Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8168 - 23 apr 09:53

Ministrul Constantin Cadariu a luat pulsul turismului din Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 10 ianuarie 2022

Multe dintre probleme se vor rezolva prin înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei, consideră ministrul

Ministrul Constantin Cadariu a luat pulsul turismului din Braşov

Reprezentanţi ai firmelor din domeniul turismului, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi parlamentari braşoveni au participat vineri, 7 ianuarie, la Centrul de Afaceri din Bartolomeu, la o întâlnire cu ministrul  Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Cadariu. Întâlnirea a fost organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov şi al Primăriei Municipiului Braşov, iar în timpul discuţiilor ministrului i-au fost prezentate problemele din judeţul nostru.
După această întâlnire, ministrul a explicat a precizat că „am venit la Braşov din dorinţa de a afla problemele cu care se confruntă cei din domeniul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi al Turismului, dar, în egală măsură, pentru a cunoaşte reuşitele care pot deveni exemple de bune practici la nivel naţional. Am constatat că există suficient de multe probleme, atât în ceea ce priveşte turismul, cât şi mediul de afaceri, am notat absolut toate aspectele aduse în atenţie de către participanţi şi vom încerca la nivel de minister să le analizăm pe fiecare în parte şi să găsim cele mai bune soluţii. Vom aştepta şi concluziile celorlalte întâlniri pe care le vom avea în alte zone din ţară, astfel încât soluţiile să fie armonizate şi să acopere necesităţile la nivel naţional”.  
Întâlnirea cu ministrul, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a fost extrem de importantă. „Mă bucură faptul că am avut o prezenţă foarte mare şi un interes ridicat din partea tuturor organismelor reprezentative din municipiul şi judeţul Braşov şi că au fost puse în discuţie foarte multe probleme, atât din zona mediului de afaceri, cât şi din activitatea turistică. Sperăm ca punctele de vedere, propunerile şi sesizările ridicate de participanţi să fie preluate de domnul ministru şi transpuse în legislaţie. Pentru judeţul Braşov şi administraţia publică judeţeană este foarte important să avem în continuare o dezvoltare a turismului sub toate aspectele, inclusiv în ceea ce priveşte infrastructura de agrement. Este vital ca judeţul Braşov, care dispune de o capacitate foarte bună de cazare, să se dezvolte mai mult şi pe partea de atracţii şi activităţi de petrecere a timpului liber, astfel încât cei care ne vizitează să aibă motive pentru a rămâne cât mai multe zile la noi”.

Normele de aplicare pentru înfiinţarea PMD-urilor, aşteptate de 5 ani
Principala problemă dezbătută în cadrul întâlnirii de vineri a fost înfiinţarea, funcţionarea şi finanţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD), entităţi create din parteneriatul între autorităţile publice locale şi mediul de afaceri din turism. Acestea urmează a fi înfiinţate la nivel local, regional şi chiar naţional, fiind o necesitate cuprinsă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Ministrul Turismului a precizat că despre constituirea acestor OMD-uri se discută de aproximativ cinci ani, iar înfiinţarea acestor structuri este prevăzută în Legea Turismului.  „Din păcate, normele de aplicare pentru această lege nu au apărut, astfel că OMD-urile nu au putut fi înfiinţate în mod oficial, nu au putut fi certificate de către Ministerul Turismului şi, în consecinţă, nu au putut produce efecte pozitive. Prin activitatea acestor OMD-uri, mare parte din problemele ridicate de operatorii din turism îşi pot găsi rezolvarea. Sunt două aspecte care trebuie clarificate: constituirea OMD-urilor şi asigurarea finanţării lor, atât asigurarea acelei finanţări constante de-a lungul timpului care se va constitui din taxele colectate la nivel local, fie ele taxe de promovare sau taxe de staţiune, cât şi posibilitatea accesării de fonduri europene care să fie utilizate pentru menirea principală a OMD-urilor, şi anume promovarea turistică la nivel local, regional şi naţional”, a explicat oficialul guvernamental.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a declarat că „sunt convins că prin colaborarea autorităţilor locale cu antreprenorii din turism ne vom putea organiza foarte bine, astfel încât să punem bazele, la Braşov, pentru una dintre cele opt Organizaţii de Management al Destinaţiei la nivel regional, astfel încât să putem atrage fondurile disponibile în cadrul PNRR pentru aceste structuri. În ceea ce priveşte mediul antreprenorial, au fost discutate o serie de aspecte care ţin de eliminarea consecinţelor nefaste generate de pandemie. Vorbim de sprijinul guvernamental care sunt convins că va veni în continuare pentru IMM-uri şi pentru toate societăţile care au fost afectate de criza sanitară”.

Cadrul legal va fi finalizat anul acesta
Reprezentantul Guvernului a precizat că până la sfârşitul lunii octombrie 2022, legislaţia privind Organizaţiile de Management al Destinaţiei trebuie finalizată – atât legea propriu-zisă, cât şi hotărârea de guvern cu normele de aplicare, aceasta fiind o cerinţă impusă prin PNRR. În această idee, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului desfăşoară o serie de consultări la nivel local şi central cu reprezentanţii din domeniul turismului, astfel încât la sfârşitul lunii iunie să fie conturată o soluţie clară prin care OMD-urile să fie înfiinţate şi să poată funcţiona cât mai curând posibil.
„Avem o intenţie în ceea ce priveşte modul de constituire a OMD-urilor locale, regionale şi a celui naţional, însă nu dorim să pornim de la punctul de vedere al ministerului. Culegem păreri şi propuneri de la toţi factorii implicaţi în această activitate, astfel încât ceea ce vom cuprinde în forma finală a legii să fie asumat de toţi actorii din turism şi de administraţiile locale, tocmai pentru ca OMD-urile să funcţioneze şi să fie eficiente”, a conchis ministrul.

Vor urma noi discuţii la minister
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, va participa în 11 ianuarie, în calitate de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, la o întâlnire cu ministrul Antreprenoriatului şi Turismului pe tema Organizaţiilor de Management al Destinaţiei şi a Polurilor de Dezvoltare Turistică, alături de reprezentanţii agenţiilor de dezvoltare regională din România şi ai structurilor asociative ale municipiilor şi comunelor.
Cu acest prilej se va discuta şi despre posibilitatea ca Organizaţiile locale de Management al Destinaţiei să fie eligibile pentru atragerea de finanţări europene nerambursabile în viitorul exerciţiu financiar 2021-2027.  

Primăria Braşov a început de anul trecut demersurile pentru înfiinţarea OMD-ului
La rândul său, prezent la discuţii, viceprimarul Braşovului, Flavia Boghiu a declarat că „ne bucurăm că am avut şansa de a avea astăzi discuţii relevante despre viitorul turismului în Braşov cu ministrul Turismului şi cu reprezentanţii sectorului. Primăria Braşov a început deja de anul trecut demersurile de înfiinţare a unei organizaţii de management al destinaţiei (OMD), alături de organizaţiile patronale şi de asociaţiile relevante în domeniu, cu care caută cele mai bune soluţii pentru strategia turismului braşovean. Un aspect foarte important care a reieşit din cadrul discuţiei de astăzi este necesitatea de a avea toţi actorii implicaţi la masa discuţiei. Vorbim şi despre hoteluri şi despre restaurante, despre afacerile în domeniul agrementului şi alte servicii şi domenii conexe”.

+1 -5

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie