Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 01:21

Legea pensiilor, cum o vrea Braşovul. Militarii şi civilii s-au contrat pe tema pensiilor speciale, ieri la întâlnirea cu oficialii de la Ministerul Muncii

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 07 sepembrie 2017

Cadrele militare spun că nu au pensii mari, ci „relativ decente”. Foştii salariaţi din sistemul civil cer ca toţi românii să aibă pensii calculate în baza unei formule unice.

Legea pensiilor, cum o vrea Braşovul. Militarii şi civilii s-au contrat pe tema pensiilor speciale, ieri la întâlnirea cu oficialii de la Ministerul Muncii

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Adrian Marius Rîndunică, a venit ieri, la Braşov, pentru a colecta părerile seniorilor braşoveni referitoare la noua lege a pensiilor. „Nu este vorba despre o dezbatere a unui proiect de act normativ, pentru că acesta nu este încă finalizat. Scopul acestei întâlniri este de a vedea în teren cu ce probleme se confruntă pensionarii, să colectăm părerile, apoi, în cadrul grupului de lucru din minister să pregătim un proiect de lege realist şi uşor de aplicat. Dacă întrebi acum un specialist de câte ori a fost modificată actuala lege a pensiilor, nu ştie să răspundă şi nu vrem să se întâmple acelaşi lucru şi cu actuala lege. Astfel de întâlniri se desfăşoară în toate judeţele. Intenţia noastră este ca în cursul lunii octombrie să finalizăm proiectul de lege, să îl trimitem în Parlament şi să îl supunem dezbaterii publice. De aceea nu am venit cu un proiect de lege astăzi, pentru că încercăm să construim unul şi cu punctele de vedere ale pensionarilor din ţară”, a declarat Rîndunică, care a ţinut să puncteze faptul că aceste consultări în teritoriu sunt nemaiîntâlnite în practica de până acum. Acesta a precizat că noul act normativ va avea la bază câteva principii, respectiv contributivitatea (calcularea pensiei în funcţie de stagiul de cotizare, fără a se mai lua în calcul doar anumite perioade ale angajatului), echitatea şi echilibrul.
Practic, în timpul discuţiei de ieri, care a durat aproximativ o oră, reprezentantul Guvernului „a luat act” de speţe individuale, prezentate de pensionarii braşovenii, evenimentul semănând mai degrabă cu o audienţă la Casa de Pensii.

Rezerviştii cer o listă clară a pensiilor speciale
Discuţiile au fost mai aprinse în momentul în care s-a adus în discuţie problema pensiilor speciale. Astfel, unul dintre reprezentanţii Sindicatului Liber al Pensionarilor s-a declarat nemulţumit de pensiile militarilor, afirmând că pentru calcularea lor se ia în calcul şi 80% din valoarea ultimului salariu. „Ar trebui ca şi în cazul lor se calculeze pensia la fel ca şi în cazul civililor”, a declarat pensionarul. „În legea care reglementează aceste pensii este prevăzută o anumită formulă de calcul. Ştiu că salariaţii Ministerul Apărării Naţionale nu a cotizat la sistemul de pensii, astfel că nu se poate aplica principiul contributivităţii, dar prin noua lege avem în vedere identificarea unei formule echitabile”, a răspuns Rîndunică.
De cealaltă parte, reprezentantul unei asociaţii a militarilor în rezervă a afirmat că, de multe ori, se face confuzie între pensiile militare şi cele primite de cadre ale Ministerului Apărării Naţionale care primesc pensii corespunzătoare magistraţilor, care sunt mult mai mari: „Cadrele militare din România au pensii relativ decente, dar mult mai mici decât în celelalte state NATO. Premierul României, Mihai Tudose, ar trebui să se documenteze mai bine atunci când vorbeşte de aceste pensii. El a spus că nu i se pare normal ca un general care a luptat în cele două războaie mondiale să câştige mai puţin decât un căpitan, dar el nu a luat în calcul că respectivul general a fost în cea mai mare parte civil, pe când căpitanul a lucrat în armată”.
De altfel, pentru a nu mai exista astfel de discuţii, rezerviştii din Ministerul Apărării Naţionale şi din Ministerul Afacerilor Interne i-au cerut  secretarului de stat din ministerul Muncii ca în noua lege să existe o clasificare clară a pensiilor speciale, care să nu mai lase loc de interpretări şi nici să nu mai existe „conflicte” între civili şi militari.

Civilii, nemulţumiţi de pensiile diferite pentru aceeaşi funcţie şi vechime în muncă
Tot în timpul discuţiei de ieri, reprezentanţii asociaţiilor de pensionari din „sistemul civil” au reclamat faptul că, din cauza numeroaselor schimbări ale legislaţiei, s-a ajuns în situaţia ca persoane care au ocupat aceleaşi posturi şi au avut aceeaşi vechime să aibă pensii diferite. De asemenea, ei au solicitat ca prin noua lege să se prevadă ca valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie, iar această regulă se aplice tuturor, inclusiv celor care beneficiază de pensii speciale.
Suntem conştienţi că acum există inechitate şi tocmai această problemă vrem să o rezolvăm prin noua lege. Acesta este şi copul acestor întâlniri: identificarea tuturor problemelor”, a precizat Rîndunică.









 

+1 -0

Comentarii

Cristian

2017-09-09 09:04:49


Bla,bla,bla dupa fabula legea este pentru catei nu si pentru lei,liber la jaf dupa regula punete bine cu seful sa-ti creasca bugetul.

costea

2017-09-07 17:44:17


Să nu uităm că suntem în Ro...Cei mari se vor îngrădi( în continuare),în cercul lor de legi(speciale)...escroci în alianță cu politrucii o să aibă pensi demne de nesimțirea lor !

Marica

2017-09-07 17:21:38


Buna ziua !daca aveti cunostinta : Se primeste ceva la pensii luna aceasta ? Multumesc George

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie