Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 20:02

Începe şcoala, mai plină de reguli ca niciodată, mai incertă decât are şanse să devină vreodată

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 14 sepembrie 2020

Copiii abia aşteaptă să se întoarcă la şcoală, părinţii au păreri împărţite, dar tuturor le este frică. Profesorii încearcă să se adapteze la noul statut de „factotum”, iar ministrul Educaţiei are ieşiri de victimă, pe pagina personală de facebook

Începe şcoala, mai plină de reguli ca niciodată, mai incertă decât are şanse să devină vreodată

Anul şcolar 2020-2021 debutează astăzi, fără festivităţi oficiale, după o vacanţă prelungită din martie încoace, pe alocuri presărată cu „şcoală online” (unde a fost, desigur). Un an şcolar care începe sigur sub semnul pandemiei. Şi cam acesta este singurul lucru cert. Toate celelalte sunt „în funcţie de evoluţia epidemiologică”. Un an şcolar în care şcolile au primit ce visau de multă vreme, descentralizarea, fiecare decide cum îi e mai bine. S-a făcut din scurt, cu multe necunoscute şi „bâlbâieli” din partea autorităţilor „de la centru”. Însă, şcolile au primit puterea de a alege cum deschid. N-au avut ei ultimul cuvânt, dar au ales, „în funcţie de evoluţia epidemiologică”.
În municipiul Braşov, scenariul adoptat este cel galben, scenariul hibrid, cu şcoală fizică prin rotaţie, o parte din clasă o săptămână sau două, cealaltă parte următorul interval de timp. Singurii care sunt exceptaţi de la rotaţie sunt preşcolarii, cei din clasele primare şi cei din clasele terminale (a VIII-a şi a XII-a). În teorie, cel puţin, căci sunt şi unităţi şcolare în care părinţii au fost anunţaţi că elevi din clase primare vor fi împărţiţi în două grupe, care vor veni la şcoală alternativ.
Două unităţi şcolare din Ghimbav încep în scenariul roşu, adică online. Mai pe româneşte, şcoala şi grădiniţa mai stau închise 2 săptămâni.
În mediul rural, cu preponderenţă, scenariul adoptat este cel verde, pentru că au fost puţine îmbolnăviri raportate. Asta în condiţiile în care sunt localităţi unde nu există nici măcar un medic de familie! Dar încep în scenariul verde. Avantajul este că de regulă, în rural, clasele au mai puţini elevi.
Situaţia este instabilă, oricum, pentru că mai mult de trei îmbolnăviri în aceeaşi şcoală îi trimit pe toţi acasă, şi profesori, şi elevi, indiferent de ciclul şcolar. Cel puţin aşa arătau normele, pe care Ministerul Educaţiei şi al Sănătăţii au reuşit să le dea abia la început de lună septembrie. Îmbolnăvirile înseamnă, în final, tot şcoala online. În unele locuri, on-line-ul va fi în continuare un lux. Tabletele şi internetul despre care ministrul Educaţiei vorbea încă din primăvară s-au împotmolit în licitaţii şi proceduri. Încă nu au ajuns la elevi. Unde au cumpărat Primăriile, copiii vor avea tablete. Unde nu, se va descurca fiecare cum va putea. Sau vor pierde, după ce au mai pierdut jumătate de an şcolar trecut. În timpul acesta, Ministerul se laudă că a deschis calea prin care autorităţile pot cumpăra cu bani europeni dispozitivele.
Şcoala începe cu reguli de purtare a măştii. Copii şi profesori vor trebui să le poarte, ca măsură de protecţie. Inclusiv prichindeii din clasele pregătitoare. Guvernul le susţine doar pentru cei săracik. Restul se mai descurcă şi cum poate. Pentru început, marea majoritatea primesc măşti. Inclusiv „aia mai avuţi”.
Şcoala trebuie să fi luat şi măsurile de distanţare între băncile copiilor, dar şi între copii. Cu alte cuvinte, nu se vor mai întâlni toţi în pauze, orele vor fi decalate, pauzele la fel. Unde spaţiile sunt insuficiente, grupele au fost rupte şi vor face ore mai scurte, cu pauze de dezinfectări între grupe. Minim 30 de minute pentru dezinfectări.
Profesorii vor trebui să fie cei care supraveghează ca elevii să respecte regulile. Asta pe lângă munca de profesor, pentru care, de fapt, ei, dascălii, s-au pregătit.
În urmă cu câteva săptămâni, secretarul de stat Raed Arafat spunea „cu subiect şi predicat” că tot profesorii ar trebui să facă şi triajul epidemiologic. Mai marii din Educaţie au anunţat, însă, că triajul va fi făcut de personal medical. Nu toate şcolile au, însă, acel personal medical şi autorităţile au mai încercat să „cârpească” pe unde s-a mai putut. Reamintim că, în judeţ, sunt localităţi în care nu există măcar un medic de familie. Dar vor începe în scenariul verde.
La declaraţia pe propria răspundere în privinţa sănătăţii copilului, mai marii de la Educaţie au renunţat, de asemenea, după ce au reacţionat puternic părinţii.
Părinţi care se tem pentru copiii lor şi arată acest lucru mai ales pe reţele de socializare. Ici-colo mai sunt şi proteste. La Braşov a fost un protest al părinţilor de la Şcoala 6, care ar fi dorit să poată opta pentru şcoala on-line 100%.
Şcoala on-line 100% va fi o opţiune doar pentru elevii cu boli cronice şi pentru elevii care au acasă persoane în vârstă sau persoane cu boli cronice. Dar totul se face cu adeverinţe.
Şi adeverinţele au fost subiect de discuţie – cele de intrare în colectivitate, cele pentru sport. În timp ce Ministerul Educaţiei le vrea pentru toţi copiii, medicii de familie – cei care le eliberează – condamnă „pelerinajul” şi spun că mai mult se expun riscului de îmbolnăvire şi părinţii, şi copiii, pentru aceste hârtii, la care s-ar putea renunţa. Ministerul le menţine, dar a făcut o concesie. Părinţii le pot aduce şi în următoarele zile.
Şcoala în Braşov începe cu aceeaşi infrastructură, clase prea mici şi prea puţine pentru suprapopularea tipică cel puţin în şcolile din municipiu.
Tot la Braşov, şcoala începe cu mare parte din ore acoperite. Însă au mai rămas necoperite câteva fracţii de normă (ore care, cumulate, pot da o catedră întreagă, însă dezavantajul este că sunt în unităţi şcolare diferite).
Vestea bună este că, cel puţin din acest an, judeţul Braşov nu mai are WC-urile în spatele şcolii, şi nici toalete turceşti. Au fost aduse toate la standarde şi sunt conforme.
O altă veste bună este că pandemia cel puţin aduce săpunul, hârtia igienică şi prosoapele de hârtie în toaletele şcolilor. Este o obligaţie. În alţi ani, era înţeleasă ca o recomandare şi mulţi dintre adulţii de azi n-au reuşit să vadă măcar săpunul în toaletele de la şcoală...
În tot balmeşul de necunoscute, în acest sfârşit de săptămână, ministra Educaţiei, Monica Cristina Anisie, a avut o ieşire cel puţin atipică pe pagina de facebook, plângându-se, în scris, că nu este apreciată şi toată lumea critică, fără soluţii. „Nu mai înţeleg nimic din tot ce se întâmplă în jurul meu! Orice intenţie bună este interpretată de toţi cei fără de greşeală! Oameni de bine, nu am ce zice! Toată lumea critică, nimeni nu vine cu soluţii! Aştept soluţii, dacă au!”, a scris aceasta, într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook.

CITEȘTE ȘI: De frica Covid: 8 profesori din Brașov au cerut pensionarea anticipată. Alți 7 nu au mai cerut prelungirea orelor după pensionare

+1 -0

Comentarii

'Rammstein'

2020-09-14 14:12:13


'Voi vă căcați pe voi și cretinii din școli erau purcoi la coresi grămadă...ce distanțare plua,toate curvele erau în brațele elefanților, țigări, băutură...și mâine ziceți că au covid...și nu erau puțini,erau clase întregi ..char se mirau trecători... îi dureau in cur de regulile sanitare .. ce-ar fi că părinții să-și vadă plozii in căcat..'

'Andrei'

2020-09-14 12:44:01


'Nu critic, doar observ. Nu cred ca tuturor le este frica. Titlul, dupa parerea mea \"baga\" frica in oameni. Ideea e ca scoala online nu este o solutie, parintii nu au posibilitati umane, materiale si de locatie ca sa sustina aceasta varianta pe termen lung. Daca ne \"jucam\" prea mult cu psihicul copiilor s-ar putea sa ajungem la alte probleme si implicit la \"consiliere psihologica\". Evident pentru cei in situatii de risc e recomandat online. Parintii fac eforturi disperate ca sa se acomodeze cu noua \"ordine\".Astept cu nerabdare revenirea la normalitate, fara frica.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie