Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 02:08

La Braşov cad turnurile!

Autor: Sorin ŢÎRCĂ, Ionuţ DINCĂ

Publicat la 22 februarie 2016

Braşovul are de acum şi el două turnuri gemene, care au căzut la un interval de timp scurt. Dacă la New York au căzut, după ce avioane deturnate au intrat în ele, două din cele mai înalte clădiri construite de om pe Terra, la Braşov au căzut la un interval de doar câteva zile două turnuri ale unor biserici fortificate, construite de saşi cu secole în urmă.

La Braşov cad turnurile!

Foto: ROTBAV - Turnul bisericii fortificate s-a dărâmat în întregime, spre curtea din spate.

Plecarea saşilor din Transilvania acum un sfert de secol a însemnat un dezastru pentru tradiţiile din această zonă. Mai întâi au rămas livezile şi o parte din pământuri nelucrate, iar acum au început să cadă turnurile bisericilor construite începând cu secolul al XIII-lea.  Cât timp saşii au trăit aici, aceste biserici au rezistat peste 700 de ani, iar acum, la un sfert de secol de plecarea lor, se dărâmă.
Mai întâi a picat turnul bisericii din Roadeş. Lăcaşul de cult ar fi trebuit reabilitat, alături de alte 19 biserici clasate ca monumente istorice de clasă A, din fonduri europene.  Duminica trecută, însă, o parte din turnul bisericii vechi de 500 de ani a căzut şi nu mai poate aştepta până la apariţia ghidului solicitantului. În ajutor au sărit asociaţiile de saşi din Germania, Elveţia şi Austria care s-au mobilizat pentru a strânge bani pentru restaurare.
Vineri seara, la ora 21:00, când ceasul tocmai bătea ora exactă, la biserica fortificată din Rotbav, s-a prăbuşit şi turnul de aici. „A bătut ceasul de două ori, după care turnul s-a prăbuşit, nu a mai apucat să bată şi de celelalte 7 ori, să anunţe că e ora nouă”, ne-a explicat un localnic.
Ministerul Culturii a declarat că nu are prevăzuţi bani în buget pentru lucrări de consolidare, dar un asemenea patrimoniu nu poate fi pierdut doar pentru că nu există o alocare de fonduri.

 

ROTBAV, 19 FEBRUARIE:  UNA DINTRE BIJUTERIILE ARHITECTONICE ALE JUDEŢULUI S+A FĂCUT UNA CU PĂMÂNTUL

Turnul clopotniţă al Bisericii Fortificate din Rotbav s-a făcut mici fărâme sub privirile neputincioase ale localnicilor. Zidurile seculare au fost afectate în ultimii ani şi de trepidaţiile maşinilor de mare tonaj care tranzitează DN 13

Biserica evanghelică fortificată din Rotbav este una dintre cele mai vechi construcţii de acest tip din Țara Bârsei. Lăcaşul a trecut cu bine peste o serie de asedii şi războaie, însă nu a rezistat şi traficului de mare tonaj, ţinând cont că DN 13 trece chiar pe lângă zidurile acestuia. Astfel, vineri seara, turnul clopotniţă s-a dărâmat. Un echipaj SVSU din localitate s-a deplasat la biserică şi a izolat zona pentru a nu exista victime umane în cazul în care s-ar mai fi prăbuşit şi alte părţi ale bisericii.
Erwin Schaal (85 de ani), care s-a ocupat întreaga sa viaţă îngrijirea lăcaşului de închinăciune a tras încă din 2013 un semnal de alarmă cu privire la degradarea turnului bisericii. „Din cauza trepidaţiilor produse de camioane, turnul clopotniţă a început să se crape. Nu ştiu cât o să mai rezite în condiţiile acestea”, a declarat acesta într-un interviu acordat la acea vreme cotidianului „Bună Ziua, Braşov”. Turnul a dispărut vineri seara într-un timp foarte scurt, cum de altfel au dispărut şi saşii din această zonă în ultimele decenii. Pe vremuri, în Rotbav trăiau aproximativ 70 de familii de saşi, acum, nu mai sunt nici zece persoane care mai veneau la biserică, în prima duminică din lună, când aici, preotul din Prejmer, Pal Andras, oficia slujbe. Vineri seara au intervenit şi echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru înlăturarea pericolului de prăbuşire a altor elemente din vechea biserică. Aceasta aparţine Bisericii Evanghelice CA care se plânge că nu are fondurile necesare pentru a renova aceste monumente istorice de o valoare exemplară, însă nici nu a dorit să cedeze clădirile autorităţilor pentru a găsi o sursă de finanţare în vederea reabilitării.

Întreaga istorie a Braşovului se prăbuşeşte
Din păcate, întreg Braşovul istoric se prăbuşeşte sub ochii celor care ar trebui să facă ceva în acest sens, dar care se ascund în hăţişuri legislative, autorităţile pasând reciproc vina. Localnicii sunt foarte nemulţumiţi că o bijuterie arhitectonică de talia fortificaţiei din Rotbav nu a putut fi întreţinută.
Biserica din Rotbav a fost ridicată în jurul anului 1300, în stil romanic. A fost fortificată în secolul al XV-lea şi împrejmuită mai apoi de zidurile unei cetăţi fortificate tipic săsească. Este una dintre cetăţile de acest fel care conservă în stare bună zidurile sale. Fortificaţia oferea loc pentru magazii, ateliere, grajduri, o bucătărie comună, o crescătorie de albine, însă acestea au fost distruse în urma atacurilor şi a incendiilor care au cuprins cetatea. Intrarea în cetate era apărată de turnul porţii, în care se afla şi administraţia oraşului, cu o celulă pentru prizonieri sau condamnaţi. Aceasta poate fi văzută chiar şi în zilele noastre. Datorită apropierii de zidul de incintă, clopotniţa a fost şi ea fortificată, fiecare nivel fiind prevăzut cu nişe de tragere, cu guri de turnare sau cu puncte de observaţie. Bolta semicilindrica actuală datează din urma transformărilor în stil baroc de la mijlocul secolului al XVIII-lea, când a fost amplasat şi altarul. „Este una dintre cele mai vechi biserici din Ţara Bârsei şi zidurile sale ascund multe poveşti. Se vede după ziduri că au fost mai multe etape de construcţie. La bază zidul este maroniu, cel din partea mai înaltă este cenuşiu. De aici îţi poţi da seama că au existat două etape de construcţie a cetăţii săseşti”, a povestit nenea. Cetatea din Rotbav fost utilizată de către generalul Giorgio Basta drept refugiu în anul 1602, când a fost asediat fără succes de către principele Transilvaniei, Gabriel Bathory. Pagubele au fost imense, în mare parte şi din cauza faptului că cele mai multe construcţii erau din lemn. Aşezarea şi cetatea au fost reconstruite ulterior din piatră.

Ceasul vechi de peste un secol care încă funcţiona s-a distrus  
Pe turnul clopotniţă se afla şi un ceas adus în 1907 la Rotbav şi a mai funcţionat graţie lui nenea Erwin, care se ocupa de întreţinerea lui, însă acum întregul mecanism s-a distrus odată cu prăbuşirea zidurilor. „Eu cu mâinile mele am reparat ceasul şi l-am reglat. L-am tot bibilit şi acum trebuie tras odată la 8 zile, e o perioadă foarte buna. Acum, din păcate, nu prea mă mai ţin picioarele să urc atâtea trepte, că am o vârstă, dar este un băiat tânăr pe care l-am învăţat tot ce trebuie să facă”, a destăinuit în interviul acordat în 2013 nenea Erwin. Acesta a privit cu ochii în lacrimi cum mecanismul ceasului a fost scos de sub dărâmături şi pus într-o căruţă alături de alte obiecte care au fost salvate de sub dărmături.

Rotbavul, între mit şi credinţă
Bătrânii satului vorbesc şi astăzi despre reţeaua de tuneluri şi catacombe care a existat sub biserica evanghelică din Rotbav. Se spune că tunelurile au fost săpate pentru, ca în vreme de asediu, apărătorii bisericii fortificate şi localnicii refugiaţi aici să poată scăpa în faţa năvălitorilor. Nu departe de biserică, în malul Oltului, se mai observă o gură de tunel, dar încercările de a-l parcurge au eşuat, pentru că tunelul este blocat de pământul surpat în trecut. Vizitatorilor le-a fost interzis accesul pentru a nu se întâmpla vreo tragedie.

 


ROADEŞ: BUCĂŢI DE ZID DIN TURNUL BISERICII, ÎNALT DE 42 DE METRI, AU CĂZUT „CA DIN SENIN”, PE 14 FEBRUARIE

Probleme similare celor de la Rotbav  au fost duminică şi la Roadeş, unde o parte din turnul Bisericii Fortificate s-a dărâmat, deşi aceasta beneficia de ajutorul lui Peter Maffay prin intermediul fundaţiei condusă de acesta pentru a fi renovată.
Monumentul istoric de la Roadeş păstrează nealterat un stil arhitectural din secolul al XV-lea. Cea mai valoroasă comoară este pictura murală care înfăţişează personaje religioase şi laice descoperită sub un stat de tencuială acum câţiva ani. Turnul bisericii, înalt de 42 de metri,  a căzut însă duminica trecută, pe 14 februarie, deşi condiţiile meteo nu au fost vitrege. „În jur de ora 4 şi jumătate, duminica, eram în grajd şi dintr-o dată am auzit un zgomot şi s-a mişcat pământul. Când am ieşit afară am văzut un nor de praf, iar turnul a fost căzut jos. Nu bătea vântul, nu era nimic care să te facă să te gândeşti că o să cadă”, spune un localnic. Asociaţiile de saşi s-au mobilizat imediat şi au început să strângă bani pentru refacerea turnului bisericii. Specialiştii în patrimoniu spun că lucrările de reabilitare vor trebui să scoată la lumină şi pictura murală cu personaje biblice care se află sub stratul de tencuială şi care se mai vede acum doar pe porţiuni mici.

+1 -2

Comentarii

Gerhard Krauss

2016-02-22 11:57:23


Sute de ani comunitatile care traiau in acele sate ardelene,sasii,romanii sau ungurii, intretineau prin munca obsteasca acele obiecte ale comunitatii. Fiecare locuitor trebuia sa contribuie la aceasta munca,in caz contrar cand nu putea sa apara la munca dintr-un motiv serios, trebuia sa contribuie cu o suma de bani.Dece in zilele noastre nu mai este posibil acest lucru,si asteptam aprobare si ajutoare de la minister? Ajutor material da,dar munca cu meseriasii din comunitate,si la sfarsit cu totii cu o tuica si fripturica la incheierea lucrarilor. Doar ceasul din turn si clopotele bat pentru toti.....

rammstein

2016-02-22 07:48:52


pacat, uite asa pierdem din transilvania ...nu ne-o fura unguri ,ci nepasarea unor trogloditi din conducerea judetului....ruisne !!!...

Barbu

2016-02-22 07:07:18


Comparatia cu turnurile din New York este complet neportrivita, nu exista absolut nici o legatura intre cele doua evenimente pentru a fi mentionate impreuna. In rest, e bine ca atrageti atentia asupra degradarii extreme a momumentelor istorice. Poate se vor gasi solutii pentru ca macar bisericile sa ramana in picioare.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie