leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6524 RON

1 USD = 3.9764 RON

1 GBP = 5.2395 RON

1 XAU = 153.8126 RON

1 AED = 1.0826 RON

1 AUD = 2.8832 RON

1 BGN = 2.3788 RON

1 BRL = 0.9558 RON

1 CAD = 3.0701 RON

1 CHF = 4.1141 RON

1 CNY = 0.5802 RON

1 CZK = 0.1830 RON

1 DKK = 0.6237 RON

1 EGP = 0.2216 RON

1 HUF = 1.4389 RON

1 INR = 0.0546 RON

1 JPY = 3.5396 RON

1 KRW = 0.3545 RON

1 MDL = 0.2372 RON

1 MXN = 0.2120 RON

1 NOK = 0.4873 RON

1 NZD = 2.6285 RON

1 PLN = 1.0836 RON

1 RSD = 0.0393 RON

1 RUB = 0.0593 RON

1 SEK = 0.4477 RON

1 TRY = 0.6305 RON

1 UAH = 0.1415 RON

1 XDR = 5.5773 RON

1 ZAR = 0.2698 RON

Editia 6808 - 20 sep 01:17

Multe primării din judeţul Braşov nu par a avea probleme cu proiectele PNDL

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 01 noiembrie 2017

La ultima întâlnire de lucru au participat doar reprezentanţii a 11 comune care implementează proiecte cu finanţare de la bugetul de stat

Multe primării din judeţul Braşov nu par a avea probleme cu proiectele PNDL

Reprezentanţii primăriilor care au obţinut finanţări prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a 2-a (PNDL 2)  au fost invitaţi ieri la Consiliul Judeţean Braşov, la cea de-a 4-a întâlnire de analiză a acestor proiecte. La şedinţă, prezenţa a fost slabă, participând reprezentanţii primăriilor Drăguş, Cristian, Şercaia, Caţa, Jibert, Şoarş, Moieciu, Teliu, Ormeniş, Racoş şi Mândra, ceea ce l-a făcut pe preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, să afirme că „înseamnă că cei care au lipsit şi-au rezolvat problemele, au completat dosarele, au obţinut avizele şi pot depune la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene toate documentaţiile în vederea semnării contractelor de finanţare. Rolul acestor întâlniri este de a-i ajuta pe primarii care au probleme. Prin aceste întâlniri am vrut să venim în sprijinul localităţilor, să-i rugăm pe colegii din instituţiile care emit avizele să trateze aceste dosare cu prioritate”. Pe de altă parte, el a anunţat că termenul limită de depunere a dosarelor la Ministerul Dezvoltării Regionale a fost amânat cu 30 de zile, astfel că primăriile care nu şi-au finalizat proiectele mai au timp să facă acest lucru până la sfârşitul lunii noiembrie.
„Ar fi bine ca dosarele să fie depuse la minister până în 15 noiembrie, pentru ca evaluatorii să le poată verifica şi să solicite eventualele clarificări în timp util. Este bine să ne grăbim, pentru că altfel se vor forma cozi la minister şi vor putea apărea noi probleme. Cum, de la bugetul de stat nu se mai primesc bani nu se mai primesc bani pe rectificare bugetară, PNDL poate fi o soluţie pentru finanţarea unor investiţii. Dacă nu vă mobilizaţi de acum să le depuneţi, veţi avea probleme. La sfârşitul lunii octombrie a fost un termen limită pentru depunerea dosarelor, iar cei care le aveţi gata, bine ar fi să le mai verificaţi încă o dată şi apoi să le duceţi la minister”, a mai spus Adrian Veştea.

Primarul din Şercaia, nemulţumit de podul de la Hălmeag
În timpul întâlnirii de ieri, cei mai mulţi dintre primari au spus că sunt pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte obţinerea avizelor. De exemplu, reprezentantul Primăriei Ormeniş a afirmat că pentru un proiect „avem toate avizele în afara celui de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU – n.r.). Noi am depus dosarul încă din 4 august, dar nici acum nu am primit avizul. Cei de la ISU ne-au comunicat la momentul respectiv că se lucrează la documentele din august”. De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov i-a spus că au  „noi am discutat să cerem avize preliminare, prin certificatele de urbanism. Avizele finale se emit când se face proiectul tehnic”.
Pe de altă parte, primarul comunei Şercaia, Cristinel Paltin, s-a declarat nemulţumit de faptul că noul pod de peste Olt de la Hălmeag, pentru care Consiliul Judeţean a obţinut o finanţare prin PNDL 2, are o singură bandă pentru ambele sensuri de circulaţie. „Cred că suma primită prin PNDL este suficientă pentru construirea unui pod cu două benzi”, a spus Paltin, care a solicitat conducerii CJ să analizeze posibilitatea modificării proiectului iniţial. Acest lucru, i-a răspuns Veştea, nu mai este posibil.

Consiliul Judeţean va depune săptămâna viitoare dosarele la Ministerul Dezvoltării
După întâlnirea cu primarii, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a organizat o conferinţă de presă, unul dintre subiecte fiind şi stadiul proiectelor pentru care Consiliul Judeţean Braşov a obţinut finanţare prin PNDL 2. „Ne-au fost aprobate cinci proiecte, cu o valoare totală de 60.392.000 lei. Dosarele sunt aproape gata, iar săptămâna viitoare le vom depune la Ministerul Dezvoltării Regionale. Va urma o perioadă de evaluare a dosarelor, după care se vor semna şi contractele de finanţare, etapă care se va încheia până la sfârşitul acestui an”, a precizat preşedintele CJ. Prin PNDL, Consiliul Judeţean a obţinut finanţare pentru reabilitarea DJ 132 (Rupea – Homorod – Mercheaşa – Jimbor – limita cu judeţul Harghita), modernizarea DJ 108 B: DJ 105 B  (Mănăstirea Brâncoveanu – Valea Sâmbetei), construirea unui pod peste râul Olt (între localităţile Voila şi Cincşor), construirea unui pod peste râul Olt (între localităţile Șercaia şi Hălmeag) şi reabilitarea unei alunecări de teren pe DJ 105 (Voila - Cincu). „Vrem ca în maxim doi ani să finalizăm lucrările la toate cele cinci proiecte. De altfel, pentru reabilitarea DJ 132 am finalizat procedura de achiziţie a lucrărilor. Pentru acest proiect, prin PNDL ne-a fost alocată suma de 33 milioane de lei, iar cheltuielile neeligibile au fost estimate la 17 milioane de lei. În urma finalizării procedurii de achiziţie, costurile se acoperă integral din alocarea de la PNDL, astfel că nu se vor mai da bani de la bugetul judeţului”, a precizat Veştea.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional