Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 19:06

Maternitatea va fi în şantier până în februarie 2016

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 16 iulie 2015

Pentru reabilitarea corpului vechi se vor face investiţii de peste 23 de milioane de lei

Maternitatea va fi în şantier până în februarie 2016
Vechiul corp al Maternităţii braşovene va intra în şantier de luna aceasta, după ce, ieri, a avut loc şedinţa de predare a amplasamentului, la care au participat atât reprezentanţii unităţii sanitare, cât şi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Consiliului Judeţean Braşov. Lucrările vor fi realizate de societatea Victor Construct din Botoşani, o firmă cu experienţă în ceea ce priveşte lucrările de modernizare în spitale, iar şantierul efectiv se va deschide cel mai probabil pe 24 iulie, după ce va fi eliberată şi autorizaţia de construcţie şi va fi obţinut avizul Inspectoratului de Stat în Construcţii. „De doi ani mă lupt să se realizeze acest proiect, care a fost de două ori tras pe linie moartă. Vom face tot posibilul să asigurăm front de lucru firmei constructoare. Planul de mutare este stabilit deja”, a precizat dr.  Mircea Preda, managerul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea”. 
 
Activitatea la „cota de avarie”
Astfel, conducerea unităţii sanitare a hotărât că după trei săptămâni de la începerea lucrărilor în corpul C (corpul de lifturi şi centrală termică), să fie eliberate corpurile A şi B. „Pentru noi, cadrele medicale, va fi extrem de dificilă această perioadă. Va trebui să renunţăm la operaţiile ginecologice şi la o mulţime de alte lucruri, dar toate aceste eforturi sunt făcute în ideea că peste şase luni şi jumătate vom ajunge să lucrăm acolo unde merităm să lucrăm, şi nu în condiţiile de astăzi, care, în ceea ce priveşte corpul vechi, sunt deplorabile”, a subliniat dr. Preda. 
Practic, după derularea lucrărilor a căror încheiere este programată cel mai târziu în februarie 2016, spitalul braşovean va oferi condiţii de îngrijire la standarde occidentale, corpul vechi urmând să fie reabilitat, consolidat şi modernizat din temelii. Investiţia  este 23,3 milioane de lei, bani proveniţi de la Guvernul României, printr-un împrumut de la Banca Mondială. „Mă bucur foarte mult că am ajuns să începem aceste lucrări şi la Maternitatea Braşov. Proiectul Ministerului Sănătăţii de modernizare a infrastructurii spitaliceşti a pornit în anul 2005. A fost un proiect mare, de 160 de milioane de euro, care a vizat mai multe sectoare din domeniul sanitar: modernizarea şi utilarea cu echipamente a unităţilor de primiri urgenţe, investiţii în asistenţa medicală primară şi modernizarea la nivel european a unui număr de 19 maternităţi din întreaga ţară, aceasta fiind cea mai importantă componentă a proiectului. Ultima maternitate care va fi modernizată este cea din Braşov. Toate realizările, inclusiv continuarea proiectului de la Braşov, n-ar fi fost posibile fără sprijinul ministrului Sănătăţii”, a explicat Cristian Grasu, directorul Unităţii de Management al Proiectelor Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătăţii. 
 
Ce amenajări se vor face
Din februarie anul viitor, pacientele vor avea la dispoziţie de saloane cu două şi trei paturi, cu grupuri sanitare proprii şi toate dotările necesare. Sălile de operaţie vor fi şi ele modernizate şi vor fi utilate cu echipamente moderne. Se va realiza o restructurare funcţională şi tehnologică a secţiilor de obstetrică şi neonatologie, care va consta în: corectarea fluxurilor şi circuitelor funcţionale necesare desfăşurării activităţii secţiilor cu respectarea normelor de igienă spitalicească; aplicarea sistemului de spitalizare rooming-in (mamă-nou născut); reabilitarea instalaţiilor de încălzire-ventilaţie pentru realizarea unui microclimat optim şi a unei presurizări corespunzătoare în spaţiile ATI;  introducerea la nivelul necesar actualmente a aerului aseptic şi fluidelor medicale necesare; reabilitarea instalaţiilor electrice şi dimensionarea lor în raport cu consumul de energie electrică necesară echipamentelor medicale şi de utilităţi; reabilitarea instalaţiilor sanitare, inclusiv a celor aferente aducţiei de apă sterilă; reabilitarea şarpantei şi a învelitorii clădirii; construcţia unui ascensor. 
 
Condiţii de spital regional
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Claudiu Coman, a subliniat faptul că Maternitatea Braşov merita să beneficieze din aceste ample investiţii, deoarece are un statut special, deservind nu doar paciente din judeţul Braşov, ci şi din Covasna şi Harghita. „Sperăm ca acest contract să se deruleze cu bine. Am stat cu mari emoţii în privinţa finalizării licitaţiei, deoarece exista pericolul să pierdem această finanţare importantă, dacă n-am fi avut o firmă câştigătoare şi n-am fi dat acum ordinul de începere a lucrărilor. Trebuie evidenţiat efortul pe care Consiliul Judeţean l-a făcut în ceea ce priveşte rezolvarea problemei proprietăţii. Pentru ca această licitaţie să se desfăşoare, trebuia să fim proprietari pe întreaga clădire. Am avut un litigiu cu Biserica Evanghelică şi ne-am angajat să plătim în zece ani suma de 3,4 milioane de euro, tocmai pentru ca din punct de vedere juridic toate lucrurile să fie în ordine”, a precizat Claudiu Coman. 
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie