Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 03:07

„Invenţia de la Rupea”, schema unui băiat deştept, anunţă DNA

Autor: George ALDEA

Publicat la 12 aprilie 2021

Procurori: avea un utilaj vechi, şi l-a vândut tot lui şi l-a decontat ca nou la ADR, cu 7 milioane de lei. Utilajul e inventat, arăta firma anul trecut, când fabrica de descompus cauciucuri a fost implicată într-un scandal de mediu

„Invenţia de la Rupea”, schema unui băiat deştept, anunţă DNA

DNA Oradea a anunţat vineri, 9 aprilie, că a reţinut un asociat al fabricii de descompus cauciucuri de la Rupea. Nu s-au nominalizat acuzaţii, dar identificarea a fost uşor de făcut, pentru că în oraş e o singură investiţie similară, firma care a deschis unitatea era înregistrată în Oradea (unde s-a deschis acum dosarul de corupţie), iar pe site-ul ADR apare tot un singur beneficiar de fonduri nerambursabile pentru o astfel de fabrică: acordată în 2014, pentru Pyrocolect SRL Oradea, firmă care între timp şi-a transferat sediul social în Bucureşti.
Pe scurt, potrivit DNA, un asociat al fabricii din Oradea, avea un utilaj, l-a vândut firmei la care era acţionar şi, după o serie de scheme financiare, l-a decontat la ADR ca fiind nou, cu 7 milioane de lei.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08 aprilie 2021, a unui inculpat, la data faptei asociat în cadrul unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”, se preciza în comunicatul dat publicităţii de DNA.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: „Între Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi societatea în care era asociat şi inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat «Achiziţionare instalaţie de cracare termică de deşeuri de cauciuc, localitatea Rupea, judeţul Braşov». În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului firmei pentru a obţine sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop «justificarea» achiziţionării respectivului utilaj industrial. Astfel, inculpatul ar fi vândut societăţii respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată. Ulterior, după mai multe «reparaţii şi îmbunătăţiri» efectuate la mai multe firme din spaţiul intracomunitar, utilajul respectiv s-a întors, ca unul nou, în patrimoniul societăţii care încheiase iniţial contractul de finanţare. În realitate, utilajul industrial «nou», în valoare de 7.378.003 lei (achitaţi din fonduri nerambursabile) nu a fost achiziţionat niciodată”.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, iar în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, mai transmit procurorii.

„O invenţie românească”
Potrivit unor surse judiciare, este vorba de omul de afaceri Otto Bosnyak, asociat în cadrul firmei Pyrocolect SRL, care deţine fabrica cu utilajul incriminat. Anul trecut în martie, fabrica de la Rupea a fost subiectul unor articole care arătau că e un vector periculos de poluare în zonă. Totul a pornit de la o filmare a asociaţiei ASUM, care a survolat perimetrul cu o dronă şi au publicat filmările pe internet. În imagini se poate vedea că, într-o împrejmuire care se întinde pe aproximativ un hectar, zăceau aruncate zeci de mii de anvelope uzate şi felurite alte deşeuri de cauciuc.
„Cantităţi impresionante de cauciucuri şi deşeuri depozitate sub cerul liber. O nouă reţetă! O mixtură mizeră aflată în imediata apropiere a locuinţelor cetăţenilor din zona Rupea-Gară. Locuitorii din zonă ridică neputincioşi din umeri. (...) În ce scop sunt folosite? Cât de legală este această… depozitare? Am încercat să găsim pe cineva la locaţia cu pricina, pentru nişte explicaţii. Linişte totală! Nimeni, bătea «vântul» în zonă, atât! Solicităm public intervenţia Gărzii de Mediu să lămurească… existenţa minunii din Rupea!!!”, se arăta în postarea ASUM.
Imediat, au reacţionat şi proprietarii, de la Pyrocolect SRL, care arătau că unitatea lor nu poluează, că „instalaţia este o invenţie românească a d-lui ing. Otto Bosnyak şi a fost construită printr-un program de finanţare din fonduri europene”. În martie 2020 nu era încă autorizată, tot ei o spun.

„Cel mai mod ecologic mod posibil”
„Instalaţia de cracare termică a deşeurilor transformă în cel mai mod ecologic mod posibil şi foarte eficient economic deşeurile de cauciuc (anvelope auto, agricole, agabaritice, benzi transportoare uzate şi deşeuri industriale de cauciuc) sau cele de plastic ( polietilena şi/sau polipropilena, curate sau provenite din sortarea gunoiului menajer) într-un amestec de hidrocarburi lichide, din care, prin distilarea ulterioară în rafinării, se obţin carburanţi identici cu cei obţinuţi din petrolul brut, sau se pot obţine materii prime foarte importante pentru industria mixturilor asfaltice şi industria chimică. Procesul nostru tehnologic se desfăşoară într-un circuit închis, perfect etanş şi anaerob, neexistând nici un contact cu atmosfera, ceea ce înlătura orice formă de poluare a aerului, apei sau solului, soluţia noastră reprezentând cea mai ecologica formă de eliminare a deşeurilor cu recuperarea şi valorificarea maximă a materiilor prime din care au fost fabricate iniţial respectivele deşeuri.
Instalaţia este o invenţie românească a d-lui ing. Otto Bosnyak şi a fost construită printr-un program de finanţare din fonduri europene, iar la ora actuală se afla în procedură de autorizare, fiind efectuate toate măsurătorile de emisii şi imisii de către Icemenerg SĂ Bucureşti, institut acreditat RENAR şi la nivel european”
, a transmis Pyrocolect SRL. Mai arătau atunci că au autorizaţie de mediu şi că au existat verificări pe teren, iar „postarea făcută de către Asociaţia ASUM din Braşov reprezintă o dezinformare a opiniei publice, izvorâtă din lipsă de documentare temeinică şi din oportunism, în condiţiile  trendului mediatic pozitiv  de luptă împotriva invadării României de gunoi menajer autohton şi din import şi a arderii ilegale şi necontrolate a acestuia”.

+6 -0

Comentarii

'Galatianu'

2021-04-12 22:50:22


'Cei de la Asum sa ma contacteze am probe la tot ce sa intimplat in acesti anii'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie