leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6590 RON

1 USD = 4.1340 RON

1 GBP = 5.3404 RON

1 XAU = 159.4922 RON

1 AED = 1.1255 RON

1 AUD = 2.9748 RON

1 BGN = 2.3821 RON

1 BRL = 1.0870 RON

1 CAD = 3.1236 RON

1 CHF = 4.0924 RON

1 CNY = 0.5945 RON

1 CZK = 0.1794 RON

1 DKK = 0.6243 RON

1 EGP = 0.2308 RON

1 HUF = 1.4427 RON

1 INR = 0.0572 RON

1 JPY = 3.6288 RON

1 KRW = 0.3639 RON

1 MDL = 0.2432 RON

1 MXN = 0.2016 RON

1 NOK = 0.4849 RON

1 NZD = 2.8011 RON

1 PLN = 1.0841 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0610 RON

1 SEK = 0.4533 RON

1 TRY = 0.7549 RON

1 UAH = 0.1485 RON

1 XDR = 5.7055 RON

1 ZAR = 0.2868 RON

Editia 6847 - 14 noi 13:57

Județul Brașov ar mai avea nevoie de 4.000 de hectare de teren agricol, pentru a rezolva problema retrocedărilor

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 16 noiembrie 2017

 Județul Brașov ar mai avea nevoie de 4.000 de hectare de teren agricol, pentru a rezolva problema retrocedărilor

Prefectura Brașov a transmis un comunicat de presă potrivit căruia Comisia Judeţeană Braşov face demersuri pe lângă autorităţile locale, care înregistrează un deficit de suprafaţă, să soluţioneze cererile de retrocedare, pe care le mai au în lucru, astfel încât la nivel de judeţ să se poată dispună scoaterea de terenuri din domeniul public sau privat al statului, în vederea acoperirii deficitului în mod corespunzător. Instituţia Prefectului a organizat, în luna octombrie, întâlniri zonale cu reprezentanții comisiilor locale de fond funciar din județ pentru a analiza situația necesarului de teren la nivelul județului Brașov.    

În acest moment, la nivelul Județului Brașov, se înregistrează un deficit de suprafață de 4000 ha teren agricol, necesar punerii în posesie a persoanelor validate de către Comisia Județeană Brașov, în baza legilor fondului funciar. 

„Prin circulara nr. 16221/2016, am acordat termen până la data de 5 decembrie 2016 , tuturor Comisiilor locale care înregistrează cereri nesoluționate sau celor care nu au pus în aplicare sentințe judecătorești definitive și irevocabile, astfel încât până la termenul acordat, acestea trebuiau să certifice situația finală a anexei de despăgubiri (beneficiari/suprafață). Prin Legea  nr. 168 din 29 iunie 2015, au fost exceptate de la reconstituirea în natură, suprafeţele de teren cu destinaţie agricolă indispensabile activităţii de cercetare-dezvoltare-inovare şi multiplicării materialului biologic vegetal şi animal, de utilitate publică, prevăzute în anexele nr. 1-5 şi 7 la Legea nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Şişeşti» şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în comunicatul Prefecturii.

În aceste condiții, Prefectura a comunicat faptul că „pentru cetățenii care aveau identificate vechile amplasamente în perimetrele institutelor de cercetare de pe raza Județului Brașov, terenuri care conform legii au fost  declarate indispensabile cercetării, trebuie să găsim soluții de retrocedare în natură, în alte localități cu excedent de suprafață de pe raza județului Brașov, terenuri ADS,  potrivit «Principiului resituirii cu prevalență în natură» , în caz contrar urmând ca și aceștia să fie înscriși pe anexa de despăgubiri”.

Totodată, reprezentanții Prefecturii au anunțat că „activitatea Comisiilor locale de fond funciar este permanent în atenția noastră, acordând consultanță de specialitate ori de câte ori ne este solicitată. Este regretabil faptul că procesul de reconstituire a dreptului de proprietate nu s-a putut  finaliza din păcate până la termenul prevăzut de legiuitor - 1 ianuarie 2017. Acest fapt se datorează lipsei fondurilor la unele primării, care au fost în imposibilitatea încheierii de contracte cu specialiști topo autorizați, precum și trecerii la sistemul de măsurare STEREO 70, care implică o serie de operațiuni tenhico – juridice”.

Pentru a se rezolva problema retrocedării terenurilor, reprezentanții Guvernului în teritoriu au anunțat că „am solicitat  tuturor autorităților locale, contractarea lucrărilor de specialitate privind lucrările de cadastru sistematic, în conformitate cu prevederile Legii nr.7/1996, a cadastrului și publicității imobiliare, prin care s-a creat cadrul legal pentru demararea de către unitățile administrativ teritoriale a programului de cadastru sistematic – general la nivel de sector cadastral, pentru imobilele terenuri (terenuri cu sau fără construcții) situate în extravilanul localităților, în zonele de aplicare a legilor fondului funciar”.

De asemenea, prin Ordin de prefect s-a dispus control la toate comisiile locale de fond funciar din județ. Perioada de activitate supusă controlului va viza perioada cuprinsă de la data intrării în vigoare a Legii nr.165/2013 și până în prezent  și va consta în următoarele verificări:

- suprafața totală la nivel de unități administrativ-teritoriale pentru care s-a emis titluri de proprietate defalcată - forestier/arabil;

- suprafața totală la nivel de unități administrativ-teritoriale pentru care nu s-a emis titluri de proprietate, defalcată - forestier/arabil;

- situația cererilor nesoluționate, conform art. 8 din Legea nr.165/2013;

- situația titlurilor executorii care nu au fost puse în aplicare;

- situația litigiilor aflate pe rolul instanțelor judecătorești;

- stadiul actual de punere în aplicare a Legilor fondului funciar;

- principalele dificultăți întâmpinate de către Comisiile locale cu ocazia punerii în posesie.

Controlul se va desfășura până în data de 22 decembrie 2017.

Totodată, s-au organizat întâlniri zonale cu reprezentanții comisiilor locale de fond funciar din județ pentru a analiza situația necesarului de teren la nivelul județului Brașov, fiind programate până la finele lunii curente 4 întâlniri de lucru ( Brașov, Râșnov, Rupea și Făgăraș) sau ori de câte ori situația o impune la sediul Prefecturii.

„Am dezbătut împreună cu juriştii Instituţiei Prefectului problemele de fond funciar din judeţ. Astfel, am luat decizia dispunerii unui ordin de prefect, prin care să fie verificate toate aceste comisii din judeţul nostru. Aceste controale îşi propun să ducă la deblocarea procesului de eliberare a titlurilor de proprietate la nivelul comisiilor locale din Județul Brașov, prin identificarea problemelor și recomandarea de soluții în conformitate cu legislația aplicabilă în domeniul fond funciar. De la începutul anului si până în prezent au fost adoptate 409 hotărâri şi au fost  eliberate 2165 de titluri de proprietate”, a declarat prefectul Braşovului Marian Rasaliu.

 La rândul său, subprefectul Ciprian Băncilă, Secretarul Comisiei Judeţene Braşov de aplicare a Fondului Funciar, a afirmat că „această problemă de fond funciar trebuie rezolvată cât mai repede, fiind obligaţia autorităţilor locale. Este un drept al cetăţenilor de a intra în posesia titlurilor de proprietate ce li se cuvin”.

 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional