Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 05:21

Japonia şi Banca Mondială ar putea contribui la „planificarea Braşovului”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 11 iulie 2018

Japonezii le-au recomandat braşovenilor să urmeze „tendinţa mondială” dictată de încălzirea globală: mai mulţi locuitori „pe metru pătrat”

Japonia şi Banca Mondială ar putea contribui la „planificarea Braşovului”

Mai mulţi experţi japonezi în urbanism şi planificare urbană au împărtăşit, marţi, reprezentanţilor Primăriei Braşov, Agenţiei Metropolitane Braşov şi RATBV din experienţa lor în dezvoltarea oraşelor în care activează, prezentând exemple de bună practică ce ar putea fi adaptate în Braşov.
Întâlnirea se înscrie în Programul de Asistenţă Tehnică pentru Dezvoltare Urbană Sustenabilă dintre România şi Japonia, desfăşurat cu sprijinul Centrului de Dezvoltare a Schimbului de Bune Practici din Tokyo, centru înfiinţat de Banca Mondială.
Pe agendă au fost prezentări din experienţa oraşului Toyama în dezvoltarea conceptului de „oraş compact”, concepte şi exemple practice de design urban aplicate în transformarea oraşului Yokohama sau modalităţi de planificare spaţială şi regenerare urbană în Osaka şi Tokyo. De asemenea, a fost prezentat şi proiectul de incluziune socială şi dezvoltare comunitară aplicate în Osaka.
După sesiunea de prezentări, delegaţia japoneză, împreună cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi cei ai gazdelor vor efectua o serie de vizite în teren la unele obiective relevante pentru dezvoltarea oraşului.

Modelul japonez al relaţiei cu cetăţeanul ar putea fi preluat de Braşov
Despre întâlnirea cu specialiştii japonezi, primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat că „este o etapă la care ne raportăm în cadrul contractului de consultanţă cu Banca Mondială. Am văzut multe exemple care sunt specifice unor situaţii prezentate de experţii japonezi. Dorim să vedem care sunt problemele şi care sunt soluţiile, sunt lucruri specifice care ne interesează şi pe care le parcurgem astăzi în Braşov. Sunt convins că vom ajunge împreună cu partea japoneză la o formulă de consultanţă pe care ei să ne-o acorde prin intermediul Băncii Mondiale şi prin care să adaptăm exemple de bună practică realităţilor din Braşov. Din punctul meu de vedere este o întâlnire foarte bună, le mulţumesc şi mă bucur foarte mult pentru că au venit tocmai de la capătul celălalt al Pământului la Braşov, să ne arate ce ar trebui să facem şi care sunt exemplele. Relaţia cu cetăţeanul este foarte importantă şi poate că nu ar fi rău ca şi pe acest domeniu să beneficiem de experienţa şi buna practică japoneză. Probabil că este cel mai important aspect, pe care se pot apoi genera celelalte componente de dezvoltare”, a declarat după întâlnire, primarul Braşovului, George Scripcaru.

Braşovul, deficitar la capitolul „viziuni, strategii de dezvoltare şi prioritizare”
Pe de altă parte, după aceste discuţii, doamna Yuko Okazawa, specialist urbanizare, World Bank Group - Tokyo Office, a afirmat că „întâlnirea se înscrie în agenda parteneriatului dintre Guvernul Japoniei şi Banca Mondială. Este un program prin care delegaţii din ţări partenere, inclusiv din România, vin în Japonia pentru a învăţa din experienţa ţării noastre. Viceprimarul Braşovului (Laszlo Barabas, n.r.) a făcut parte dintr-o astfel de delegaţie în luna februarie 2018, în care au avut loc vizite de lucru şi prezentări, iar la final a existat o secţiune unde s-a făcut o prezentare a cererii pentru suport. Delegaţia braşoveană şi-a exprimat nevoia de suport pentru viziuni şi strategii de dezvoltare şi prioritizarea acestora, astfel încât noi am mobilizat o parte din oraşele noastre partenere, între care şi oraşul Toyama, care are o populaţie de aproximativ 400.000 de locuitori şi prezintă foarte multe asemănări cu Braşovul. Deci, am adus o delegaţie formată de reprezentanţi ai oficialităţilor locale, ai mediului academic, consultanţi, pentru a putea oferi un suport în cadrul cooperării cu Banca Mondială România”.

Administraţia interesată de funcţionarea oraşului, cetăţeanul se gândeşte la binele lui
Un alt specialist din Japonia, Tsuneo Noda, urbanist, Primăria Yokohama, a afirmat că „planificarea urbană este destinată cetăţenilor şi binelui lor, dar oamenii tind să nu se gândească numai la interesul propriu. De partea cealaltă, administraţia tinde să se gândească doar la funcţionarea oraşului, la lucrurile administrative şi la rezolvarea unor probleme punctuale. Este deci foarte important ca ambele părţi, atât cetăţenii cât şi administraţia, să încerce să înţeleagă şi problemele celeilalte părţi. Planificarea urbană face exact acest lucru: conectează fiecare parte cu cealaltă, încercând să-şi explice valorile ambelor părţi. Nu există o reţetă a succesului, pentru că în fiecare proiect condiţiile sunt diferite, dar cred că este foarte importantă concentrarea pe proiect, găsirea resurselor materiale şi umane şi adaptarea celor mai bune soluţii la fiecare situaţie care apare. Fundamentul este cel mai important, iar acolo trebuie reuniţi toţi factorii de decizie - administraţie, cetăţeni, parteneri, mediu de afaceri - pentru a găsi soluţia care să fie acceptată de toţi şi să le aducă beneficii tuturor”.

Autorităţile din Japonia au aşteptat şi 50 de ani pentru a aplica unele măsuri
Ca şi în Braşov, problema proprietăţii este foarte sensibilă şi în Japonia. De altfel, Hiroshi Nishimaki, senior expert în planificare spaţială a oraşelor, a anunţat că „administraţia japoneză a dat greş de foarte multe ori în implementarea unor proiecte de tip masterplan în Tokyo, din cauza opoziţiei unor anumiţi proprietari. Pe de altă parte, noi am dezvoltat nişte aptitudini speciale în a aştepta - uneori şi 50 de ani - pentru a pune în practică unele dintre aceste proiecte. Trebuie să construieşti un consens, dat fiind că este vorba de drumuri publice. În oraşele mari ale lumii, oamenii încep să se mute înapoi în centrul oraşului, pentru că în condiţiile încălzirii globale şi problemelor de mediu, nu mai poţi să te extinzi prea mult. Singura soluţie este o creştere a densităţii populaţiei şi o mai mare atenţie a administraţiei către transportul public şi către dezvoltarea concentrată a oraşului, ceea ce nu se prea întâmplă în România la acest moment”.

Foto: Andrei PAUL

+2 -0

Comentarii

Marcel Vasilescu

2018-07-11 15:17:10


Iar până la mutarea mea în Teleorman cred că se va muta Scripcaru al vostru (de-a dreptul) la pușcărie, de unde cel puțin cât trăiesc eu, nu va mai ieși niciodată - decât eventual, ca Năstase sau Becali, pentru a intra din nou. (Bibliografie minimală: ancheta primului ministru Cioloș asupra tunului de 5 milioane de euro dat de Scripcaru cu ocazia retrocedărilor de terenuri din Grădina Zoo Brașov).

Marcel Vasilescu

2018-07-11 15:09:20


Până să-i dea în judecată pe brașoveni, va fi chiar el trimis în fața instanței: pentru - repet, abuz în serviciu, bașca cele mai mari tunuri din istoria acestui oraș (care sunt ca atare pe toate gardurile Google), bașca pentru cele mai mari distrugeri ale Brașovului vechi de la mongoli încoace. Punct.

Bundas

2018-07-11 14:12:34


Pe ce baza face acest individ M.C. asemenea afirmați.Desigur este PSD și ar trebui sa se uite la cei care compromite țara.La noi chiar la Tageschau(ARD) au informat despre suspendarea L.C.Kovesi.Ar trebui sa va dea d- ul Primar Scripcaru in judecată penru compromiterea dumnealui.Pacat ca asemenea indiviz consola aerul din Brasov.Poate ar fi bine sa sa mute la Teleorman și sa nu mai infecteze cu asemenea aberații Brașovul.

Marcel Vasilescu

2018-07-11 13:56:12


Iar cei 120.000 de euro/zi (bașca amenda inițială de 1.200.000 de euro) pe care-i vom plăti cu toții de la toamnă pentru poluarea Brașovului (principalul responsabil fiind același primar Scripcaru), cine-i va plăti?! Nu cumva matale, dle Darie?!

Marcel Vasilescu

2018-07-11 13:50:05


Pe mine mă întrebi?! Du-te de-i întreabă pe oamenii din Șchei sau pe Sitei care la fiecare ploaie se trezesc inundați în casele lor cu tone de nămol de pe urma construcțiilor aprobate de iresponsabilii de la Primărie pe toate dealurile centrale ale Brașovului (din 2004 încoace). De averea lui agonisită din scaunul de primar n'ai curaj să întrebi nimic?!

Darie C

2018-07-11 13:02:14


Cu ce ți-a greșit Scripcaru? Il urăști prea mult... De Ghise ce sti..! A făcut ceva ptr. Brașov

Marcel Vasilescu

2018-07-11 11:39:01


Adică ca să vorbim pe românește: dacă ar ști acești japonezi că au de-a face cu un primar care a agonisit în cele 4 mandate sute de milioane de euro (cf. BZB: http://www.bzb.ro/stire/scripcaru-coordoneaza-o-avere-de-100-de-milioane-de-euro-a12341), mai mult ca sigur că nici n'ar mai conceput să stea de vorbă cu el.

Marcel Vasilescu

2018-07-11 11:31:07


Decât că japonezii habar nu au (ca să nu zic că nici măcar nu visează) că spre deosebire de țara lor, la noi legea principală care reglează domeniul în discuție, este legea șpăgii, sub care s-au încălcat toate celelalte legi din domeniu. D’aia a și ajuns România să fie trimisă în judecată (și-n final să fie amendată cu 120.000 de euro/zi) de către C.E. pentru poluarea Brașovului, a Iașului și-a Bucureștiului. Doar acum, cu ocazia demiterii șefei DNA care a constituit principala protecție a ilegalităților primarului Scripcaru, se mai conturează speranța ca acesta să fie trimis în judeccată pentru abuz în serviciu.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie