leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6822 RON

1 USD = 4.0973 RON

1 GBP = 5.2618 RON

1 XAU = 169.8613 RON

1 AED = 1.1155 RON

1 AUD = 2.9503 RON

1 BGN = 2.3940 RON

1 BRL = 1.1077 RON

1 CAD = 3.0898 RON

1 CHF = 4.1553 RON

1 CNY = 0.6062 RON

1 CZK = 0.1833 RON

1 DKK = 0.6273 RON

1 EGP = 0.2285 RON

1 HUF = 1.4546 RON

1 INR = 0.0576 RON

1 JPY = 3.7755 RON

1 KRW = 0.3652 RON

1 MDL = 0.2383 RON

1 MXN = 0.2157 RON

1 NOK = 0.4795 RON

1 NZD = 2.7974 RON

1 PLN = 1.0912 RON

1 RSD = 0.0395 RON

1 RUB = 0.0610 RON

1 SEK = 0.4576 RON

1 TRY = 0.7529 RON

1 UAH = 0.1453 RON

1 XDR = 5.7157 RON

1 ZAR = 0.2970 RON

Editia 6884 - 16 ian 11:02

Legi noi, aceleaşi probleme privind achiziţiile publice

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 13 ianuarie 2017

Licitaţiile pentru trei drumuri judeţene sunt blocate din cauza contestaţiilor

Legi noi, aceleaşi probleme privind achiziţiile publice

Chiar dacă s-a afirmat în ultima perioadă că legislaţia privind achiziţiile publice a permis simplificarea procedurilor, în realitate, timpul în care se ajunge la atribuirea unui contract de lucrări nu s-a redus. Astfel, a declarat ieri preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, pentru trei licitaţii ce vizează modernizarea infrastructurii rutiere lucrurile sunt departe de a se fi clarificat, procedurile fiind blocate din cauza contestaţiilor.
„Pentru modernizarea DJ 104 Buneşti – Viscri – Dacia, care are şi o importanţă turistică deosebită, anunţul privind licitaţia de lucrări a fost postat pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) în data de 8 octombrie 2016. Procedura a fost contestată, iar până acum nu s-a emis o decizie”, a declarat Veştea.
O altă procedură prelungită foarte mult este cea care vizează modernizarea DJ 132 (Rupea - Homorod - Jimbor - limită cu judeţul Harghita), licitaţia fiind lansată în 14 octombrie 2016, iar acum este blocată din cauza contestaţiilor.
Nici în ceea ce priveşte modernizarea DJ 112 C (Hălchiu - Satu Nou - Dumbrăviţa – Vlădeni), lucrurile nu stau mai bine, licitaţia fiind lansată în 3 noiembrie 2016. A fost depusă o contestaţie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, după care la Curtea de Apel Braşov. „Modernizarea infrastructurii rutiere este unul dintre obiectivele noastre principale, dar, din păcate, avansăm foarte greu din cauza licitaţiilor blocate în urma depunerii unor contestaţii”, a mai spus Adrian Veştea.

CJ Braşov pregăteşte al treilea proiect pentru POR, pe mare infrastructură
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat ieri că administraţia judeţeană pregăteşte cererea de finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR) pentru reabilitarea DJ 105A, proiect de 50 de milioane de euro. Acesta este cel de-al treilea proiect de mare infrastructură pe care-l depune Braşovul pe axa POR deschisă pe 6 ianuarie, după cele de 58,56 de milioane de euro aferente reabilitării a două drumuri interjudeţene, care leagă județul nostru de Sibiu şi Covasna.
„Avem în plan să depunem pe Programul Operaţional Regional şi proiectul de finanţare pentru drumul Dacia - Jibert - Şoarş - Făgăraş (DJ 105A - n.r.), care înseamnă modernizarea 53 de kilometri, valoarea estimată a proiectului fiind de aproximativ 50 de milioane de euro”, a precizat Adrian Veştea. Acesta a amintit că birocraţia pentru obţinerea unor astfel de finanţări este extrem de complicată, volumul de muncă pentru un dosar fiind enorm: „Trebuie să respecţi toate condiţiile de eligibilitate. Drumurile trebuie intabulate, suprafaţa din Cartea Funciară trebuie să fie cea rezultată în urma proiectelor tehnice pe care le întocmeşti. De cele mai multe ori, legislaţia noastră prevede să existe o anumită dimensionare a drumurilor şi ceea ce există în cartea funciară necesită ridicări topografice, exproprieri şi alte lucruri. De asemenea, ar trebui să existe un studiu de trafic, un audit de trafic. Sunt o serie de lucruri care ţin de eligibilitatea acestor proiecte, iar pentru pregătirea lor s-a lucrat foarte mult. Sunt colegi care stau şi seara pentru a încărca în aplicaţia electronică toate datele. Mai noi, toate localităţile prin care trec arterele sunt într-un acord cu Consiliul Judeţean şi trebuie să le deschidem noi contul respectiv, astlfel nu suntem eligibili”, a declarat Veştea.
Reamintim că în 9 ianuarie, într-o şedinţă de îndată a Consiliului Judeţean, au fost aprobate mai multe hotărâri necesare pregătirii cererilor de finanţare pentru modernizarea a două drumuri interjudeţene, care leagă Braşovul de judeţele Sibiu şi Covasna, suma totală a lucrărilor în cazul ambelor proiecte fiind de 58,56 milioane de euro. Cele două proiecte pentru care Consiliul Judeţean va depune cererile de finanţare sunt „Modernizare drum judeţean Covasna - Braşov, care face legătura între DN 12 şi DN 13 - format din DJ 131 şi DJ 131 B” şi „Modernizare drum interjudeţean DJ 104 A, DJ 105 C, DJ 105 P” (care face legătura între judeţene Braşov şi Sibiu, pe la Sâmbăta şi Victoria).

Ce aşteaptă Consiliul Judeţean de la parlamentarii de Braşov
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat, în timpul conferinţei de presă de ieri, că principala prioritate a administraţiei judeţene este finalizarea aeroportului de la Ghimbav. „Dacă se pot aloca bani de la bugetul de stat, parlamentarii braşoveni ar trebui să susţină orice demers în acest sens”, a precizat preşedintele CJ Braşov.  
O altă prioritate a administraţiei judeţene este modernizarea reţelei de drumuri judeţene, iar pentru implementarea acestor proiecte, Adrian Veştea a afirmat că au fost semnate deja mai multe contracte de finanţate prin Planul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). „Ar fi foarte bine dacă s-ar suplimenta alocările pentru intrastructura rutieră”, a mai spus Veştea.
Tot în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, preşedintele Consiliului Judeţean se aşteaptă ca parlamentarii de Braşov să facă facă lobby pentru Autostrada Comarnic –Braşov, dar şi pentru Autostrada Braşov – Sibiu.
„Un alt domeniu prioritar pentru noi este modernizarea corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Pentru acest proiect suntem în faza de obţinere a autorizaţiei de demolare a farmaciei din curtea spitalului astfel încât să se poată construi scara exterioară de evacuare în caz de incendiu. Pentru lucrări, noi avem bani prevăzuţi în bugetul judeţului, dar am început şi demersurile pentru ca acest proiect să fie preluat de Compania Naţională de Investiţii. Noi am depus toată documentaţia solicitată, iar acum aşteptăm decizia Comisiei Tehnice a CNI. Şi pentru acest proiect, orice sumă de la bugetul de stat este binevenită”, a mai spus Adrian Veştea.

+0 -0

Comentarii

Lazar

2017-01-13 16:20:12


D-le presedinte Vestea,ar fi bine sa fie invitati toti parlamentarii brasoveni la o sedinta la care sa le fie prezentate judetul Brasov si necesitatile sale de dezvoltare.Sa li se indice cum pot ajuta judetul si ce trebuie sa faca in Parlament pentru acest lucru. Spun acest lucru deoarece am aflat azi ca marele senator pesediat de brasov Dunca ,ministru sporturilor, habar nu are de competitia internationala de sarituri de la trambulina de la Rasnov de la sfarsitu lacestei luni. Cum va exlicati ca d-ul Dunca,brasovean,locuitor al Brasovului,fost presedinte al PSD Brasov,habar nu are de aceasta competitie ?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotional