Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 11:28

Nelu Tătaru: Nu s-a pus niciodată problema ca Braşovul să fie închis

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 17 iulie 2020

Se anticipează ca numărul cazurilor să crească încă 2 săptămâni. „Am văzut un Braşov care s-a mobilizat exemplar”, a spus ministrul Sănătăţii, după vizita de ieri de la Braşov

Nelu Tătaru: Nu s-a pus niciodată problema ca Braşovul să fie închis

Aflat la Braşov pentru a discuta despre proiectul Spitalului Regional, ministrul Sănătăţii a avut şi o întâlnire cu managerii spitalelor din municipiu, pentru a analiza modul în care a fost gestionată epidemia de coronavirus. De altfel, după a aflat informaţiile prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Braşov, dar şi de managerii spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean Braşov, ministrul Nelu Tătaru a declarat că „în Braşov există un corp de profesionişti (...) Sunt aici pentru a treia oară şi am văzut un Braşov care s-a mobilizat exemplar”.
De asemenea, ministrul a explicat şi de ce la Braşov sunt înregistrate multe infectări: „Braşovul este pe locul al treilea în ceea ce priveşte numărul de cazuri, dar acest lucru trebuie pus şi pe seama numărului mare de testări (...) Nu s-a pus niciodată problema ca Braşovul sau alte localităţi să fie închise”.
Totodată, Nelu Tătaru a declarat că ministerul şi corpul medical „şi-a făcut treaba. O vom face şi în continuare, dar solicit o implicare mai mare a agenţilor economici. Trebuie ca şi aceştia să preia o parte din responsabilităţi şi să respecte nişte reguli”.
Nu în ultimul rând, Nelu Tătaru a anunţat că se anticipează ca numărul de cazuri de infecţii va fi ridicat şi în următoarele două săptămâni, dar a dat asigurări că sistemul medical va face faţă şi în continuare. „Noi, ca sistem medical, ne putem adapta şi la agravarea situaţiei”, a încheiat Tătaru.

Va fi sau nu va fi stare de urgenţă?  
Chiar dacă în ultima perioadă a crescut alarmant numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, consideră că  în acest moment nu se poate anticipa dacă în toamnă - când creşte în mod tradiţional numărul afecţiunilor respiratorii - România va trece sau nu printr-o nouă stare de urgenţă, afirmând că totul depinde de modul în care va fi gestionată situaţia în perioada următoare.
„Totul depinde de modul în care gestionăm acest moment. Noi trebuie să ne gândim la tot ce vine într-o săptămână sau 14 zile. Este nevoie de evaluarea fiecărei zone, a fiecărui focar, a fiecărei aglomerări urbane, a fiecărei zone turistice, unde există riscul transmiterii comunitare, iar aceste condiţii noi putem gestiona bine situaţia. Dar, repet, este nevoie de respectarea regulilor de distanţare”, a răspuns ministrul unei întrebări venite din partea presei.
Tătaru a explicat că în acest moment România este „pe a doua cocoaşă” a valului pandemic şi a anunţat  că „depinde de noi ce se va întâmpla în viitor. Putem să ne menţinem pe acel platou, aşa cum era în urmă cu o lună, putem să intrăm într-o tendinţă de scădere sau putem să creştem şi să ajungem la situaţia în care să transferăm dintr-un judeţ în altul cazurile de terapie intensivă”.
Întrebat dacă starea de urgenţă ar putea fi declarată luând în calcul un anumit număr de infectări zilnice, Nelu Tătaru a răspuns că în deciziile privind instituirea unor restricţii importantă este gravitatea cazurilor. „Dacă avem un număr mare de asimptomatici sau de cazuri uşoare, aceste infectări nu reprezintă un pericol. În schimb, dacă este vorba de infectări grave, la persoanele în vârstă, care vor suprapopula secţiile de terapie intensivă, sau unităţile de primiri urgenţe şi dacă spitalele nu vor mai putea face faţă, atunci, clar, este nevoie de unele măsuri. Dar în acest moment nu este cazul unei stări de urgenţă”, a continuat reprezentantul Ministrului Sănătăţii.

„Vidul legislativ ne-a luat prin surprindere”  
Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre explozia de infectări din Valea Prahovei,  explicând situaţia prin faptul că „starea de alertă a coincis cu mai multe valuri de relaxare progresivă, iar noi ne-am asumat o anumită creştere. În această perioadă, agenţii economici aveau nişte standarde, ce trebuiau respectate de populaţia civilă. În momentul în care aceste standarde nu s-au respectat, a crescut transmiterea comunitară.  Sunt judeţe care ar trebui să gestioneze situaţii complexe”. Ba mai mult, el a spus că în acest moment  „suntem într-un moment în care relaxarea este totală, iar vidul legislativ ne-a luat prin surprindere  (a făcut referire la decizia Curţii Constituţionale, care a făcut imposibilă carantinarea şi izolarea – n.r.).  Sper ca noua lege să fie aprobată în Senat şi să intrăm în normalitate, iar izolarea asimptomaticilor să se menţină pentru 14 zile, ceea ce ar duce la o scădere a transmiterii comunitare (…) Noi am făcut eforturi timp de trei luni, iar acum trăim o mare dezamăgire”, a declarat Tătaru.

Mesaj pentru cei care nu cred în COVID
Nu în ultimul rând, ministrul Sănătăţii le-a trimis un mesaj celor care „nu cred în coronavirus”, invitându-i să „viziteze spitalele” în care sunt internate persoane infectate. „Cei care nu cred în coronavirus ar trebui să vină alături de noi în spitale, să vadă suferinţa celor care au pierdut pe cineva drag, să vadă personal medical infectat”, a mai spus Tătaru.




 

+5 -2

Comentarii

'Radu'

2020-07-17 10:56:56


'Se va pune doar problema unde vor fi inmormantati cei care nu scapa. Popa din Triaj probabil isi face socotelile sa isi ia elicopter dupa pandemie, daca scapa.'

'Rammstein'

2020-07-16 13:12:11


'D-aia a ajuns Brașovul pe locul doi după Suceava la infectări.. acum zic și eu ,oare spitalul din containere să fie urmărit de UE ??... să fie în legătură cu creșterea cazurilor la Brașov..??..poate ne explică dl Tătaru... legătura dintre spital containere...numarul cazurilor ...și UE....'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie