Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 16:16

Liberalii îşi pregătesc programul de guvernare

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 29 august 2016

Potrivit rezoluţiei adoptate de Liga Aleşilor Locali a PNL, din 2017, salariile funcţionarilor ar urma să crească cu 22%

Liberalii îşi pregătesc programul de guvernare

Prezenţi zilele trecute la Braşov, unde s-a desfăşurat Liga Aleşilor Locali ai PNL, aproximativ 1.000 de preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, primari, viceprimari, dar şi copreşedinţii Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, au aprobat o rezoluţie prin care PNL îşi asumă să includă în programul de guvernare adoptarea unui Cod al incompatibilităţilor, dar şi rezolvarea problemei salariilor din administraţia locală, inclusiv ale aleşilor locali. De asemenea, PNL vrea simplificarea procedurilor pentru creşterea gradului de atragere a fondurilor europene şi pentru implementarea proiectelor de dezvoltare locală.  
Documentul prevede o creştere medie de 22% începând cu anul 2017 a salariilor funcţionarilor publici şi descentralizarea, cu asigurarea resurselor financiare pentru fiecare unitate administrativ-teritorială.

„Un primar trebuie să aibă măcar salariul unui director de şcoală”
Copreşedintele Vasile Blaga explicat de ce trebuie luată în calcul salarizarea aleşilor: „Pentru medici s-a făcut câte ceva. Pentru profesori s-a mai făcut câte ceva. Nu poţi performa cu salariul minim pe economie în administraţia publică locală, să aduci bani de la Uniunea Europeană, în condiţiile în care iei 7 sau 8 milioane de lei în mână. Am fost întrebat: «Ce o să spună lumea că mărim salariile primarilor?». Chiar şi pe legea actuală putem dubla salariile primarilor. La APIA sunt vreo 9.000 de suflete, iar salariul mediu în această instituţie este de 5.400 de lei. Acum se mai înfiinţează un institut, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Vor mai fi şi acolo vreo 10.000 de angajaţi. Şi un primar trebuie să aibă măcar salariul unui director de şcoală sau a secretarului localităţii”.
De altfel, în timpul lucrărilor, primarul Clujului, Emil Boc, precizat că „în primul rând voi milita întotdeauna pentru desfiinţarea pensiilor speciale. În faţa legii, toţi trebuie să fim egali. Aceasta înseamnă să ai un salariu decent pentru a avea o pensie decentă. Nu sunt de acord cu pensii speciale pentru a crea categorii privilegiate. Din această perspectivă şi pentru administraţia publică locală este de preferat şi de dorit să ai salarii decente pentru a avea pensii decente şi să nu existe discrepanţe atât de mari între salarizarea din administraţia centrală care este de două, de trei ori mai mare decât salarizarea din administraţia locală. Despre aceste principii vorbim nu neapărat despre cuantum”.

Propunerea lui Bolojan: sâmbăta, zi lucrătoare
Tot în ceea ce priveşte problema salarizării, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a afirmat că ar trebui susţină modificarea Codului Muncii, astfel încât angajaţii care lucrează sâmbăta să fie plătiţi dublu, dar să nu mai primească zile libere.
„Mie mi se pare cel puţin anormal ca, dacă suntem rămaşi în urmă, să nu putem lucra şi sâmbăta dacă vrem asta, dacă angajaţii vor să facă această chestiune, şi firmele să trebuiască să le dea două zile libere. Este un non-sens atunci, nu mai pot lucra. Ar trebui să susţinem modificarea Codului Muncii ca cine vrea să lucreze şi sâmbăta să fie plătit dublu, dar atât”, a spus Bolojan.

„Casa Medicului” şi salarii dublate pentru doctori
Pe de altă parte, în timpul lucrărilor Ligii Aleşilor Locali, copreşedinte al PNL, Alina Gorghiu a afirmat că „din calculele specialiştilor PNL, în mandatul 2016-2020 putem dubla salariile medicilor”. De altfel ea a promis că PNL va implementa şi programul „Casa Medicului”, un proiect care înseamnă construirea a 900 de unităţi locative. De asemenea, a continuat ea, „în comunităţile în care sunt 15.000 de locuitori vrem să construim creşe”.

„Un alt proiect important al PNL”
În ceea ce priveşte Codul incompatibilităţii, Gorghiu a afirmat că „din aprilie, de la ultima Ligă a Aleşilor Locali ai PNL, l-am tot cerut şi public şi în discuţii private şi eu, şi domnul Blaga. Nu au făcut-o. Poate e mai uşor să nenoroceşti o administraţie, decât să previi. Acest Cod va fi un alt proiect important al PNL”.

Aleşii liberali, rugaţi să nu se mai „înţepe”
În discursul ţinut în faţa colegilor de partid, Alina Gorghiu a anunţat şi obiectivul principat al PNL la alegerile parlamentare: „Mergem în direcţia constituirii celui mai mare partid din România. Ştim că potenţialul PNL este mai mare de 32%-33%. Niciodată, în România, după 1990 , pe dreapta nu a existat un partid mai mare decât PNL. Cred ca avem forţa ca la alegerile din decembrie să obţinem acel rezultat care să ne ducă în centrul guvernării viitoare, în centrul majorităţii”. Totuşi ea le-a spus colegilor că trebuie să fie atenţi când lansează mesajele, pentru că „oamenii au devenit mai exigenţi decât s-au reformat partidele politice. Cetăţenii nu mai vor un partid care să vină la putere, aşa că vă rog să evitaţi sintagma: «PNL vrea să vină la putere»”.
Pentru a putea câştiga alegerile parlamentare, atât Gorghiu, cât şi Vasile Blaga au afirmat că este nevoie de implicarea aleşilor locali. De altfel Gorghiu a amintit că „mai sunt, inclusiv în aceasta sală, unii care se mai ocupă de intrigi”. Ea a fost completată de Blaga, care a cerut: „Se mai terminăm cu înţepăturile, unii către alţii. PNL a avut 31%-32% la alegerile locale, pentru că judeţe mari, cu peste un milion de locuitori au scos 22% , iar colegii de acolo au tupeul să spună că «ce mai vor aia de la Bucureşti?”. Aşa nu vom câştiga alegerile. Ori mergem cu toţii la bătălie, ori facem altceva. Nu poate duce totul Ardealul, Banatul sau Constanţa”.
De asemenea, el le-a reproşat unor primari că „nu prea vorbiţi de partid în campanii electorale. Sa nu uitaţi că primul mandat l-aţi câştigat cu mare ajutor de la partid”.
 

+0 -3

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie