Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 21:06

Lucrările de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din Braşov intră în „prelungiri”

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 24 februarie 2016

Compania Apa a accesat sute de milioane de euro de la Uniunea Europeană numai că din cauza constructorilor şi a birocraţiei unele proiecte au rămas baltă, cum ar fi rezolvarea problemei canalizării Stupiniului, unde sunt lucrări care trebuie luate de la zero

Lucrările de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din Braşov intră în „prelungiri”

Foto: Marius Comşa

Compania Apa a derulat la nivelul judeţului prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007 – 2013 un proiect în valoare totală de 509 milioane de lei, din care 140 de milioane de lei ar fi urmat să fie investite numai în municipiul Braşov. Deşi contractele au fost câştigate de firme cu experienţă din Spania sau Italia, acestea au dat dovadă de lipsă de seriozitate lăsând parte din lucrări baltă şi invocând motive precum insolvenţa sau alte probleme. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, a precizat că la nivelul municipiului până la această oră au fost realizate în proporţie de 75% din lucrările de modernizare a reţelelor de apă, lucrări ce au demarat încă din 2013, şi aproximativ 60% din lucrările de canalizare din cartierul Stupini, ţinând cont că o parte din această zonă va fi legată direct la canalul colector care va face legătura cu staţia de epurare de la Feldioara, unde lucrările nu au demarat încă. În schimb, a fost realizată în totalitate reţeaua de canalizare în Timiş - Triaj, care are o lungime de 5,5 km. De asemenea, până la sfârşitul lunii aprilie, se va crea, printr-o subtraversare tunelată pe sub calea ferată şi DN 11, legătura cu reţeaua de pe strada Filiaşi, astfel că, din acel moment se va rezolva o problemă majoră cu care se confruntau locuitori din acest cartier care erau branşaţi la o reţea de canalizare aflată în proprietatea CFR şi care nu mai corespundea.

Canalizarea Stupiniului mai are de aşteptat
Cel mai mult de lucru rămâne însă în cartierul Stupini. Municipalitatea a introdus reţeaua de canalizare pe DN 13, str. Târgului şi parţial str. Merilor şi a realizat staţia de pompare după pârâul Ghimbăşel. S-au executat lucrări parţiale de introducere a canalizării şi pe str. Albinelor, str. Lânii, str. Surlaşului, str. Oiţelor, str. Fagurului, str. Nicovalei, str. Dulgherului, str. Tâmplarilor. „În acest moment, nici aceste tronsoane nu sunt funcţionale deoarece ele trebuiau cuplate la un canal colector care făcea legătura între Braşov şi staţia de epurare de la Feldioara, lucrare care nu a fost demarată încă din cauza unor situaţii obiective. Acest canal colector este proiectat pentru a face legătura între Braşov şi staţia de epurare de la Feldioara şi este format din două doua tronsoane care, în cartierul Stupini, se unesc într-un singur canal colector. Un tronson face legătura între staţia de epurare Braşov şi cea de la Feldioara şi asigură colectarea, în mare parte, a apei menajere din cartierul Stupini, iar celălalt tronson făcea legătura între zona de la Institutul de cercetare de la Genius, zona IAR şi o parte a cartierului Stupini”, a explicat Gabor.

Întârzieri din cauza birocraţiei şi a constructorilor neserioşi
Acest canal colector a fost iniţial cuprins în acelaşi contract de lucrări în care erau prevăzute şi lucrările de amenajare a canalului colector dintre Codlea şi staţia de epurare Feldioara, care este realizat în proporţie de 80%, încheiat cu asocierea Peyber Hispanica SL şi SC Criteria SRL, contract ce a fost anulat din cauza faptului că documentaţia depusă de aceştia conţinea şi documente neconforme cu realitatea. Ulterior acest proiect a fost separate în două lucrări, respectiv canalul colector Braşov- staţia de epurare Feldioara şi canal colector Codlea-staţia de epurare Feldioara. Pentru primul canal colector, în urma unei licitaţii, s-a încheiat un contract de lucrări cu Cooperativa Edile Appennino SCRL – Italia. Deoarece, după semnarea contractului, timp de jumătate de an această societate nu a executat nici o lucrare prevăzută în contract, în iulie 2015 Compania APA a decis rezilierea contractului, reziliere contestată de firma italiană. „Celălalt tronson (Codlea – Hălchiu – staţia de epurare Feldioara) este executat de firma SC Ludwig Pfeiffer Gmbh, finalizarea lucrărilor fiind prevăzută pentru sfârşitul acestei veri. Având în vedere volumul foarte mare de lucrări neexecutate pentru canalizare Stupini şi canalul colector Braşov -  staţia de epurare Feldioara, singura soluţie a fost fazarea acestora, astfel că ele vor fi introduse într-un singur pachet, pentru care studiul de fezabilitate va fi scos la licitaţie în prima jumătate a acestui an”, a precizat vicepreşedintele CJ Braşov. Abia după finalizarea studiului de fezabilitate, în maxim un an de la contractare, proiectul va fi depus spre finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Ce lucrări vor demara vara aceasta
În conformitate cu planurile Companiei Apa, anul acesta ar urma să fie executate şi lucrările de canalizare pe Fundătura Hărmanului, dar şi lucrări de modernizare ale reţelelor de apă de pe alte 13 străzi, respectiv Avram Iancu, Al. I. Cuza, str. Carierei (tronsonul cuprins între str. Lungă şi str. Pictor Andreescu) str. Iuliu Maniu (tronsonul cuprins între b-dul 15 Noiembrie, Camera de Comerţ şi Industrie, şi Al. I. Cuza), str. Castanilor, b-dul 15 Noiembrie (între str. Castanilor şi intersecţia cu Iuliu Maniu), str. Lucian Blaga, str. Nicolae Titulescu, str. Serii, str. Toamnei, b-dul Griviţei 68B5-70B6, b-dul Saturn (partea cu numere impare), b-dul 13 Decembrie (între b-dul Griviţei şi str. Iuliu Maniu). „În prezent se lucrează la pregătirea documentaţiei de licitaţie, inclusiv actualizarea studiului de fezabilitate. Se estimează ca ofertele pentru întregul pachet să fie deschise în jurul datei de 1 august 2016”, a precizat vicepreşedintele CJ Braşov.
 

+0 -0

Comentarii

cityZen

2016-02-24 13:30:34


In Astra sunt strazi care nu au canalizare. Asa ca ce va mai mirati de Stupini.

mirela

2016-02-24 08:45:03


Este inadmisibil ce se intampla in Stupini! Locuitorii acestui "cartier" platesc taxe si impozite la Primaria Brasov, la acelasi nivel cu toti locuitorii municipiului, iar conditiile asigurate sunt de sat din evul mediu! Cum aveti impertinenta de a denumi Stupini drept cartier al Brasovului? Unde nu exista retea de canalizare si apa sau este nefunctionala? Ati transformat fosta comuna in cartier doar pentru a putea mari gradul de colectare a taxelor taxelor si impozitelor! In schimb, nimic nu se face pentru locuitorii asa-zisului cartier. In plus, doar in zona Calea Bucuresti,brasovenii au de unde se aproviziona cu produse alimentare, cei din cealalta parte a orasului consuma doar materiale de constructii.

rammstein

2016-02-24 08:00:42


atunci de ce mareste ba astia de la APA pretul apei ????>..cand banii vin de la uniune ????...ba criminali sunteti ????...d-aia au profit cu milioanele si-si dau slarii de sute de milioane de lei /luna toti nenorocitii aia de la ape!!!!!!!!!! ei n-au bagat un leu in investitii ,dar maresc pretul apei pentru prosti....cati directori si cate secretare pardon parasute sunt la aceasta comapanie????>.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie