţi. Acum, pentru a putea supravieţui, i-am solicitat domnului prefect Rasaliu să analizeze ca un profesionist trei lucruri: cu ce drept intervine primarul Arsene într-o asociaţie privată, micşorarea taxei la păşune şi ca păşunea să se împartă egal, în funcţie de câte animale ai, nu să fie favorizaţi cei care au o vacă maxim două”.

Juriştii Prefecturii Braşov vor analiza situaţia 
Prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu, a precizat că a organizat întâlnirea de marţi de la APIA cu fermierii din Bod pentru a evita un blocaj în ce priveşte împărţirea pajiştilor de pe raza comunei. Mai mulţi fermieri din zonă au reclamat modul discreţionar prin care se face atribuirea suprafeţelor acoperite cu iarbă, iar cum la discuţii au participat doar reprezentanţii APIA şi fermierii, a propus organizarea unei alte întâlniri vineri, 20 aprilie, la care să fie prezenţi şi reprezentanţii Primăriei Bod.
„Am ascultat doleanţele fermierilor. Însă, pentru a avea o situaţie clară a ceea ce se întâmplă în comună în această speţă, trebuie să îi avem aici, la discuţii, şi pe reprezentanţii Comunei Bod. În acest sens, am propus organizarea unei noi întâlniri unde să fie prezenţi toţi cei implicaţi. Abia atunci putem trage o concluzie finală. De asemenea, le-am solicitat fermierilor să pună pe hârtie toate aceste nemulţumiri legate de păşunat. La întâlnirea care va avea loc vineri vor fi prezenţi şi juriştii Prefecturii Braşov. Noi suntem garantul respectării legii şi trebuie să analizăm bine aceste situaţii delicate”, a precizat Marian Rasaliu, prefectul Judeţului Braşov.

+7 -1

Comentarii

sasu

2018-04-18 10:17:26


asta-i imitatie de primar. se va vedea pe parcurs ca a venit la bod numai sa fure si sa mulga cat mai multi bani. cine se crede? nu stiu dar atat stiu ca e tot om sa vedem cum o sa fie dupa ce nu o sa mai fie primar. inca de la inceput a dat cu stangul in dreptul si cu greturi pe el. dom primar nu uita bod nu e comuna ta. bodenii is oameni fain tu nu ii poti reprezenta. nu meriti ptr simplu fapt ca esti cum esti napastuit de soarta

Cristian

2018-04-18 05:47:14


Locuitori din Bod pot termina aceste abuzuri ale primarului adunand semnaturi privind organizarea de noi alegeri privind postul de primar.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional