Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 11:17

Istorie de dimineaţă până noaptea, timp de 10 zile, la Râşnov

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 07 iulie 2016

Festivalul de Film Istoric se va desfăşura în perioada 29 iulie - 7 august. Fără covor roşu, fără isterie, fără breaking news. Ca să înţelegi ce ţi se întâmplă

Istorie de dimineaţă până noaptea, timp de 10 zile, la Râşnov

Peste 40 de proiecţii de filme deştepte, 11 evenimente speciale, 20 de prelegeri şi dezbateri cu lectori carismatici, peste 40 de invitaţi speciali, două expoziţii şi un târg de carte plus o Şcoală de Vară. Sunt coordonatele celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului de Film Istoric, ce se va desfăşura în perioada 29 iulie - 7 august, în Râşnov. „Festivalul de Film Istoric de la Râşnov este un eveniment pe care l-am iniţiat în 2009 şi care s-a bucurat de aprecieri foarte mari. Dacă în 2004, când am devenit primarul Râşnovului, sala de cinema era un depozit de materiale, din 2009, de când am pus-o în valoare cu ocazia acestui festival, cinematograful Râşnovului a devenit o atracţie, iar acum sala este arhiplină. De la nivelul Consiliului Judeţean ne dorim să dezvoltăm proiectele de succes din judeţ, iar toate aceste lucruri le vom include într-o agendă culturală a judeţului. Ne dorim ca în localităţile unde este turism în perioada estivală, să avem astfel de eveniment culturale şi să găsim posibilitatea de a avea parteneri pe măsura celor de la FFIR”, a spus preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, care a fost primar al Râşnovului până în iunie 2016.

(R)Evolution - tema generală
Din programul evenimentului, organizatorii vă recomandă să nu rataţi filme precum: „Dosarele Petrov”, recomandat chiar de Festival International du Film d Histoire de Pessac. De văzut neapărat este şi filmul „La supplication”, despre oamenii Cernobîl, care povestesc mai întâi viaţa lor şi apoi catastrofa. Recomandat este şi cel mai recent documentar al regizorului Radu Gabrea, „Împărăteasa roşie — Viaţa şi aventurile Anei”, o readucere în prim plan a adevăratei biografii a Anei Pauker. Documentarul „Războiul regelui”, care spune adevărul despre momentul 23 august 1944 şi vorbeşte despre abdicarea Regelui Mihai în 30 decembrie 1947 şi instaurarea regimului comunist folosind puterea sovietică, va fi şi el proiectat. Un fil despre Holocaust - Rapsofia Bulgară” este şi el în programul FFIR 2016.
Pe lângă proiecţiile de film, o altă componentă importantă a Festivalului este Şcoala de Vară, desfăşurată în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Institutul Român de Istorie Recentă. Şcoala, unde sunt înscrişi studenţi români şi din Republica Moldova, va fi deschisă, în 30 iulie, de Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, şi Nicolae Pepene, director al Muzeului de Istorie din Braşov şi director al Festivalului de Film Istoric Râşnov. Printre lectorii de anul acesta se numără Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Paul Brummel, Ambasadorul Marii Britanii, şi Sergiu Celac, politician şi fost ministru de externe şi fost Ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. „Începând de anul acesta, Muzeul Judeţean de Istorie este unul dintre partenerii principali ai FFIR prin susţinerea Şcolii de Vară, unde vor veni istorici de prestigiu şi diplomaţi. Avem multe activităţi şi din păcate puţini specialişti, dar este o bună ocazie să începem o colaborare. Aceasta este cea de-a opta ediţie, a şaptea internaţională şi al doilea an consecutiv când Festivalul este singurul eveniment cultural acreditat la nivel european. E vorba de platforma «Europa pentru festivaluri, Festivaluri pentru Europa». Tema generală din acest an este una potrivită vremurilor pe care le trăim, «(R)Evolution», pentru că ne punem întrebarea dacă evoluăm sau involuăm, odată cu schimbarea graniţelor Uniunii Europene. Marcăm şi nişte aniversări importante ale statului român: 150 de ani de la reinstaurarea monarhiei şi marcăm şi 100 de ani de la intrare României în primul război mondial. Intenţia noastră este să încercăm implementarea acestui proiect şi la nivelul judeţului, filmul istoric să fie prezentat nu doar la Râşnov, ci şi acolo unde sunt săli de cinema sau săli care pot fi adaptate”, a explicat, ieri, istoricul Nicolae Pepene, director al festivalului şi director Muzeul Judeţean de Istorie.

Piaţa Unirii, un nou spaţiu pentru FFIR şi nu numai
„Acest festival este o ocazie foarte bună de a promova şi de a pune în valoare centrul istoric al Râşnovului, renovat. Pe viitor, ne gândim să mutăm o serie de evenimente din Cetate, în Piaţa Unirii, care este gândită să găzduiască evenimente de acest gen”, a precizat Liviu Butnariu, viceprimar al Râşnovului, care a preluat şi atributele de edil.

Promovare reciprocă
Din acest an, organizatorii au început o campanie de parteneriate cu alte festivaluri din ţară şi de peste hotare. „Va fi directorul Festivalului de Film Istoric din Bordeaux, Pierre Henri Deleau. Este cel mai important festival de gen şi vrem să începem un parteneriat mai amplu. Vor mai şi Festivalul Comedy Cluj, Zilele Filmului Românesc de la Iaşi şi Festivalul de Film European, organizat de ICR. Acestea vor contribui cu filme şi promovare, va fi o reţea de sprijin reciproc”, a explicat Mihai Dragomir, de la Asociaţia Mioritics.

Activităţi pentru copii
În acest an, în cadrul FFIR va exista şi o activitate pentru copii. „Va fi un atelier de bandă desenată la care 20 de copii din Râşnov au fost selecţionaţi să participe. Copiii vor lucra pe un scenariu de film cu poveste care se petrece în Râşnov şi vor lucra story board, afişul, invitaţia, iar în a şasea zi vor prezenta ce au lucrat. Filmul îl vor face în toamnă. Copiii vor cunoaşte oameni din industria filmului, care îi vor învăţa cum se face trecerea de la poveste la filmul real”, a mai spus Mihai Dragomir.

În 28 august, echipa FFIR face proiecţie la Cotroceni
Mihai Dragomir a mai spus, ieri, că echipa festivalului a fost invitată, în 28 august, să facă o proiecţie în Curtea Palatului Cotroceni cu un film documentar despre Primul Război Mondial. „Cumva este o validare a echipei noastre că facem lucrui interesante”, a spus Mihai Dragomir.
„Este începutul unei colaborări între Muzeul Cotroceni, FFIR şi Muzeul Judeţean de Istorie, ce presupune schimb de expoziţii, proiecte comune, şi chiar accesare de fonduri împreună”, a încheiat Nicolae Pepene.

Focus filme la FFIR 2016
Peste 40 de producţii cinematografice, al căror subiect urmăreşte temele principale ale ediţiei, vor fi prezentate pe ecranul cinematografului Amza Pellea şi pe cel în aer liber din Piaţa Unirii şi Grădina Cetăţii în cele 10 zile de Festival.

Dintre acestea vă recomandăm să nu rataţi:
Dosarele Petrov – Filmul are la bază vechea poveste despre Faust - actorul naiv şi visător Alexandru Petrov - şi Mefisto - Markov, o cunostiinţă veche a sa, fost director al Serviciilor Secrete, actual om de afaceri de succes. Acţiunea se desfăşoară pe parcursul  a trei perioade, sfârşitul anilor '80, începutul anilor '90 şi zilele noastre, adică exact tranziţia de la comunism la societatea modernă bulgară, 20 de ani cu o dinamică şi schimbări considerabile, două sisteme politice diferite, o singură viaţă. O a treia realitate îşi face simţită prezenţa, cea a teatrului, a artei, a ficţiunii, iluziile scenei împletindu-se cu aspiraţiile politice, false prietenii şi răzbunări secrete.
Film recomandat de: Festival International du Film d’Histoire de Pessac  

La supplication – Acest film nu vorbeşte despre Cernobîl, ci despre lumea de atunci, despre oamenii Cernobîl, oameni despre care se stie foarte puţin. Multe mărturii s-au păstrat: oameni de stiinţă, profesori, jurnalişti, cupluri, copii...toţi îşi povestesc mai întâi viaţa şi apoi catastrofa. Vocile lor formează lungi, teribile dar necesare rugăciuni şi rugăminţi care traversează graniţele timpului, îndemnându-ne să ne regândim "status quo"-ul. Filmul are la baza cartea scriitoarei Svetlana Alexievitch (laureată a premiului Nobel)

Materik // Continent – Vasile Kovaliov este ultimul supravieţuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolîma, Orientul Îndepărtat Rus. Fost membru al mişcării de rezistenţă din Gulag, Kovaliov sau K437 are acum 65 de ani petrecuţi la Nord şi cinci tentative de evadare. Niciuna reuşită. Trăieşte singur, în garsoniera sa din Magadan, oraşul-port construit de deţinuţi pe malul Mării Okhotsk, munceşte ca paznic la staţia electrică şi în fiecare vară călătoreşte până pe „Continent” - în satul de pe malul Nistrului în care s-a născut şi unde mai are câteva rude. O saga tulburatoare despre destinul neobişnuit al unui om şi idealul său de libertate şi o meditaţie la timpul circular, la lumea de dincolo de “zidurile închisorii”, în care nimic nu se schimbă şi nu s-a schimbat datorită inerţiei…

Împărăteasa roşie - Viaţa şi aventurile Anei – Cel mai recent documentar al regizorului Radu Gabrea include mărturiile unor istorici şi politologi cunoscuţi, precum Robert Levy, Liviu Rotman, Adrian Cioroianu şi Vladimir Tismăneanu. Întrebat care este motivaţia regizorală în realizarea documentarului despre această marcantă şi controversată personalitate istorică, Radu Gabrea a spus: “În linia interesului meu permanent pentru desoperirea falsificărilor istoriei contemporane a României, am socotit că readucerea în prim plan a adevăratei biografii a Anei Pauker este mai mult decât necesară.

The Russian Woodpecker – Un film documentar (câştigătorul Marelui Premiu al Juriului la Sundance 2015) despre cercetările asupra existenţei unei antene secrete ruseşti la Cernobîl (care ar fi întrerupt transmisiile globale radio între anii 1976 – 1989), cercetări întreprinse de ucraineanul Fedor Alexandrovich şi care, descoperind teribila conspiraţie din spatele acesteia, va trebui să decidă dacă îşi riscă viaţa dând în vileag totul.

Selma – Personajele centrale ale filmului vor fi Martin Luther King, soţia sa - Coretta Scott King - şi Preşedintele Lyndon B. Johnson, povestea concentrându-se pe relaţia dintre King şi Johnson, precum şi asupra celor trei incursiuni din segregatul oraş Selma (Alabama) către Montgomery, în 1965, pentru a se obţine susţinerea Mişcării pentru Drepturi Civile.

Valley Uprising – În ultiimii 50 ani, stâncile masive din Parcul Naţional Yosemite din SUA i-au făcut pe tot mai mulţi exploratori şi temerari să lase în urmă materialismul şi să se aventureze pe aceste creste de granit solitare. Impresionantele personaje din Yosemite au adoptat un stil de viaţă boem: trăind în condiţii extreme şi find în conflict cu autorităţile parcului naţional, au devenit pionierii celor mai îndrăzneţe escalade de pe Pământ.
Film recomandat de: Alpin Film Festival

Consulul de la Bordeaux – Filmul prezintă povestea reală a lui Aristides de Sousa Mendes care, în calitate de Consul General al Portugaliei în oraşul Bordeaux, în anul 1940 oferă 30.000 de vize spre Portugalia, fără a ţine cont de considerente rasiale, politice sau religioase, salvând astfel de la moarte, tot atâtea suflete.
Film recomandat de: Festivalul Filmului European

Maxine Peake HAMLET – Acesta este versiunea filmată aparţinând regizoarei Margaret Williams (2015), a mult aclamatei producţii teatrale Hamlet, de Sarah Frankcom, având-o pe Maxine Peake (permiul Bafta) în rolul principal. Filmat creativ, cu opt camere, filmul surprinde foarte bine spiritul piesei şi crează o experienţa viscerală şi cinematică.
Film recomandat de: British Council

Szabadság, szerelem – Drumul spre glorie documenteaza eroismul ungurilor in perioada revolutiei, din 1956, ce a avut loc la Budapesta... si la jocurile olimpice de la Melbourn, Australia. In timp ce tancurile rusesti calcau teritoriul Ungariei, echipa ungara de polo invingea reprezentativa Rusiei in ceea ce a fost descris ca cel mai sangeros meci de polo din istorie.  
Film recomandat de: Institutul Balassi

Bolivar, the man of difficulties – Acest film imbina drama, romantismul si aventura in regia lui Luis Alberto Lamata, cineast care a pus in scena cele mai interesante capitole ale istoriei Venezuelei.
Film recomandat de: Ambasada Venezuelei

Rapsodia Bulgară – Rapsodia bulgară este, în esenţă, un film despre Holocaust, dar şi o evocare caldă şi tandră a inocenţei copilăriei şi a primei iubiri. În timp ce norii furtunii politice se adună deasupra Sofiei, personajele principale ascultă jazz american, se gândesc la fete şi fac schimb de replici din filmele cu Clark Gable şi Humphrey Bogart.
Film recomandat de: Festivalul Filmului European

Războiul Regelui – Pentru prima oară în istorie, publicul român are posibilitatea să afle adevărul despre momentul 23 August 1944,  despre abdicarea Regelui în 30 decembrie 1947 şi instaurarea regimului comunist folosind puterea sovietică. Documentarul oferă o perspectivă din interiorul loviturii de stat,  în cuvintele unice ale Majestăţii Sale Regelui Mihai I. Culegerea informaţiilor a durat 13 ani, fiind filmat în Paris, Berlin, New York, Moscova şi Bucureşti.


Şcoala de Vară Astra, ediţia a V-a

Sâmbătă, 30 iulie 2016
- deschidere oficială cu  Liviu Jicman (vicepreşedinte Institutul Cultural Român), Nicolae Pepene (director Muzeul Judeţean de Istorie Braşov)
- prelegere cu E.S. Hans Klemm (Ambasada Statelor Unite), Declaraţia de independenţă
- panel cu Ştefan Deaconu şi Ioan Stanomir (Universitatea Bucureşti), Cât de mult contează Constituţia pentru un stat!
 

Duminică, 31 iulie 2016
- panel cu Sorin Gabriel Cozma şi Mihaela Vaţă (Direcţia Generala de Prevenire şi Combatere a Terorismului, SRI), Terorismul modern  
- panel cu Sergiu Celac (Ambasador) şi Adrian Cioroianu (Ambasador UNESCO, Universitatea Bucureşti), 1956 – prima evadare
 

Luni, 1 august 2016
- prelegere cu Cosmin Budeancă (cercetător IICCMER), Amintiri din 1986
- panel cu Horia Şerbănescu (Muzeul Militar Naţional) şi Nicolae Pepene (Muzeul de Istorie Braşov), 1916 - Tranşeea mortii
 

Marti, 2 august 2016
- prelegere cu Liviu Tofan (Institutul Român pentru Istorie Recentă), Evoluţia terorismului ȋn epoca modernă
- prelegere Mihai Grăjdean (ilustrator), De la bandă desenată la film
- prelegere cu Georgeta Filitti (istoric), Carol I şi inceperea procesului de modernizare a României
 

Miercuri, 3 august 2016
- prelegere cu Dan Lazea (Universitatea Bucureşti), Revoluţii stiinţifice şi Revoluţii politice
- panel cu Aurora Martin (Agenţia Naţionala pentru Egalitatea de Şanse), Ligia Deca (consilier prezidenţial) şi Robert Santa (UEFISCDI), Demografie, Evoluţie, Feminism
 

Joi, 4 august 2016
- prelegere cu Marius Lazăr (Universitatea Babeş-Bolyai), Primăvara arabă, un eşec ȋn evoluţia Orientului Mijlociu
- prelegere cu Theodor Paleologu (eseist şi diplomat), Revoluţia franceză
- prelegere cu Sever Voinescu (jurnalist, diplomat), A man for all seasons
 

Vineri, 5 august 2016
- panel cu Liviu Tofan (Institutul Român pentru Istorie Recentă), Rufin Zamfir (expert securitate), Marius Lazăr (Universitatea Babeş-Bolyai), Evoluţia terorismului ȋn epoca modernă
- panel cu Ada Solomon (producător), Vivi Drăgan Vasile (director de imagine), Andi Vasluianu (actor), 15 ani de la Noul Val al cinematografiei româneşti
 

Sâmbătă, 6 august 2016
- prelegere cu E.S. Paul Brummel (Ambasador Marea Britanie), Shakespeare and Romania: an Enduring Love Affair
- panel cu Oana Popescu (analist la Global Focus), Cristian Diaconescu (diplomat), Armand Goşu (Universitatea Bucureşti), De la Crimeea la noua Yalta

Duminică, 7 august 2016
- prelegere cu Ilinca Ilian (Universitatea de Vest Timişoara), Revoluţii ȋn America de Sud


Program evenimente speciale FFIR 2016

Greensleeves. Umbre în Turnul Londrei
Teme cu variaţiuni în muzica elisabetană şi în versurile lui Shakespeare
Sâmbătă 30 iulie 2016, ora 18:00
Biserica Evanghelică Râşnov

Mihail Ghiga – viola d’amore (Bucureşti)
Ignác Csaba Filip – flaute drepte (Sf. Gheorghe/Miercurea Ciuc)
Paul-Alexandru Cristian – orgă, spinetă (Braşov)
Invitată: actriţa Daniela Nane (Teatrul L.S. Bulandra Bucureşti)
Mărturiile epocii spun multe despre practicile muzicale din timpul lui Shakespeare şi al reginei Elisabeta I. Concertele de improvizaţii pe o temă dată, adevărate „jam-sessions” ale secolelor XVI-XVII, nu erau foarte apreciate de criticii muzicali ai vremii, dar prefigurau practicile artiştilor contemporani nu numai ca idee, ci şi ca punct originar al (r)evoluţiei muzicale, fiind precursoarele directe ale baladelor rock sau folk, ale musicalurilor, ale improvizaţiilor live şi ale multor altor fenomene artistice de azi.

Catulli Carmina
Sâmbătă 30 iulie 2016, ora 19:30
Piaţa Unirii Râşnov

ICon Arts Percussion Group condus de Prof. Dr. Mircea Ardeleanu, grupul vocal Acapella, pianist şi aranjor: Mihai Murariu
Cu participarea extraordinară a sopranei Annemarie Condacse (SUA)
Coregrafia realizată în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB)
Producţia Catulli Carmina este pentru prima dată prezentată publicului din România. Bucurându-se de un succes imens în Elveţia, evenimentul exploatează energia binecunoscută a muzicii compozitorului Carl Orff, oferind o îmbinare perfectă între ritm, culoare şi gest coregrafic.

Concert Domino
Sâmbătă 30 iulie 2016, ora 21:00
Piaţa Unirii Râşnov

Catalogaţi încă de la debut drept unul dintre cel mai îndrăzneţe proiecte muzicale din Sibiu din ultima perioadă, Domino reuşesc să fie o trupă unică datorită combinaţiei de instrumente folosite – ţambal, tobe şi chitară bas, a prezenţei scenice şi a felului în care reuşesc să- şi surprindă publicul de fiecare dată. Muzica lor se încadrează în categoria rockului alternativ însă are foarte multe influenţe, mai ales din folclorul românesc, ceea ce face ca stilul lor să fie şi mai greu de definit.

Arts district is here!
Duminică 31 iulie 2016, ora 13:00
Cetatea Râşnov

Cvartetul Solartis

Arts district is here! este un manifest împotriva ignoranţei. Împreună cu 6 ansambluri tinere din zona interpretativă clasică şi de jazz, care se bucură de o largă apreciere din partea publicului, graţie abordării mai puţin convenţionale a repertoriului de concert, ne propunem să aducem în atenţia publicului, prin intermediul muzicii, comori uitate sau mai puţin cunoscute, aparţinând patrimoniului cultural şi natural al României.

Saltus Hungaricus
Spiritul maghiar: evoluţia de la Codex Caioni la Revoluţia din 1956
Duminică 31 iulie 2016, ora 20:00
Piaţa Unirii Râşnov

Ansamblul Flauto Dolce (Cluj-Napoca):
Zoltán Majó – flaute drepte, conducerea artistică
Aranka Kővári – flaute drepte
Noémi Miklós – spinetă
Mihaela Maxim – soprană

Muzica maghiară din program aşează în continuitate, dar şi în antiteză, două epoci diferite: cultura veche, a secolelor XVII-XVIII, şi cea nouă, din secolul XX. Pot fi astfel ascultate adevărate rarităţi, unele piese fiind prezentate în premieră pe scenele din România: cântecele de dragoste ale compozitorilor József Kossovits şi Franz Pfeifer, pe texte ale poetul maghiar rococo Mihály Csokonai sau dansurile maghiare verbunk compuse de Joseph Bengraf, atât de specifice muzicii maghiare de la sfârşitul secolului XVIII, cântate cu ocazia recrutării tinerilor la oaste.

Nothing really matters to me
Celebrare Freddie Mercury
Joi 4 august 2016, ora 20:00
Grădina Cetăţii Râşnov

Innuendo Trio (Cluj-Napoca)
Attila József Szabó – violoncel, concept artistic
Károly Boér – chitară
Lóránd Szántó – vioară, chitară bas

Concertul propus de Innuendo Trio nu este abordat ca un program-omagiu sau ca un moment de comemorare, ci de celebrare a muzicii unei figuri unice şi inconfundabile, care, prin piesele şi glasul care l-au făcut adorat şi admirat de iubitorii muzicii (rock şi nu numai) din lumea întreagă, continuă să fie viu, să trăiască pentru eternitate (Who Wants to Live Foever?) în conştiinţa publicului. Concertul dedicat repertoriului lui Freddie Mercury vine, astfel, să demonteze orice inhibiţie a spectatorului de clasic dinspre rock. Dacă de o bună bucată de vreme Mozart rocks atunci, inevitabil, şi reciproca devine valabilă: Queen strings!

Cine-concert: Genuine – povestea unui vampir
Un episod din (r)evoluţia genului horror, cu pasaje din Kafka
Joi 4 august 2016, ora 21:00
Grădina Cetăţii Râşnov

Sound design & live foley: Foley’Ala (Bucureşti)
Alin Zăbrăuţeanu – sound artist: compoziţie, foley, live processing
Marian „Rufi” Cîtu – sound artist: compoziţie, foley, live processing
Alexandra Andrieş – sound artist: voce, percuţii, live processing
Flora Pop – vioară
Radu Rădescu – concept, percuţii, selecţie texte
Festivalul de Film Istoric Râşnov şi-a făcut o tradiţie din a prezenta publicului filme clasice, pelicule de referinţă din epoca filmului mut, înveşmântate sonor prin mijloace de expresie moderne, cu convingerea că sloganul festivalului, „Şi filmele fac istorie!”, se poate transpune într-un motto al acestor producţii originale cu dublă funcţie, educativă şi de divertisment, în formula „Film istoric = istoria filmului”. Abordarea sonoră electronică urmăreşte să atingă noi zone de explorare a unor filme revoluţionare în epocă, dar concepute cu mult înainte de era digitală, iar inserţiile de cuvinte rostite sunt menite a genera insolite asocieri de idei, stări şi sensuri între imaginea în mişcare şi text.

Istorisirile unei Regine
Spectacol-colaj inspirat din Poveştile Reginei Maria a României
Vineri 5 august 2016, ora 15:30
Cinematograful Amza Pellea

Simona Bondoc – actriţă (societară de onoare a Teatrului Naţional din Bucureşti)
Attila József Szabó – violoncel (Cluj-Napoca)
Claudia Codreanu – mezzosoprană (Bucureşti)
Costin Soare – chitară (Bucureşti)
Muzică originală: Felicia Donceanu
Concept şi dramatizare: Radu Rădescu

Sunt momente în viaţă când descoperi că odată cu ocazia care ţi-a fost oferită de a crea un spectacol într-o ambianţă specială, ideile care treptat încep să se contureze ajung să răspundă nu numai exigenţelor artistice, dar şi chemării sufleteşti. Astfel, am pornit la drum în realizarea acestui proiect împreună cu o actriţă, o compozitoare (ambele aflate în cel de-al nouălea deceniu de viaţă) şi trei tineri muzicieni, selectând unele dintre cele mai frumoase scrieri pentru copii, dar şi pasaje din Însemnările zilnice ale Reginei Maria a României.

Amprenta morilor de vânt. De la Cervantes la García Lorca
Şapte secole de muzică spaniolă
Vineri 5 august 2016, ora 18:00
Biserica Evanghelică Râşnov

Claudia Codreanu – mezzosoprană
Costin Soare – lăută, chitară
Invitată: actriţa Simona Bondoc (societară de onoare a Teatrul Naţional din Bucureşti)

Un program care surprinde dinamic momente semnificative din evoluţia culturii muzicale spaniole pe o întindere temporală de 700 de ani: de la Cantigas de Santiago, o perspectivă muzicală care îmbrăţişează vechiul şi noul, inspirată din colecţiile de cântece medievale din secolele XII-XIII (Cantigas de Santa Maria, Cantigas de Amigo, Codex Calixtinus), şi până la lucrarea compozitorului englez contemporan Stephen Goss...

Concert Dan Byron & Luiza Zan - Live Acoustic Duo
Vineri 5 august 2016, ora 20:00
Grădina Cetăţii Râşnov

Având la dispoziţie doar vocile şi chitarele, Luiza Zan şi Dan Byron oferă în formula Live Acoustic Duo un spectacol divers, greu de clasificat şi de descris, ce-şi trage sevele din background-ul lor extrem de variat. Rock, pop, jazz, gospel, toate îşi au locul lor în interpretarea celor doi, făcând din Live Acoustic Duo o experienţă ce trebuie trăită măcar o dată.

Blues the mountains
Sâmbătă 6 august 2016 ora 20:00
Grădina Cetăţii Râşnov

Vali Răcilă & Raul Kusak & Hanno Höfer
Cunoscut sub apelativul „Sir Blues”, Vali Răcilă este considerat muzicianul cel mai fidel al blues-ului tradiţional, un stil născut pe plantaţiile de bumbac din America. Artistul foloseşte alternativ mai multe chitare, mânuite cu tehnici diferite, acompaniindu-şi astfel interpretările vocale pline de pasiune. Colaborarea cu pianistul Raul Kusak s-a materializat în 2011 prin albumul „Handmade Blues”, produs de Nicu Alifantis.
Trio-ul Răcilă – Kusak – Höfer este apreciat în lumea blues-ului autohton şi internaţional pentru emoţia, eleganţa şi pasiunea pe care o transmite; aşteptaţi-vă aşadar la o seară de neuitat în acorduri de blues.


Expoziţii 2016

Bilet de lup // The wolf ticket // Volchy bilet
Cetatea Râşnov
29 iulie – 31 august 2016
Expoziţie realizată de: Augustin Bucur, Veaceslav Cebotari, Cătălin Dobre, Ionuţ Piţurescu, Manuela Morar, Andrei Rădulescu, Mihai Ţucă

Frânturi de istorie
Turnul Bathory, Cetatea Râşnov
Autor: Dan Drăghicescu
29 iulie – 31 august 2016

Expoziţie de fotografii cu maşini de epocă dedicată zilei Armistiţiului (Remembrance Day) // 11 noiembrie. Fotografiile sunt realizate de Dan Drăghicescu, producător de film, în regiunea franceză Varengeville sur Mer, iar maşinile aparţin unor familii britanice, care au marcat prin acest eveniment memoria rudelor pierdute în timpul celor două conflagraţii mondiale.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie