Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 12:13

„Meciul” PSD – PNL a continuat ieri şi în plenul Consiliului Judeţean Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 26 ianuarie 2017

Aleşii social-democraţi au părăsit sala când s-a anunţat că pe ordinea de zi a fost inclus un punct referitor la alegerea vicepreşedintelui CJ, iar în ecuaţie a intrat şi PER, care s-a alăturat taberei social-democrate

„Meciul” PSD – PNL a continuat ieri şi în plenul Consiliului Judeţean Braşov

Foto: Consilierii PSD la ieșirea din sală, cei de la PER încă „în așteptare”.

Consilierii judeţeni braşoveni au fost convocaţi ieri la o şedinţă de îndată, care, însă, nu s-a mai desfăşurat din cauza boicotului aleşilor din PSD şi PER. Iniţial, pe ordinea de zi erau şapte puncte, printre care trei care aveau legătură cu demersurile Consiliului Judeţean privind obţinerea unor fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Tot pe ordinea de zi mai era un punct prin care aleşii luau act de demisia consilierului judeţean Ioan Paler (PNL) şi încă unul referitor la validarea aleşilor judeţeni care urmau să îi înlocuiască pe cei care au obţinut mandate de parlamentari. Suplimentar, au mai fost introduse câteva puncte, unul dintre ele fiind desemnarea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, având în vedere că acest punct a rămas vacant după ce Izabella Ambrus (UDMR) a optat pentru postul de deputat.

Foto: Andrei Szakal (foto stânga), zvonit ieri ca noul vicepreședinte al CJ.

Care urmau să fie noii consilieri
La şedinţa de ieri au fost prezenţi 29 de consilieri judeţeni, prezenţă de 100% având în vedere că din plenul de 35 de mandate al CJ Braşov, un consilier tocmai îşi prezentase demisia (Ioan Paler, PNL), iar alte 5 posturi erau vacante în urma demisiilor foştilor consilieri, actuali parlamentari (4 de la PSD şi 1 de la UDMR). Înlocuitorii celor 5 erau şi ei prezenţi în sală, pregătiţi de validare, respectiv Ionuţ Tănase, Claudiu Băbuţă, Dan Petreanu, Radu Mitric de la PSD şi Andrei Szakal de la UDMR. Despre Szakal, unii consilieri judeţeni au afirmat că el urma să fie propus pentru postul de vicepreşedinte al deliberativului judeţean, pe locul eliberat tot de UDMR prin plecarea Izabelei Ambrus la Camera Deputaţilor.

Social - democraţii ar fi vrut o amânare în ceea ce priveşte alegerea vicepreşedintelui
După ce preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Veştea, a anunţat ordinea de zi, consilierul judeţean Ariana Bucur (PSD) a întrebat dacă introducerea punctului referitor la desemnarea vicepreşedintelui respectă legislaţia în vigoare. „Pentru desemnarea vicepreşedintelui, nu puteam aştepta câteva zile, până la şedinţa ordinară?”, a întrebat Ariana Bucur. „Dacă şedinţa este statutară, nu văd de ce nu s-ar face acest lucru. Din moment ce sunt validaţi consilierii judeţeni, nu văd de ce nu am desemna şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Nu este precizat nicăieri în lege că vicepreşedintele Consiliului Judeţean trebuie ales într-o şedinţă de îndată sau ordinară. După plecarea Izabellei Ambrus, postul a rămas vacant, iar problemele pe care trebuie să le rezolvăm s-au adunat”, a răspuns Veştea.  
În acel moment, Ariana Bucur a ordonat părăsirea sălii de către aleşii judeţeni ai PSD, astfel că cei şapte aleşi social - democraţi care erau în funcţie, plus cei patru care aşteptau să depună jurământul de consilier judeţean au părăsit sala. Odată cu ei au ieşit şi cei trei consilieri ai PER, astfel că în sală au rămas 19 aleşi.

Foto: Discuțiile s-au mutat pe holul CJ.

Şedinţa se reia astăzi, cu aceeaşi ordine de zi
După acest episod, reprezentanţii administraţiei judeţene au analizat posibilitatea continuării sau nu a şedinţei, iar într-un final decizia a fost ca aceasta să se desfăşoare astăzi, 26 ianuarie, începând cu ora 9.00, urmând a fi păstrată ordinea de zi. „Proiectele pe care le-am pregătit sunt importante pentru braşoveni şi nu trebuie blocate din cauza unor mici orgolii. Este posibil să primim mulţi bani de la Guvern, dar trebuie să depunem proiectele pentru obţinerea banilor europeni. Sper ca noaptea să fie un sfetnic bun pentru toţi colegii din Consiliul Judeţean”, le-a spus Veştea aleşilor rămaşi în sală.

„Cetăţenii Braşovului aşteaptă alte lucruri de la noi”
După şedinţa de plen, preşedintele Consiliului Judeţean a declarat că „i-am explicat şi doamnei Ariana Bucur, care este inspector general şcolar şi, probabil, şi ea duce o activitate de management în interiorul acelei instituţii, că şi noi, ca şi executiv, trebuie să ne organizăm în aşa fel încât cetăţenii judeţului Braşov să nu fie privaţi de nici un fel de lipsuri. Este de datoria noastră să convocăm aceste şedinţe, să respectăm legile”.
Totodată, referindu-se la conflictele politice din ultima perioadă, reprezentantul administraţiei judeţene a afirmat că „permanent majorităţile vor decide, cum, de altfel, şi eu am ajuns în această poziţie. Este foarte posibil să existe frustrări, să apară tot felul de nemulţumiri mărunte, dar cred că cetăţenii Braşovului aşteaptă alte lucruri de la noi şi este de datoria noastră să le reglementăm”.

Veştea: Postul de vicepreşedinte va rămâne al UDMR
În ceea ce priveşte funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Veştea a afirmat că va rămâne a UDMR: „Noi suntem oameni serioşi şi am demonstrat astea de-a lungul timpului. Nu ne schimbăm de la o zi la alta, avem verticalitate, suntem oameni responsabili, am fost de foarte multe ori prezenţi în faţa electoratului şi am respectat ceea ce am promis. Îi asigur pe braşoveni că acea majoritate care s-a creat în momentul în care eu am fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean va fi trainică şi durabilă”.
Despre decizia celor trei ecologişti care au părăsit sala alături de social-democraţi Veştea a afirmat că şi în momentul în care s-au aprobat hotărâri ce vizau aeroportul, consilierii PER au votat împotrivă: „Nu mi-am putut explica decizia lor.  Ştiu că suntem aleşi cu toţii pentru a aduce beneficii comunităţii braşovene. Dacă sunt mânaţi de jocuri politice şi interese personale, este decizia lor. În ceea ce ne priveşte pe noi, vă asigur că vom rămâne o majoritate care va conduce judeţul Braşov şi va realiza toate acele obiective pe care ni le-am propus, atât aeroportul, cât şi spitalele”.
Pe de altă parte, preşedintele CJ a reamintit de întâlnirea de sâmbătă, 21 ianuarie, cu parlamentarii: „Aţi văzut şi atitudinea lor (parlamentarii PSD – n.r.), când le-am dat câte un dosar care cuprindea investiţiile importante pentru judeţ şi pentru primării. Sunt foarte curios acum şi aştept bugetul de stat să vedem ce fonduri ne sunt alocate. Bine ar fi să se bată acolo în Parlament, nu aici. Noi, avem aici majoritatea creată şi ştim ce să facem”.

Mihai Popa, avocatul social-democraţilor
La şedinţa de plen de ieri a venit şi fostul consilier judeţean Mihai Popa, acum deputat al PSD, care, după ce aleşii au ieşit din sală a venit cu declaraţii în faţa presei. El a afirmat că anunţul privind desfăşurarea şedinţei de îndată a fost transmis cu trei ore înainte. „Colegii noştri au fost anunţaţi la ora 10.00, ca la ora 13.00 este şedinţă de plen la CJ, ceea ce este inadmisibil, chiar şi în cazul unei şedinţe de îndată. Ba mai mult, astăzi, aflăm pe stupoare, că la capitolul «Diverse», se propune votarea noului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. Atrag atenţia că este contrar legii. Legea Administraţiei Publice locale este foarte clară în ceea ce priveşte şedinţele de îndată. De asemenea, acest mod de abordare nu este constructiv şi observăm că preşedintele Consiliului Judeţean nu doreşte o colaborare care i s-a promis. În acest moment, cred că colegii mei au adoptat poziţia corectă părăsind sala de plen”, a declarat Popa. Totodată, el a afirmat că a venit la şedinţa de plen pentru că a fost primul care a fost anunţat.
După şedinţa de plen, PSD Braşov a transmis şi un comunicat de presă, prin care a explicat de ce consilierii au părăsit sala de plen: „Considerăm că s-au produs mai multe disfuncţionalităţi în convocarea acestei şedinţe. În Legea 215/2001 cu modificările şi completările ulterioare este prevăzut, la Secţiunea Funcţionarea Consiliului Judeţean, art. 106, (4) se arată că «În caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor judeţului convocarea consiliului judeţean se face de îndată», iar la art. 106 (5) se precizează că «în invitaţia la şedinţa se vor preciza data, ora, locul desfăşurării şi ordinea de zi a acesteia». Invitaţia la şedinţă nu a cuprins nicio ordine de zi, care a fost pusă în faţa consilierilor doar în momentul intrării în sală. O altă problemă, total nejustificată, este apariţia pe ordinea de zi, la Diverse, a alegerii vicepreşedintelui Consiliului Judeţean. Nu era o problemă de maximă urgenţă, în sensul discutării ei într-o şedinţă de îndată. Şi asta mai ales în condiţiile în care, peste câteva zile, ar fi urmat o şedinţă de plen ordinară”.

Foto: Mihai Popa, fost consilier județean, ieri „purtător de cuvânt”.
 
De ce au ieşit din sală ecologiştii
În ceea ce priveşte poziţia celor de la PER, consilierul judeţean Ionel Spinean a spus că ecologiştii au decis să plece din sală  pentru că decizia privind desemnarea unui vicepreşedinte trebuia să fie luată de toţi consilierii, iar această funcţie trebuia să fie negociată între toate partidele. De asemenea, el s-a declarat deranjat de faptul că pe ordinea de zi a plenului de îndată pentru care a semnat la începutul şedinţei, nu era menţionat punctul referitor la desemnarea vicepreşedintelui. „Punctul referitor la numirea vicepreşedintelui a «apărut» pe ordinea de zi după începerea şedinţei”.  Pe de altă parte, el a afirmat că va participa la şedinţa de plen de astăzi. Totodată, potrivit acestuia, decizia de amânare a şedinţei CJ de ieri a fost luată după ce reprezentanţii Consiliului Judeţean s-au consultat cu juriştii Prefecturii, iar aceştia din urmă au afirmat că într-o şedinţă de îndată nu poate exista, pe ordinea de zi, capitolul „Diverse”. Tot de către juriştii Prefecturii s-a confirmat însă că vicepreşedintele CJ poate fi ales într-o şedinţă de îndată.

+2 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie