Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 21:47

Lecţii de savurat ciocolata, la muzeu

Autor: Adina CHIRVASÃ

Publicat la 23 februarie 2017

Lecţii de savurat ciocolata, la muzeu

Ciocolata nu o mănânci să te saturi, o savurezi. Consumată corect, ciocolata poate fi chiar un aliat în curele de slăbire. Acestea, dar şi cum să recunoască o ciocolată delicioasă le-au fost prezentate elevilor, ieri, la Muzeul Civilizaţiei Urbane, unde a avut loc un atelier de bomboane de ciocolată, ţinut de un „şef patiser pasionat de ciocolată”, după cum s-a prezentat. Lecţia a început cu păstaia arborelui din care se extrag boabele de cacao. Mai apoi, furnizează cacao şi untul de cacao – cele mai importante ingrediente, de la care nu trebuie să se facă rabat, pentru un produs de calitate. „Ingredientele de bază pentru ciocolată ar fi următoarele, masa de cacao – într-o proporţie mai mică sau mai mare, deci procentul când vorbim de 50% masă de cacao, este dat de pudra de cacao, după care substanţa grasă – untul de cacao, care este de dorit să fie 100% din partea grasă. Zahărul, cu cât gradul de ciocolată mai neagră este mai mare cu atâta zahărul scade, este invers proporţional, în cea cu lapte şi albă, zahărul este într-o cantitate foarte mare, iar în cea neagră scade şi laptele praf, un alt ingredient”, a detaliat Alex Pandrea, ciocolatier.
Produsul neprocesat este apoi este amestecat într-o maşină specială, apoi se toarnă în forme, care trebuie încălzite înainte. Tava cu forme trebuie să stea la frigider, apoi sunt scoase şi servite. Însă nu oricum. „O ducem spre nas şi o mirosim. Miroase aciocolată. Aţi fi simţit asta dacă o băgaţi direct în gură? Nu. Responsabil de acest miros este untul de cacao”, a mai spus Alex Pandrea.
În savurarea bomboanei de ciocolată trebuie să implicăm toate simţurile, spune ciocolatierul, aşa că după ce o mirosim, ne uităm la ea, să nu aibă pete albe sau imperfecţiuni. Apoi gustăm din ea. O gustăm, nu o mestecăm. Câte un pic. „Muşcaţi un pic şi nu o mestecaţi. Lăsaţi-o un pic pe limbă, frecaţi limba de cerul gurii şi lăsaţi să se topească. Asta înseamnă să savurezi ceva”, a mai spus tânărul.
Copiii au fost foarte încântaţi de ce au aflat. „A fost diferit faţă de celelalte ciocolate de la magazin, mai dulce, mai aromată”, ne spune Roxana. „A fost  un sentiment – un curcubeu pe cerul gurii. E făcută din ingrediente naturale”, ne povesteşte şi Daniel. „Am aflat că ciocolata nu înseamnă numai să fie dulce, contează şi cât de naturală este. Trebuie să conţină cacao şi unt de cacao”, ne explică Eduard. „Mă bucur că acum pot face deosebirea dintre o ciocolată adevărată şi una din magazine care nu se compară neapărat cu aceasta”, spune şi Andra.
Ciocolată nu trebuie să mâncăm până simţim că ne vine rău, ci doar până simţim că senzaţia se estompează. Şi, dacă vrem să gustăm mai multe tipuri de ciocolată, începem cu cea mai dulce până la cea mai neagră. Altfel, ultimele tipuri de ciocolată vor fi atât de dulci, încât nu o să mai vrem să degustăm. O dată învăţată lecţia savurării, ciocolata, este de ajutor şi în menţinerea siluetei. „Ciocolata, dacă vă vine să credeţi, mâncată corect şi atunci când trebuie, poate ajuta în cure de slăbit”, a încheiat Alex Pandrea.
Muzeul Civilizaţiei Urbane găzduieşte în această perioadă expoziţia „Bonbons, Caramels, Chocolat – Istoria ciocolatei la Braşov”, în cadrul căreia a fost organizat şi acest atelier.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie