leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.7326 RON

1 USD = 4.2139 RON

1 GBP = 5.2538 RON

1 XAU = 192.5382 RON

1 AED = 1.1472 RON

1 AUD = 2.9632 RON

1 BGN = 2.4197 RON

1 BRL = 1.1197 RON

1 CAD = 3.2277 RON

1 CHF = 4.2744 RON

1 CNY = 0.6125 RON

1 CZK = 0.1849 RON

1 DKK = 0.6338 RON

1 EGP = 0.2533 RON

1 HUF = 1.4491 RON

1 INR = 0.0611 RON

1 JPY = 3.9104 RON

1 KRW = 0.3576 RON

1 MDL = 0.2390 RON

1 MXN = 0.2205 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8398 RON

1 PLN = 1.1102 RON

1 RSD = 0.0402 RON

1 RUB = 0.0670 RON

1 SEK = 0.4503 RON

1 TRY = 0.7394 RON

1 UAH = 0.1616 RON

1 XDR = 5.8248 RON

1 ZAR = 0.3007 RON

Editia 7008 - 18 iul 17:20

Ioan Achiriloaie: „Mă voi lupta să aflu de ce nu sunt la Olimpiadă şi pe ce criterii s-a făcut alegerea”

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 30 ianuarie 2018

Ioan Achiriloaie: „Mă voi lupta să aflu de ce nu sunt la Olimpiadă şi pe ce criterii s-a făcut alegerea”

Schiorul Ioan Valeriu Achiriloaie (foto dreapta), legitimat la clubul Corona Braşov, a făcut, în cadrul unei conferinţe de presă, câteva precizări legat de vestea primită vineri, că nu va mai participa la Jocurile Olimpice de la Pyeonchang, Coreea de Sud. „Mi-aş fi dorit ca acum să anunţ ceea ce voi face la Olimpiadă, dar nu mai este cazul. Ziua în care am aflat că nu voi mai participa a fost una neagră pentru mine. Am fost sunat de doi jurnalişti care mi-au cerut o reacţie pe această temă, iar eu nici măcar nu ştiam despre ce este vorba. Am intrat pe site-ul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi am văzut că, într-adevăr, am fost scos din lotul olimpic. Ştiam că trebuie să plec, să concurez pe probele mele, iar apoi să meargă Alexandru Barbu pe probele lui. Drept dovadă, când a fost prima dată afişat lotul olimpic, eram amândoi incluşi în lot. Nu s-a mai putut proceda în acest fel, România va trimite un singur sportiv la masculin şi a fost ales colegul meu”.  
Ioan Achiriloaie spune că decizia de a merge Alexandru Barbu s-a făcut în baza unui clasament pe care însă sportivul nu şi-l poate explica. „Mi s-a spus că decizia are la bază un clasament, pe care eu însă îl consider irelevant. Clasamentul acela a fost făcut special pentru Olimpiadă, de la începutul calificărilor, mai exact de la 1 iulie 2016. În acel clasament Alexandru Barbu punctează la coborâre şi la combinată, pentru că şi-a luat o soluţie de avarie, în caz că nu ar fi reuşit calificarea la slalom, iar eu punctez la coborâre. Între timp, el a reuşit calificarea la slalom, deci nu va mai face în Coreea de Sud probele luate în considerare în acel clasament.  Alexandru îmi este foarte bun prieten şi nu contest decizia de a merge el. Doar că mă pregătesc de un an şi jumătate pentru acest moment, iar eu am nevoie de o explicaţie sportivă pe care să o dau clubului la care sunt legitimat, sponsorilor şi apropiaţilor care m-au susţinut sufleteşte”, a spus Ioan Valeriu Achiriloaie.
Sportivul Coronei a precizat că va face o adresă oficială către  COSR şi FRSB, prin intermediul căreia va cere explicaţii clare referitoare la situaţia în care se află: „Am vorbit cu preşedintele federaţiei şi cu secretarul general, mi-au spus că regretă la fel de mult ca mine. Au motivat că decizia a fost a celor de la Federaţia Internaţională de Schi sau a celor de Comitetul Internaţional Olimpic. Am însă informaţii cum că reprezentanţii federaţiei noastre au ales şi până la urmă aşa cred şi eu că este normal. Sunt încă lucruri neclare pentru mine. Pot fi multe motive pentru care cineva a decis că eu nu mai merg acolo, dar nu am primit încă nimic în acest sens. Voi face o adresă oficială către COSR şi FRSB în care voi solicita explicaţiile”.

„Mi-aş fi putut alege o altă strategie”
Totodată, Achiriloaie afirmă că dacă ar fi fost informat din timp despre criteriul invocat, şi-ar fi putut pregăti o altă strategile preolimpică: „Dacă aflam măcar în luna decembrie, aş fi putut să îmi îmbunătăţesc şi eu locul în acel clasament, dar nu pentru acest lucru m-am luptat. Am fost la toate Cupele Mondiale, pentru că am vrut să fiu cât mai bine la Olimpiadă. Vorbim de competiţii unde este aproape imposibil să adun puncte pentru acel clasament. Dacă aş fi ştiut, mi-aş fi putut stabili altfel calendarul şi aş fi luptat şi pentru el”.

Se repliază pentru 2022
Cu toate că traversează momente dificile, schiorul este hotărât să îşi continue cariera şi îşi îndreaptă gândrile către Jocurile Olimpice din 2022. „Cred că mi-aş fi îndeplinit obiectivul la Olimpiadă, adică un loc cât mai aproape de top 30. Dezamăgirea este mare, însă nu voi renunţa la schi. Atât timp cât sunt susţinut şi simt că pot să mai cresc, voi continua. Mă voi gândi la o strategie pentru următorii patru ani, pentru Olimpiada de la Beijing, din 2022. Urmează, probabil, ca în următorii doi ani să fac un pas în spate, să merg la mai multe cupe FIS, pentru a îmbunătăţi acest punctaj şi voi face 2-3 etape de Cupă Monială pe an”.

Liviu Dragomir: „Suntem dezamăgiţi de poziţia federaţiei”
La rândul său, preşedintele Coronei, Liviu Dragomir (foto stânga), s-a arătat dezamăgit de felul în care FRSB a abordat situaţia: „Suntem foarte dezamăgiţi de poziţia federaţiei. Sportivul nostru ştia de mai bine de un a că este calificat la Olimpiadă. A muncit foarte mult în această perioadă, ştiind că se luptă să capete pregătire fizică şi experienţă pentru a ne reprezenta cu cinste. Din păcate, modul în care a fost făcut acest anunţ a fost dezamăgitor, stupid chiar, dar şi frustrant pentru sportiv în acelaşi timp. Lucrurile acestea trebui făcute într-un mod profesionist. Vorbim, totuşi, de un sportiv român care ne reprezintă în etapele de Cupă Mondială. Ce trebuia să facă federaţia era să stabilească clar un regulament prin care să se decidă modul de departajare. Au lăsat această poveste ambiguă. Ioan era convins că este calificat şi s-a luptat să aibă concursuri pe piste asemănătoare cu cea din Coreea de Sud, fără să se ştie că ar mai avea nevoie de puncte FIS. Faptul că a aflat din presă înseamnă lucruri jignitoare”.

Mihnea Olteanu, într-o situaţie asemănătoare
Mai mult, cazul lui Achiriloaie nu este singurul de acest fel, un alt sportiv de la secţia de schi a Coronei, Mihnea Olteanu, trăind de curând o experienţă asemănătoare. „Din păcate, federaţia merge dintr-o dezamăgire în alta pentru noi, cel puţin. Sportivul nostru, Mihnea Olteanu, trebuia să participe începând de azi la Campionatul Mondial de juniori. S-a pregătit pentru aceasta tot anul trecut, iar pe ultimii metri s-a decis că nu va mai participa. Motivul este unul stupid, acela că nu există antrenori care să îi însoţească. Mi-e greu să cred că în schiul românesc nu găseşti un antrenor care să însoţească doi sportivi la Campionatul Mondial. Este treaba federaţiei să găsească profesionişti îndreptaţi spre performanţă. Acestea sunt exemple care arată de ce este schiul românesc în situaţia actuală. Noi la Corona investim mult în schi, în copii, în modul de lucru, în condiţiile pe care le oferim. Avem un antrenor cu o stabilitate de câţiva ani, lucru care se vede în medaliile pe care le obţinem la această secţie. Nu poţi face însă aceste lucruri decât cu obiective pe termen mediu şi lung”.
 

+1 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie