leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6639 RON

1 USD = 4.1179 RON

1 GBP = 5.2762 RON

1 XAU = 160.9705 RON

1 AED = 1.1211 RON

1 AUD = 2.9872 RON

1 BGN = 2.3847 RON

1 BRL = 1.0882 RON

1 CAD = 3.1283 RON

1 CHF = 4.0856 RON

1 CNY = 0.5923 RON

1 CZK = 0.1794 RON

1 DKK = 0.6250 RON

1 EGP = 0.2299 RON

1 HUF = 1.4490 RON

1 INR = 0.0573 RON

1 JPY = 3.6344 RON

1 KRW = 0.3638 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2028 RON

1 NOK = 0.4854 RON

1 NZD = 2.8012 RON

1 PLN = 1.0838 RON

1 RSD = 0.0395 RON

1 RUB = 0.0623 RON

1 SEK = 0.4544 RON

1 TRY = 0.7682 RON

1 UAH = 0.1479 RON

1 XDR = 5.6911 RON

1 ZAR = 0.2896 RON

Editia 6849 - 16 noi 11:20

Ministrul Economiei a venit la Braşov, pentru a rezolva „paradoxul de la Făgăraş”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 03 mai 2017

Fabrica de Pulberi din Făgăraş nu poate fi pornită pentru că nu are autorizaţia mediu, iar autorizaţia nu poate fi eliberată pentru că unitatea nu este pornită

Ministrul Economiei a venit la Braşov, pentru a rezolva „paradoxul de la Făgăraş”

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, cel al Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, prefectul judeţului, Marian Rasaliu, dar şi preşedintele Sindicatului din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu, au vizitat la sfârşitul săptămânii trecute uzinele din domeniul industriei de apărare de la Zărneşti – Tohan, Făgăraş, Victoria şi Braşov (Carfil şi Metrom), pentru a vedea care este starea lor, dar şi cum pot fi aduse „pe linia de plutire”. „În judeţul Braşov sunt şase mari unităţi care realizează produse pentru industria de apărare, începând cu cele mai fericite, gen IAR Ghimbav, care tocmai a semnat un nou contract, şi ajungând la două care sunt efectiv închise, respectiv Pirochim Victoria şi Fabrica de Pulberi din Făgăraş. La unitatea din Făgăraş tocmai am reuşit să facem retehnologizarea pentru a deschide două secţii, dar aceasta nu poate fi pornită din cauza procedurilor birocratice privind protecţia mediului. Chiar am ajuns la un paradox: nu putem să îi dăm drumul pentru că nu avem autorizaţia şi nu avem autorizaţia pentru că încă nu i-am dat încă drumul”, a declarat ministrul. În aceste condiţii, Tudose a afirmat că toţi factorii implicaţi trebuie să se aşeze la aceeaşi masă, pentru a identifica cea mai bună soluţie pentru depăşirea situaţiei.
Prefectului judeţului Braşov, Marian Rasaliu, a precizat că la fabrica de la Făgăraş, în perioada 2015 – 2016 s-au efectuat investiţii totale de aproximativ un milion de euro pentru retehnologizare în ceea ce priveşte apele reziduale, adică pentru a rezolva problema pentru care unitatea a fost închisă.

Fabrica de la Victoria ar putea „lua faţa” celei de la Făgăraş
În ceea ce priveşte situaţia unităţii de la Victoria, ministrul a precizat că în scurt timp vor fi începute unele negocieri şi a anunţat că „în viitor, această fabrică ar putea «lua faţa» fabricii de la Făgăraş”. „Sper că anul acesta cele două unităţi ar putea fi deschise şi vor avea piaţă de desfacere mai mare decât capacitatea de producţie”, a mai spus ministrul Economiei.
Despre unităţile de la Zărneşti şi Braşov, Mihai Tudose a spus că lucrurile stau bine şi mai este nevoie de investiţii în retehnologizare, astfel încât aceste fabrici să devină mai competitive.
Pe de altă parte, întrebat cât din producţia internă din acest domeniu este cumpărată de Ministerul Apărării, Tudose a afirmat că răspunsul la această întrebare nu îl poate face public, pentru că este vorba de produse speciale, însă a afirmat că industria românească din domeniul apărării poate acoperi necesarul intern în două săptămâni.
După „vizita de lucru”, ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a afirmat că anul acesta se va respecta o promisiune din campania electorală, respectiv alocarea a 2% din PIB pentru armată: „Este un moment când trebuie să regândim şi să avem o altă viziune asupra industriei de armament”.
Totodată, prefectul judeţului, Marian Rasaliu, a declarat că „la preluarea mandatului am promis să mă ocup de problemele majore ale judeţului Braşov, ceea ce şi fac în momentul de faţă. Am început vizitele cu fabrica Pirochim Victoria, am luat contact cu tot felul de probleme pe care dumnealor le întâmpină în momentul de faţă. Am continuat cu Fabrica de Pulberi de la Făgăraş unde situaţia este puţin diferită faţă de prima întreprindere. Aici este vorba despre autorizaţia integrată de mediu. Împreună cu toţi membrii prezenţi ce au făcut parte din această echipă mixtă, am pus toate problemele pe masă şi încercăm ca împreună cu colegii de la Ministerul Mediului să găsim cea mai bună soluţie legală pentru a putea redeschide Fabrica de Pulberi de la Făgăraş”.  

Forţa de muncă este îmbătrânită
Nu în ultimul rând, preşedintele Sindicatului din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu, a precizat că „după 26 de ani de cădere liberă s-au pierdut nu numai locuri de muncă în industria de apărare, ci şi acea nuanţă strategică pe care a avut-o şi care a adus foarte mulţi bani în România. Este momentul să angajăm tineri, pentru că media de vârstă spune că suntem în pericol din acest punct de vedere, iar pe domnul ministru îl considerăm un garant că poate să sprijine aceste dorinţe ale noastre în ceea ce priveşte industria de apărare”. „Vârsta medie în această industrie este de 54 de ani, fapt ce este destul de grav şi trebuie să fie luate nişte măsuri în acest sens”, a precizat şi ministrul Economiei, Mihai Tudose.

+0 -0

Comentarii

rammsten

2017-05-03 07:03:40


au venit ..au baut..au plecat....eficienta maxima...tara de rahat...de teleorman..

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional