leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6822 RON

1 USD = 4.0973 RON

1 GBP = 5.2618 RON

1 XAU = 169.8613 RON

1 AED = 1.1155 RON

1 AUD = 2.9503 RON

1 BGN = 2.3940 RON

1 BRL = 1.1077 RON

1 CAD = 3.0898 RON

1 CHF = 4.1553 RON

1 CNY = 0.6062 RON

1 CZK = 0.1833 RON

1 DKK = 0.6273 RON

1 EGP = 0.2285 RON

1 HUF = 1.4546 RON

1 INR = 0.0576 RON

1 JPY = 3.7755 RON

1 KRW = 0.3652 RON

1 MDL = 0.2383 RON

1 MXN = 0.2157 RON

1 NOK = 0.4795 RON

1 NZD = 2.7974 RON

1 PLN = 1.0912 RON

1 RSD = 0.0395 RON

1 RUB = 0.0610 RON

1 SEK = 0.4576 RON

1 TRY = 0.7529 RON

1 UAH = 0.1453 RON

1 XDR = 5.7157 RON

1 ZAR = 0.2970 RON

Editia 6884 - 16 ian 11:18

„Ipoteca întreţinerii” în Cartea Funciară

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 31 iulie 2018

Noua lege a blocurilor a intrat de ieri în vigoare, iar datoriile mai vechi de 60 de zile pot „bloca” de acum Cartea Funciară. Asociaţia de proprietari poate pune ipotecă legală asupra apartamentelor şi un privilegiu asupra tuturor lucrurilor din apartament, pentru suma datorată la întreţinere

„Ipoteca întreţinerii” în Cartea Funciară

Noua lege 196/2018 a Asociaţiilor de proprietari a apărut în Monitorul Oficial, urmând să fie modificate mai multe aspecte, precum înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, administrarea, întreţinerea şi folosirea imobilelor sau grupurilor de imobile din condominii. Legea se aplică proprietarilor, chiriaşilor, asociaţiilor de proprietari şi asociaţiilor de chiriaşi din condominii, potrivit actului publicat în Monitorul Oficial.
Astfel, începând de luni, 30 iulie, data publicării în MO şi data intrării în vigoare a actului normativ, asociaţiile de proprietari vor putea pune ipotecă pe apartamentele românilor care au întârziat cel puţin două luni cu plata întreţinerii, după ce legea asociaţiilor de proprietari a fost publicată în Monitorul Oficial. Pentru recuperarea datoriei se poate merge până la executare silită.
Noul act normativ permite asociaţiilor de proprietari să pună penalităţi pe sumele restante la întreţinere, însă acestea nu trebuie să depăşească 0,2% pentru fiecare zi de întârziere. Penalităţile curg abia după o lună de la termenul scadent pentru plată şi nu pot depăşi suma la care s-au aplicat.
„Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăţi restante la cheltuielile comune ale imobilului, asupra datoriilor, şi să înştiinţeze preşedintele şi comitetul executiv al asociaţiei de proprietari despre restanţe”, se precizează în lege.
Dacă datoriile nu se achită în cel mult 60 de zile de la termenul scadent, preşedintele asociaţiei de proprietari poate acţiona în instanţă proprietarul. Totodată, asociaţia de proprietari poate pune ipotecă legală asupra apartamentelor şi un privilegiu asupra tuturor lucrurilor din apartament, pentru suma datorată la întreţinere.
Ipoteca imobiliară se înscrie în cartea funciară la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată, numai după ce trec două luni de la scadenţă.
„Ipoteca imobiliară legală se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate”, se arată în lege.
Preşedintele asociaţiei de proprietari are obligaţia radierii ipotecii imobiliare, legale, în termen de cel mult 10 zile de la data la care suma datorată a fost plătită de către proprietar.

Unde ajung apartamentele executate
În cazul în care se ajunge la executare silită pentru recuperarea datoriilor, primăriile au drept de preempţiune la preţ egal asupra locuinţelor.
„Aceste locuinţe vor fi folosite ulterior numai ca locuinţe sociale, proprietarii executaţi silit având prioritate la repartizarea acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile de acces la locuinţele sociale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare“, mai scrie în lege.
În cazul ansamblurilor rezidenţiale finalizate până acum, proprietarii sau dezvoltatorii cartierului rezidenţial au obligaţia să predea primăriilor, cu titlu gratuit şi în termen de trei luni, reţelele comune şi terenul aferent până la branşamentele imobilelor, în vederea preluării în administrare şi exploatare a acestor reţele de către furnizorul care asigură aceste servicii în localitatea respectivă.

Atribuţii şi răspunderi clarificate
Noua lege vizează şi o mai bună structură a conducerii asociaţiilor de proprietari, precum şi clarificarea atribuţiilor fiecăruia. „Preşedintele asociaţiei de proprietari şi membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, consemnată în procesul-verbal. Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sau pentru depăşirea atribuţiilor legale şi statutare, preşedintele asociaţiei, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor sau terţilor, după caz”.
Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în colaborare cu asociaţiile profesionale şi de reprezentare ale asociaţiilor de proprietari, au la dispoziţie următoarele trei luni pentru a propune actualizarea standardului ocupaţional privind ocupaţia de administrator de condominii.
Tot peste trei luni, ministrul Dezvoltării este obligat să emită un ordin privind aprobarea conţinutului-cadru al statutului şi al regulamentului de condominiu.

Devine obligatoriu fondul de rulment
Una dintre schimbările aduse de noua lege este introducerea obligativităţii strângerii fondului de rulment, în scopul asigurării sumelor necesare pentru plăţi curente. Asociaţia de proprietari este obligată să stabilească cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.
Fondul de rulment se va stabili astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.
O altă prevedere este obligativitatea asociaţiilor de proprietari de a lua măsuri pentru consolidarea şi modernizarea condominiului. „Modernizarea echipamentelor, instalaţiilor şi dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creşterii performanţei energetice, precum şi reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condiţiile menţinerii aspectului armonios şi unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervenţiilor”.


 

+3 -3

Comentarii

maria

2018-07-31 15:28:21


la vina proprietarilor se adaugă și instituțiile statului care nu-și fac datoria, ba uneori pactizează cu administratorii și președinții asociațiilor

Popovici A.

2018-07-31 11:21:20


@maria: Absolut de acord. Dar ele pot funcționa și funcționează fără respectarea legii pentru că proprietarii, din lașitate sau mici interese, acceptă, în mare majoritate. Și cum majoritatea decide, degeaba ai 2-3 cinstiți în asociație.

maria

2018-07-31 08:08:37


aceste asociații de proprietari sunt niște găști care fac ce vor, nu respectă legislația, decât parțial, nici măcar hotărâri judecătorești ; sunt în rețea, comunică la telefon, se vizitează la sedii și se încurajează și susțin în rele; nu văd cum ar face-o de acum încolo ; ar trebui desființate și fiecare proprietar să încheie contract separat pentru consumul de apă, pentru consumul de energie electrică din scara blocului, curățenie și transportul gunoiului, iar pentru lucrări mai mari primăria să aibă un serviciu de asistență.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Doar părinţii mai au voie în Spitalul de Copii

  Doar părinţii mai au voie în Spitalul de Copii

  Restricţii de vizitare din cauza gripelor. Vizitele se fac doar în intervalul a 30 de minute

  2019-01-16 citeste mai mult
 • Ponta, Dragnea, Israel

  Victor Ponta lansează o acuzaţie extrem de dură la adresa fostului său partener de la conducerea PSD, Liviu Dragnea. Fostul premier susţine că Dragnea s-a folosit de poziţia publică în[...]

  2018-07-31 citeste mai mult
 • Alţii la rând

  Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a venit, luni dimineaţă cu precizări după ce a respins toate cele patru candidaturi la conducerea DNA. Oficialul a arătat că un program managerial trebuie[...]

  2018-07-31 citeste mai mult
 • Buni de plată

  Magistraţii ÎCCJ au decis, în dosarul Mineriadei, introducerea unor instituţii ale statului drept părţi responsabile civilmente precum Ministerul Finanţelor, MAI, SRI, Parchetul General,[...]

  2019-01-16 citeste mai mult
 • Preşedinte?

  Preşedinte?

  Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu (foto), ar putea candida la alegerile prezidenţiale de la finalul acestui an, potrivit unor surse politice, citate de Edupedu.ro. Aceasta ar putea fi candidatul[...]

  2019-01-16 citeste mai mult
banner promotional