leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6660 RON

1 USD = 4.0348 RON

1 GBP = 5.3083 RON

1 XAU = 165.0626 RON

1 AED = 1.0985 RON

1 AUD = 2.9802 RON

1 BGN = 2.3857 RON

1 BRL = 1.0767 RON

1 CAD = 3.0328 RON

1 CHF = 4.0467 RON

1 CNY = 0.6234 RON

1 CZK = 0.1806 RON

1 DKK = 0.6261 RON

1 EGP = 0.2258 RON

1 HUF = 1.4443 RON

1 INR = 0.0592 RON

1 JPY = 3.6638 RON

1 KRW = 0.3649 RON

1 MDL = 0.2398 RON

1 MXN = 0.1966 RON

1 NOK = 0.4925 RON

1 NZD = 2.7766 RON

1 PLN = 1.0812 RON

1 RSD = 0.0395 RON

1 RUB = 0.0635 RON

1 SEK = 0.4532 RON

1 TRY = 0.8485 RON

1 UAH = 0.1524 RON

1 XDR = 5.6813 RON

1 ZAR = 0.2950 RON

Editia 6744 - 20 iun 17:09

Inspectoratul de Jandarmi Braşov, „botezat” în debutul anului Centenar

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 01 martie 2018

Începând din 7 februarie, prin ordin al Ministrului Afacerilor Interne, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov i-a fost acordată denumirea onorifică de „Nicolae Titulescu”

Inspectoratul de Jandarmi Braşov, „botezat” în debutul anului Centenar

Demersurile pentru atribuirea unei denumiri onorifice Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov au început în luna august 2017 şi au fost iniţiate de către inspectorul şef, col. Cristian Elly Paliştan. „Faptul că nimic nu este întâmplător îl reprezintă momentul  aprobării primirii denumirii onorifice, 7 februarie, solstiţiul de iarnă, «începutul» iernii astronomice, motiv pentru care apreciem că acordarea denumirii onorifice pentru inspectorat reprezintă începutul unei noi perioade, pe care ne-o dorim cât mai lungă, iar generaţiile următoare, la celebrarea a 200 de ani de la Marea Unire, să aprecieze în acelaşi mod atât activitatea inspectoratului, cât şi cea a marelui diplomat al cărui nume îl poartă”, a declarat col. Paliştan.Apărător al Marii Uniri
Şeful IJJ a precizat că denumirea onorifică de Nicolae Titulescu a fost aleasă în primul rând ţinând cont de contextul în care ne aflăm, sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. „Am ales să purtăm denumirea de «Nicolae Titulescu» fiind fascinaţi de viaţa şi activitatea celui care a fost numit «Cavalerul Păcii Mondiale», un om devotat idealului în care a crezut, i-a însufleţit viaţa, i-a implusionat energia şi i-a înteţinut gândirea - dragostea sa faţă de ţară, de independenţă, suveranitatea şi integritatea teritorială a acesteia, ideal  pentru care s-a luptat până la ultima suflare. Prin calităţile sale de mare diplomat, dar şi dreptul şi dreptatea care au fost de partea poporului român, Nicolae Titulescu a reuşit să  încline balanţa în favoarea dreptăţii, recunoscându-se Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, prin semnarea Tratatului de la Trianion la data de 4 iulie 1920 de către Ioan Cantacuzino şi Nicolae Titulescu din partea României. Odată realizat acest mare ideal prin voinţa naţională şi recunoscut prin tratatele de pace, Nicolae Titulescu a fost apărătorul Marii Uniri, nefăcând nici o concesie nimănui atunci când a pledat pentru cauza poporului român şi niciodată nu a cerut pentru români ceea ce nu era al lor sau nu izvora dintr-un drept al lor, apărând peste hotarele ţării, hotarele României aşa cum au fost ele consfinţite prin Tratatele de pace încheiate între anii 1919- 1920”, a explicat col. Paliştan.

Jandarmeria, simbol al Unirii în Transilvania
În condiţiile extrem de grele şi complexe din acea perioadă în care s-a aflat România (sfârşitul primului război mondial), când haosul creat a atins cote maxime, periclitând stabilitatea socială şi siguranţa statului, Jandarmeriei i-au fost încredinţate noi şi dificile misiuni pentru apărarea şi consolidarea Marii Uniri, misiuni pe care le-a îndeplinit cu abnegaţie şi multe sacrificii. Anul 1918 este reprezentativ pentru Jandarmerie prin prisma demersurilor făcute în domeniul organizării şi dezvoltării acesteia în Transilvania, organizarea primelor posturi de jandarmi în localităţile eliberate (Bârsta, Satu Lung şi Târlungeni) fiind evidenţiate într-o scrisoare din 17 august 1916, transmisă de maiorul Anastasie Soiculescu şi adresată Inspectoratului General de Jandarmi, în care spunea: „Astăzi, pentru prima oară şi pentru totdeauna, Jandarmeria Română a înlocuit pe pământul scump al Transilvaniei, Jandarmeria ungurească”. Evoluţia ulterioară a Jandarmeriei a făcut ca în anul 1919, printr-un Înalt Decret, să se înfiinţeze Brigada 4 Jandarmi Cluj, din a cărei organizare făcea parte şi Regimentul 8 Jandarmi Braşov.
În al doilea rând, în alegerea acestui nume onorific, jandarmii braşoveni au ţinut cont de apropierea sufletească şi ataşamentul marelui diplomat faţă de Braşov, motiv pentru care în testamentul său este menţionat: „În ce mă priveşte, cum m-am considerat totdeauna ca un soldat al teritoriilor alipite României între 1918 – 1920, doresc să fiu îngropat la Braşov într-un loc ceva mai la o parte. Prietenii mei din Ardeal vor şti să găsească un loc potrivit dorinţei mele. Take Ionescu sus la Sinaia şi eu la picioarele lui, jos la Braşov, pentru repausul etern, este felul cel mai convenabil şi doresc ca locuitorii Braşovului să accepte rugămintea mea”. 

Un model pentru generaţiile viitoare                                                                                                       
„Faptul că trupul neînsufleţit al marelui diplomat,  conform dorinţei acestuia, se află la Braşov, că la nivelul municipalităţii în semn de recunoştinţă şi apreciere Parcul Central îi poartă cu demnitate numele, au constituit pentru noi importante motive pentru a susţine demersul în vederea atribuirii denumirii onorifice de «Nicolae Titulescu». Şi nu în ultimul rând, prin faptul că acţiunile sale au fost un model pentru generaţiile viitoare, implicit pentru generaţia noastră de azi, privilegiată fiind de a avea onoarea să fie contemporană cu Centenarul idealului suprem al poporului român, realizat în 1918, apreciem că alegerea făcută de noi, aceea de a purta denumirea onorifică «Nicolae Titulescu», reprezintă o recunoaştere a activităţii şi meritelor marelui diplomat de-a lungul carierei cale, în slujba românilor şi a statului român şi în acelaşi timp o deosebită onoare pentru jandarmii braşoveni de a purta cu cinste un nume recunoscut atât pe plan naţional, cât şi internaţional, ca fiind cel al unei personalităţi marcante pentru viaţa oamenilor care trăiesc într-un spaţiu binecuvântat de Dumnezeu – Grădina Maicii Domnului – aşa cum este supranumită ţara noastră, România. Considerăm că prin realizarea acestui demers,  Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Braşov, cu aleasă recunoştinţă, se alătură  «prietenilor» marelui diplomat”, a punctat şeful IJJ Braşov.
În vederea coordonării eforturilor şi demersurilor în abordarea proiectului, jandarmii braşoveni au fost sprijiniţi de către consilier superior dr. Laurenţiu-Ştefan Szemkovics, din cadrul Comisiei de Însemne Heraldice a Ministerului Afacerilor Interne, profesor dr. Vasile Oltean, director al muzeului „Prima Şcoală Românească”  din Braşov şi profesor Viorica Bica, director Biblioteca Municipală „Octavian Paler” din Făgăraş.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotional