leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6519 RON

1 USD = 3.9743 RON

1 GBP = 5.2505 RON

1 XAU = 153.7281 RON

1 AED = 1.0821 RON

1 AUD = 2.8891 RON

1 BGN = 2.3785 RON

1 BRL = 0.9619 RON

1 CAD = 3.0794 RON

1 CHF = 4.1133 RON

1 CNY = 0.5797 RON

1 CZK = 0.1820 RON

1 DKK = 0.6237 RON

1 EGP = 0.2218 RON

1 HUF = 1.4382 RON

1 INR = 0.0550 RON

1 JPY = 3.5403 RON

1 KRW = 0.3541 RON

1 MDL = 0.2370 RON

1 MXN = 0.2121 RON

1 NOK = 0.4849 RON

1 NZD = 2.6477 RON

1 PLN = 1.0836 RON

1 RSD = 0.0393 RON

1 RUB = 0.0599 RON

1 SEK = 0.4496 RON

1 TRY = 0.6375 RON

1 UAH = 0.1417 RON

1 XDR = 5.5764 RON

1 ZAR = 0.2747 RON

Editia 6808 - 20 sep 18:31

Ministrul Economiei a venit la Braşov, pentru a rezolva „paradoxul de la Făgăraş”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 03 mai 2017

Fabrica de Pulberi din Făgăraş nu poate fi pornită pentru că nu are autorizaţia mediu, iar autorizaţia nu poate fi eliberată pentru că unitatea nu este pornită

Ministrul Economiei a venit la Braşov, pentru a rezolva „paradoxul de la Făgăraş”

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, cel al Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, prefectul judeţului, Marian Rasaliu, dar şi preşedintele Sindicatului din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu, au vizitat la sfârşitul săptămânii trecute uzinele din domeniul industriei de apărare de la Zărneşti – Tohan, Făgăraş, Victoria şi Braşov (Carfil şi Metrom), pentru a vedea care este starea lor, dar şi cum pot fi aduse „pe linia de plutire”. „În judeţul Braşov sunt şase mari unităţi care realizează produse pentru industria de apărare, începând cu cele mai fericite, gen IAR Ghimbav, care tocmai a semnat un nou contract, şi ajungând la două care sunt efectiv închise, respectiv Pirochim Victoria şi Fabrica de Pulberi din Făgăraş. La unitatea din Făgăraş tocmai am reuşit să facem retehnologizarea pentru a deschide două secţii, dar aceasta nu poate fi pornită din cauza procedurilor birocratice privind protecţia mediului. Chiar am ajuns la un paradox: nu putem să îi dăm drumul pentru că nu avem autorizaţia şi nu avem autorizaţia pentru că încă nu i-am dat încă drumul”, a declarat ministrul. În aceste condiţii, Tudose a afirmat că toţi factorii implicaţi trebuie să se aşeze la aceeaşi masă, pentru a identifica cea mai bună soluţie pentru depăşirea situaţiei.
Prefectului judeţului Braşov, Marian Rasaliu, a precizat că la fabrica de la Făgăraş, în perioada 2015 – 2016 s-au efectuat investiţii totale de aproximativ un milion de euro pentru retehnologizare în ceea ce priveşte apele reziduale, adică pentru a rezolva problema pentru care unitatea a fost închisă.

Fabrica de la Victoria ar putea „lua faţa” celei de la Făgăraş
În ceea ce priveşte situaţia unităţii de la Victoria, ministrul a precizat că în scurt timp vor fi începute unele negocieri şi a anunţat că „în viitor, această fabrică ar putea «lua faţa» fabricii de la Făgăraş”. „Sper că anul acesta cele două unităţi ar putea fi deschise şi vor avea piaţă de desfacere mai mare decât capacitatea de producţie”, a mai spus ministrul Economiei.
Despre unităţile de la Zărneşti şi Braşov, Mihai Tudose a spus că lucrurile stau bine şi mai este nevoie de investiţii în retehnologizare, astfel încât aceste fabrici să devină mai competitive.
Pe de altă parte, întrebat cât din producţia internă din acest domeniu este cumpărată de Ministerul Apărării, Tudose a afirmat că răspunsul la această întrebare nu îl poate face public, pentru că este vorba de produse speciale, însă a afirmat că industria românească din domeniul apărării poate acoperi necesarul intern în două săptămâni.
După „vizita de lucru”, ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a afirmat că anul acesta se va respecta o promisiune din campania electorală, respectiv alocarea a 2% din PIB pentru armată: „Este un moment când trebuie să regândim şi să avem o altă viziune asupra industriei de armament”.
Totodată, prefectul judeţului, Marian Rasaliu, a declarat că „la preluarea mandatului am promis să mă ocup de problemele majore ale judeţului Braşov, ceea ce şi fac în momentul de faţă. Am început vizitele cu fabrica Pirochim Victoria, am luat contact cu tot felul de probleme pe care dumnealor le întâmpină în momentul de faţă. Am continuat cu Fabrica de Pulberi de la Făgăraş unde situaţia este puţin diferită faţă de prima întreprindere. Aici este vorba despre autorizaţia integrată de mediu. Împreună cu toţi membrii prezenţi ce au făcut parte din această echipă mixtă, am pus toate problemele pe masă şi încercăm ca împreună cu colegii de la Ministerul Mediului să găsim cea mai bună soluţie legală pentru a putea redeschide Fabrica de Pulberi de la Făgăraş”.  

Forţa de muncă este îmbătrânită
Nu în ultimul rând, preşedintele Sindicatului din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu, a precizat că „după 26 de ani de cădere liberă s-au pierdut nu numai locuri de muncă în industria de apărare, ci şi acea nuanţă strategică pe care a avut-o şi care a adus foarte mulţi bani în România. Este momentul să angajăm tineri, pentru că media de vârstă spune că suntem în pericol din acest punct de vedere, iar pe domnul ministru îl considerăm un garant că poate să sprijine aceste dorinţe ale noastre în ceea ce priveşte industria de apărare”. „Vârsta medie în această industrie este de 54 de ani, fapt ce este destul de grav şi trebuie să fie luate nişte măsuri în acest sens”, a precizat şi ministrul Economiei, Mihai Tudose.

+0 -0

Comentarii

rammsten

2017-05-03 07:03:40


au venit ..au baut..au plecat....eficienta maxima...tara de rahat...de teleorman..

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional