Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 09:57

ÎPS Streza, învăţătura din Săptămâna Crucii: „Ori te închini corect, ori îl batjocoreşti pe Dumnezeu făcând semne nesăbuite”

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 19 sepembrie 2016

Mitropolitul Ardealului a slujit ieri la Braşov, săvârşind şi slujba de sfinţire a troiţei monument din Noua - Dârste

ÎPS Streza, învăţătura din Săptămâna Crucii: „Ori te închini corect, ori îl batjocoreşti pe Dumnezeu făcând semne nesăbuite”

Troiţa de la intrarea în Noua - Dârste, ridicată şi în cinstea eroilor cartierului, căzuţi în Primul şi Cel de-al Doilea Război Mondial, a fost, ieri, sfinţită de Înalt Prea Sfinţitul dr. Laurenţiu Streza, mitropolit al Ardealului şi de un sobor de 12 preoţi. Zeci de credincioşi au participat la slujba care a avut loc Biserica „Sf. Treime”, Dârste I, la final, părintele paroh primind de la ÎPS dr. Laurenţiu Crucea Şaguniană.
De la Biserică, preoţii şi credincioşii au pornit, într-un scurt pelerinaj, la troiţă. În slujba de sfinţire au fost pomeniţi şi eroii care şi-au pierdut viaţa în luptele din Primul şi al Doilea Război Mondial, numele lor fiind încrustate acum pe două plăci de marmură, în stânga şi dreapta troiţei.  „Este o cruce monument, spre paza celor care trăiesc, dar şi în amintirea celor care s-au jertfit pentru apărarea patriei, eroii sunt cinstiţi de Biserică în rândul celor drepţi, pentru că jertfa lor este una de sânge. Noi suntem obligaţi să-i cinstim cum se cuvine şi îi cinstim pe ei cinstind întâi pe Mântuitorul Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru noi pe Cruce. În acelaşi timp ne cinstim şi pe noi însemnându-ne cu semnul Crucii”, a spus ÎPS dr. Laurenţiu Streza, în predica sa. Şi, pentru că duminica a încheiat Săptămâna Crucii (în 14 septembrie fiind Înălţarea Sfintei Cruci), ÎPS dr. Laurenţiu Streza a vorbit credincioşilor şi despre semnificaţiile semnului crucii. „Semnul Crucii este pavăză, ocrotire, binecuvântare, apărare de vrăjmaşul vrăjmaşilor, de diavol, cu o singură condiţie, să o facem cum se cuvine. Ori te închini corect, ori îl batjocoreşti pe Dumnezeu făcând semne nesăbuite. Este o mărturisire de credinţă. (...) Spui «eu cred în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh», deci cred în numele Prea Sfintei Treimi şi credinţa mi-am manifestat-o şi prin semnul Crucii. Mă însemn la frunte, pentru că mintea mea este cârmaciul şi Dumnezeu Tatăl este primul în Sfânta Treime, e principiul, deşi e egal cu Fiul şi cu Duhul Sfânt. Îmi pecetluiesc mintea cu pecetea treimii, pentru că mâna uneşte trei degete de la mâna dreaptă, arătând că Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt e un singur Dumnezeu. Închin degetele arătând că Fiul lui Dumnezeu a fost şi Dumnezeu şi om şi a venit pe pământ pentru noi, dar ne mai amintim ceva, de noi, de strămoşii noştri, care au fost în Rai, dar au căzut. Deci cu pecetea treimii îmi binecuvântez mintea, apoi inima, în dreptul inimii spun «al Fiului», pentru că Fiul a venit din iubire în lume şi s-a înălţat la Cer unde şade de-a dreapta Tatălui, şi spun «al Sfântului Duh», las mâna jos şi spun «Amin», adică aşa să fie. Deci îmi pecetluiesc mintea, inima şi puterile fizice. Eu nu mă dăruiesc numai cu sufletul, îi dăruiesc lui Dumnezeu şi trupul meu. Când spui «pune umărul», umărul este locul unde putem suporta mai multă povară în trupul nostru. Îi dăruiesc lui Dumnezeu şi punctul forte al puterilor pământeşti şi asta înseamnă că i-ai dăruit şi sufletul, şi trupul. Însemnaţi-vă cu semnul Crucii mult şi des, pentru că multe sunt ispitele care vin asupra noastră şi vrăjmaşul îi face şi pe cei prieteni să fie îndoiţi sau chiar contrari, uneori. Dacă le dăm pilde de iubire, îi atragem pe toţi pe calea pe care trebuie să mergem, pentru că pregătită pentru toţi. E calea mântuirii noastre. Dumnezeu să vă ajute şi să vă binecuvânteze”, a încheiat ÎPS dr. Laurenţiu Streza.
„Mulţumim Înalt Prea Sfinţitului mitropolit Laurenţiu, pentru că a răspuns cu dragoste invitaţiei noastre şi astăzi (ieri - n.r.) am încununat munca noastră prin această sfinţire a acestei troiţe pe care am dedicat-o spre slava şi cinstirea lui Dumnezeu, spre pomenirea celor care au ridicat-o şi a eroilor căzuţi pe câmpul de luptă. Am dori ca acest loc să devină un loc de închinare şi rugăciune atât pentru cei care vor poposi în faţa acestei troiţe, cât şi pentru cei care vor trece pe aici”, a spus şi preotul Bogdan Vasile, de la Biserica „Sf. Treime”, Dârste I, mulţumind totodată celor care au sprijinit acest proiect, de la autorităţi, până la „Adrian Chiric, principalul sponsor”.
„Mulţumim Înalt Prea Sfinţitului mitropolit Laurenţiu pentru bucuria ce ne-a făcut-o azi (ieri - n.r.) şi autorităţilor care au binevoit să se facă această troiţă aici, şi credincioşilor care au sprijinit înălţarea acestei troiţe. Aşa cum spunea Înalt Prea Sfinţitului mitropolit Laurenţiu, această troiţă este loc de cinstire pentru cei care au înălţat-o, dar este şi un loc de aducere aminte pentru cei care s-au jertfit din Dârste”, a spus şi părintele protopop al Braşovului, Gheorghe Dănuţ Benga.
La final, cei prezenţi s-au închinat sfintei troiţe şi au primit câte un pachet, întru pomenirea eroilor. Dar aşa cum stă în obicei românului, lumea s-a cam înghesuind, lăsând evlavia în urmă...


 

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie