leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6910 - 22 feb 01:05

Judeţul Braşov s-a înfrăţit cu Raionul Ştefan Vodă din Republica Moldova

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 02 octombrie 2017

Anul viitor, administraţia judeţeană va lansa un ghid de finanţare pentru proiecte din Basarabia

Judeţul Braşov s-a înfrăţit cu Raionul Ştefan Vodă din Republica Moldova

Judeţul Braşov şi Raionul Ştefan Vodă din Republica Moldova s-au înfrăţit, după ce vineri, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian  Veştea, şi preşedintele Raionului Ştefan Vodă, Nicolae Molozea, au semnat Înţelegerea de Cooperare bilaterală.
Documentul vizează schimburi de experienţă în ceea ce priveşte dezvoltarea locală, promovare reciprocă şi schimburi inter-instituţionale în domeniile economic, ecologic, social, educaţional, cultural, turistic, transport, sănătate publică, tineret şi sport. Vor fi lărgite schimburile culturale, se va facilita colaborarea între instituţii şi organizaţii culturale, asociaţii şi ansambluri artistice. Părţile vor sprijini colaborarea între şcolile de toate gradele şi categoriile, facilitând schimbul de experienţă între cadre didactice şi elevi în cadrul unor seminarii, tabere de creaţie, concursuri şi alte activităţi educaţionale. Părţile vor dezvolta colaborarea economică reciproc avantajoasă, creând condiţii favorabile pentru activităţile cu caracter economic şi comercial, vor sprijini dezvoltarea investiţiilor şi participarea la expoziţii şi târguri organizate în ambele ţări, precum şi cooperarea reciprocă în domeniul turismului prin promovarea zonelor turistice şi a facilităţilor de turism existente în cele două teritorii. De asemenea, Consiliul Judeţean Braşov şi Raionul Ştefan Vodă vor contribui la dezvoltarea societăţii civile prin stabilirea de legături şi colaborări dintre organizaţii, asociaţii, instituţii care activează în domeniile menţionate. Nu în ultimul rând, vor fi încurajate schimburile de experienţă între cadrele sanitare din unităţile de sănătate publică din cele două teritorii, dar şi vizitele între locuitorii din cele două unităţi administrativ-teritoriale, urmând a fi create asociaţii de prietenie.
„Am simţit că această înfrăţire trebuie să se întâmple. Noi suntem un singur popor, vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi cultură, avem aceeaşi istorie. Din păcate, istoria a fost nedreaptă şi la un moment dat s-au întâmplat unele lucruri independent de voinţa noastră. Anul viitor, când sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, vom prevedea în buget un ghid de finanţare pentru o serie de proiecte care vor fi în Republica Moldova. În conformitate cu legislaţia în vigoare, dorim să găsim o formă prin care să sprijinim raionul Ştefan Vodă şi să colaborăm cât mai bine”, a declarat  Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov.
„Această zi este mult aşteptată de raionul Ştefan Vodă. Acordul de înfrăţire va aduce multe beneficii ambelor părţi. Am făcut acest pas pentru a avea o bună colaborare în toate domeniile. Sunt convins că împreună cu echipele noastre de consilieri vom face multe lucruri frumoase pentru ţările noastre”, a menţionat şi preşedintele raionului Ştefan Vodă, Nicolae Molozea.

Cooperarea va fi gestionată de ADDJB
Cooperarea bilaterală se va realiza prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov. „ADDJB va oferi asistenţă tehnică raionului Ştefan Vodă pentru scrierea proiectelor care vor fi depuse în baza ghidului de finanţare pe care Consiliul Judeţean Braşov îl pregăteşte pentru anul viitor. Este vorba despre fonduri care vor fi disponibile pentru a fi accesate de către unităţi administrativ-teritoriale din Republica Moldova, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Mai mult, ADDJB va acorda asistenţă tehnică pentru aparatul propriu al Consiliului Raional Ştefan Vodă, în pregătirea proiectelor de finanţare cu fonduri nerambursabile din perioada de preaderare”, a explicat Mihai Pascu, preşedintele ADDJB. Agenţia va sprijini schimburile de experienţă în ceea ce priveşte proiectele de dezvoltare durabilă, precum şi evenimente comune care vor avea loc în următorii patru ani.
Raionul Ştefan Vodă este situat în sud-estul Republicii Moldova, pe malul Nistrului, la graniţa cu Ucraina, având o suprafaţă de 1.000 kmp. Este o zonă preponderent agricolă, având 7 fabrici de prelucrare a vinului, între care şi cea din localitatea Purcari. În cadrul administraţiei raionului există 30 de instituţii de învăţământ, 4 licee, o şcoală profesională, o şcoală specializată şi o tabără pentru copii.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional