leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.7320 RON

1 USD = 4.1950 RON

1 GBP = 5.2698 RON

1 XAU = 191.0198 RON

1 AED = 1.1421 RON

1 AUD = 2.9511 RON

1 BGN = 2.4194 RON

1 BRL = 1.1213 RON

1 CAD = 3.2205 RON

1 CHF = 4.2702 RON

1 CNY = 0.6102 RON

1 CZK = 0.1848 RON

1 DKK = 0.6338 RON

1 EGP = 0.2523 RON

1 HUF = 1.4525 RON

1 INR = 0.0612 RON

1 JPY = 3.8902 RON

1 KRW = 0.3558 RON

1 MDL = 0.2368 RON

1 MXN = 0.2215 RON

1 NOK = 0.4918 RON

1 NZD = 2.8223 RON

1 PLN = 1.1093 RON

1 RSD = 0.0402 RON

1 RUB = 0.0669 RON

1 SEK = 0.4480 RON

1 TRY = 0.7344 RON

1 UAH = 0.1629 RON

1 XDR = 5.8103 RON

1 ZAR = 0.3017 RON

Editia 7006 - 16 iul 07:05

Moldovenii îşi pregătesc mâncarea pe reşoul adus de acasă

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 10 ianuarie 2017

În perioada 3-16 ianuarie, mai mult de 18.000 de turişti din Republica Moldova (faţă de 16.500 anul trecut) vin în hotelurile româneşti pentru a-şi petrece Crăciunul şi Revelionul pe stil vechi, estimează Asociaţia Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova. Turiştii au cumpărat vacanţele cu preţuri începând de la 85 de euro până la peste 200 de euro, dar o medie poate fi estimată undeva la 150 de euro. Cei mai mulţi dintre ei au preferat Braşov, Poiana Braşov, Valea Prahovei, dar şi staţiuni balneare precum Sovata şi Borsec. Pe mâncare şi băutură, estimează Mărgineanu, cheltuiala nu a depăşit o medie de 50 de euro de persoană pe parcursul vacanţei.
Cei care se întreabă cum a putut rezista un turist 4-5 zile într-o staţiune din România cu mâncare şi băutură cumpărate cu puţin mai mult de 200 de lei nu ştiu că aceşti bani nu au fost cheltuiţi în hoteluri şi restaurante, iar asta este una dintre supărările hotelierilor români de la munte. Turiştii moldoveni care ajung aici nu sunt cheltuitori deloc şi, în afara banilor pe care i-au plătit pe vacanţe, nu-şi cumpără din hoteluri nici o cafea sau o apă plată.
Preşedintele Asociaţiei din Republica Moldova, Gabriel Mărgineanu, explică faptul că autocarele cu turişti moldoveni obişnuiesc să oprească, de două ori pe sejur, la un hypermarket, unde lumea coboară şi se alimentează cu mâncare şi băutură pentru vacanţă. Iar cealaltă mare supărare a hotelierilor români este că mulţi dintre ei îşi prepară mâncarea în cameră, pe reşouri cu care vin de acasă. „Este perfect valabilă această situaţie şi este una interesantă, la care urmează de atras atenţia şi de lucrat în sensul acesta”, a confirmat Gabriel Mărgineanu pentru Profit.ro. El susţine că nu toţi turiştii moldoveni îşi pregătesc mâncarea în cameră, ci cei de la nivel „mediu în jos”. Asta înseamnă, în opinia lui, ceva mai puţin de jumătate din totalul turiştilor, adică în jur de 8.000 de persoane.
„Aceasta nu este o chestie bună. Poate un an-doi merge, dar apoi intră în deprindere”, a adăugat oficialul Asociaţiei, care recunoaşte că va fi greu să-i convingă pe turişti să renunţe la aceste obiceiuri. Nici hotelierii români nu speră la o îmbunătăţire, însă sunt dispuşi să continue colaborarea cu agenţiile din Republica Moldova. Aceşti turişti, indiferent cât de puţin cheltuitori ar fi, sunt mulţi şi vin într-o perioadă în care staţiunile româneşti nu sunt totuşi foarte pline.
Mărgineanu mai spune că moldovenii vin cu multă băutură de acasă, 3-4 litri de vin şi 2-3 litri de tărie, care însă nu este suficientă. Astfel, ei trebuie până la urmă să îşi mai cumpere încă pe atât din România. Deci, chiar dacă hotelurile nu câştigă suplimentar, banii tot ajung în economia românească.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie