leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6559 RON

1 USD = 3.9517 RON

1 GBP = 5.2123 RON

1 XAU = 153.4508 RON

1 AED = 1.0759 RON

1 AUD = 2.8801 RON

1 BGN = 2.3806 RON

1 BRL = 0.9692 RON

1 CAD = 3.0614 RON

1 CHF = 4.1351 RON

1 CNY = 0.5774 RON

1 CZK = 0.1822 RON

1 DKK = 0.6242 RON

1 EGP = 0.2206 RON

1 HUF = 1.4386 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 3.5050 RON

1 KRW = 0.3541 RON

1 MDL = 0.2364 RON

1 MXN = 0.2093 RON

1 NOK = 0.4852 RON

1 NZD = 2.6455 RON

1 PLN = 1.0851 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0595 RON

1 SEK = 0.4496 RON

1 TRY = 0.6306 RON

1 UAH = 0.1409 RON

1 XDR = 5.5550 RON

1 ZAR = 0.2773 RON

Editia 6809 - 21 sep 13:16

Legea spitalului Braşovului va fi votată astăzi

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 13 noiembrie 2017

Senatorului PSD Florin Orţan i se cere încă odată să-şi retragă amendamentul

Legea spitalului Braşovului va fi votată astăzi

După ce, în timpul dezbaterii de la Senat din 7 noiembrie privind legea de transfer a terenului necesar construirii noului spital al Braşovului, 11,45 hectare de la Institutul Cartofului către Primăria Municipiului Braşov, senatorul Florin Orţan (PSD) a solicitat înlocuirea sintagmei de „spital clinic” cu „spital regional”, senatorul Allen Coliban -foto- (USR) îi cere social-democratului să renunţe la acest amendament.  Votul pentru acest proiect de lege este programat pentru ziua de astăzi, după ora 17.00.  
„Prin amendamentul depus de domnul Florin Orţan, acest teren, identificat deja, ar trebui să treacă spre autorităţile locale, pentru realizarea unui spital regional. Părerea noastră este, însă, că nu avem nevoie de acest amendament, întrucât la modul cum este formulată legea, acest teren s-ar transfera autorităţilor locale cu destinaţia de spital clinic. Este o destinaţie suficient de specifică, pe de o parte, pentru a nu exista speculaţii imobiliare, iar pe de altă parte, pentru a permite construirea unui nou spital, prin mai multe soluţii. Una dintre soluţii este, într-adevăr, asumarea proiectului de către Ministerul Sănătăţii şi finanţarea printr-un program guvernamental. Proiectul poate fi pus în aplicare însă şi la nivel local, pentru că, atâta timp cât există un consens politic pentru sprijinirea lui, se găsesc şi soluţiile de finanţare. Două dintre ele au fost luate deja în discuţie de către Asociaţia Noul Spital al Braşovului, Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov şi constau într-un împrumut obţinut de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, respectiv un proiect finanţat din fonduri europene”, a declarat Allen Coliban.
În schimb, prin adăugarea termenului „regional” în textul legii, parlamentarul a afirmat că „nu facem decât să restrângem posibilităţile de finanţare a proiectului şi să prelungim astfel, pe termen nedefinit, construirea unui nou spital la Braşov. De aceea, public, îi cer domnului Orţan să renunţe la amendament şi să lăsăm Braşovul în faza în care să aibă un teren pentru construcţia unui spital  şi apoi autorităţile, fiecare pe partea lor, să vină cu soluţii de finanţare”.
Cu gândirea lui Florin Orţan (PSD) s-a declarat în dezacord şi fostul lui coleg de partid, medicul Dan Grigorescu, de la Asociaţia Noul Spital al Braşovului, care i-a cerut şi el, public, săptămâna trecută, senatorului de Braşov să-şi retragă amendamentul.
Vineri, de la sediul PSD, şi Florin Orţan a făcut o declaraţie privind votul de azi din Senat, dar nu a scos nicio vorbă de acuzaţiile de care este vizat. „Votul din Senatul României în privinţa atribuirii terenului necesar construirii spitalului e doar începutul unui drum lung. Legea va trece, sunt convins, însă este nevoie de multă şi abilă negociere politică pentru ca proiectul aşteptat de braşoveni, să fie continuat. Trebuie obţinut consensul şi conlucrarea între autorităţile locale şi Guvern pentru găsirea formulei de finanţare rapide şi avantajoase, o combinaţie între fonduri locale, guvernamentale şi împrumuturi garantate guvernamental”, a precizat senatorul.

Lista argumentelor false din Senat  
Allen Coliban a mai spus că USR şi-a asumat susţinerea proiectului unui nou spital la Braşov şi consideră că toate contra-argumentele aduse în ultimele două săptămâni în Senat sunt false. Mai exact, acesta a afirmat că s-a afirmat că proiectul noului spital al Braşovului nu este bine documentat. „Fals, pentru faza în care ne aflăm, considerăm că proiectul este foarte bine pregătit. Suntem în etapa în care terenul este clar identificat, în preajma centurii Braşovului, există şi o Hotărâre a Consiliului Local Braşov, prin care municipiul pune la dispoziţie o parte din teren, iar Primăria Braşov şi-a luat angajamentul să asigure sumele pentru studiul de fezabilitate”, a menţionat Allen Coliban.
De asemenea, unii senatori au afirmat că investiţia ar avea un impact negativ asupra cercetării în domeniul alimentar. „Şi acest argument este fals. Terenul identificat în zona Bartolomeu pentru spital reprezintă doar 1,3% din suprafaţa totală de care dispune institutul. Prin urmare, impactul semnificativ asupra cercetării este un argument fals, cu atât mai mult dacă este să punem în balanţă sănătatea populaţiei şi nevoia acută pe care o are Braşovul, de a avea un nou spital, cu toate specialităţile integrate”, a precizat parlamentarul.
Nu în ultimul rând, de la tribuna Senatului s-a afirmat că noul spital ar presupune suplimentarea numărului de paturi alocat judeţului Braşovului. „Nimeni nu a cerut suplimentarea numărului de paturi. Dimotrivă! Prin construirea unui nou spital se păstrează acelaşi număr de paturi, prin migrarea tuturor pavilioanelor aflate acum în diferite zone ale oraşului, într-un singur loc. Acest lucru ne-ar permite să avem, în sfârşit, la Braşov un spital multidisciplinar pentru tratarea problemelor complexe de sănătate, fără a mai fi nevoie să mutăm pacienţii dintr-o clădire în alta pentru diverse investigaţii”, a mai declarat Coliban.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional