Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 21:45

CE NE VA OFERI GRATUIT SISTEMUL DE SĂNĂTATE

Neasiguraţii intră pe listele medicilor de familie

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 03 octombrie 2013

Până la 39 de ani statul le va plăti una-două consultaţii succesive la medicul de familie o dată la trei ani. După 40 de ani vor avea dreptul la trei consultaţii pe an

Neasiguraţii intră pe listele medicilor de familie

Ministerul Sănătăţii a lansat, în dezbatere publică, mai multe proiecte de lege care vin să reformeze sistemul sanitar. Printre celelalte propuneri, în capul listei se regăseşte proiectul pentru pachetul de servicii medicale de bază, care ar trebui să intereseze pe toţi românii. Asta pentru că de el vor beneficia toţi cetăţenii, fie că sunt asiguraţi sau nu. Pachetul din asigurări suplimentare private ar trebuie să fie finalizat până la sfârşitul anului.

Proiectele pot fi studiate pe pagina Ministerului Sănătăţii – ms.ro, la secţiunea Legislaţie, subsecţiunea „Transparenţă decizională”. Cei interesaţi au la dispoziţie 10 zile pentru a face propuneri, potrivit informării de pe site.

 „Pachetul de bază a fost conceput pornind de la dovezi ştiinţifice, de la date statistice care au fost pentru prima dată prelucrate şi utilizate şi în urma unui amplu efort de documentare, analiză şi consultare cu comisiile de specialitate ale ministerului”, susţine Eugen Nicolăescu, ministru al Sănătăţii.  Pachetul de bază este împărţit pe patru secţiuni: pachetul pentru asistenţa medicală primară (la medicul de familie), pachetul pentru spital, pachetul pentru programe naţionale de sănătate şi pachetul pentru ambulatoriu.

Pachetul de bază este gratuit pentru toţi cetăţenii, asiguraţi şi neasiguraţi, susţine Eugen Nicolescu. Serviciile esenţiale sunt asigurate prin pachet.„Având în vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate susţine în maniera în care funcţionează la ora actuală, concentrat pe spitale, care fac internări nejustificate sau fictive şi sunt cele mai mari consumatoare de resurse”, mai spune ministrul.

Tocmai de aceea, pachetul are o componentă semnificativă de prevenţie. Prin accentul pus pe prevenţie, pachetul de bază tratează cauzele şi nu doar simptomele, arată ministrul. „Până acum pacientul avea drepturi doar pe hârtie. În realitate trebuia să scoată bani din buzunar pentru orice. De acum înainte serviciile din pachetul de bază sunt clare şi garantate. Dacă cetăţeanul ştie la ce servicii are dreptul în mod gratuit, este mai puţin probabil să apeleze la plăţi informale. Vrem să descurajăm această practică din sistem”, a mai spus ministrul. În altă ordine de idei, noul pachet îl va dirija pe pacient mai mult către medicul de familie şi ambulatorii, şi mai puţin către spital. Concomitent, va creşte finanţarea pentru medicina primară şi pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleaşi servicii ca în spital cu costuri mai mici, mai spune ministrul.

 

Ce statuează pachetul de servicii medicale de asistenţă primară

Prin pachetul de servicii medicale de asistenţă primară vor fi furnizate servicii medicale de bază, în special pentru grupurile vulnerabile, printre acestea aflându-se mamele şi copiii, pacienţii cu boli transmisibile. De asemenea, acest pachet de bază are drept scop evaluarea riscului de boli netransmisibile, dar şi de a furniza servicii de îngrijire la domiciliu. Concret, femeile însărcinate vor fi luate în evidenţă de medic în primul trimestru de sarcină. Acestea vor trebui să se prezinte la medic o dată pe lună din a treia lună până în a şaptea. Din a 7-a lună, vor merge la control de două ori pe lună. Apoi, după venirea pe lume a copilului, medicul trebuie să urmărească lăuza din ziua externării până în săptămâna a patra de la naştere. Copiii cu vârste între 4 şi 18 ani vor avea dreptul la o consultaţie la medicul de familie o dată pe an. Pachetul de servicii prevede că orice om sănătos cu vârsta între 18 şi 39 ani beneficiază gratuit de una-două consultaţii succesive la medicul de familie o dată la trei ani. Persoanele trecute de vârsta de 40 de ani vor avea dreptul la trei consultaţii pe an, iar pacienţii cu afecţiuni cronice vor avea dreptul la 4 consultaţii pe an. În cazul în care pacienţii în cauză se confruntă cu episoade acute aceştia vor avea dreptul la 1-2 consultaţii la medicul de familie şi la un set de 1-4 analize.

 

Pentru ce nu vom mai merge la spital

Pachetul pentru spital stabileşte criterii clare inclusiv în ceea ce priveşte spitalizarea de zi, care nu va fi mai mare de 12 ore. În noul pachet de bază sunt menţionate criteriile generale de internare, dar şi pentru servicii medicale acordate pe perioada şederii lor în spital. Pachetul include şi o listă de peste 300 de afecţiuni care nu vor mai fi tratate în regim de internare în spital şi pentru acestea spitalele „vor trebui să reducă gradual internările în spitalizare continuă”. Concret, nu se vor mai putea interna persoanele diagnosticate cu ulcer fără complicaţii sau hemoragii, diabet fără complicaţii, boala Lyme, rujeolă, rubeolă, hepatită virală C, hepatită virală cronică B cu agent Delta, scabie, obezitate cauzată de exces caloric, pneumonii virale sau alte tipuri de pneumonii bacteriene, BPOC, hepatite alcoolice, pancreatite cronice provocare de alcool, infecţie intestinală bacteriană - nespecificată, infecţie intestinală virală – nespecificată, diaree şi gastro-enterită, erizipelul, sifilis secundar al pielii şi al mucoaselor etc. .

 

Pachetul pentru Programele nationale

Programul Naţional de Imunizare, Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control HIV, Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control TB, Programul Naţional de Oncologie, Programul Naţional de Diabet Zaharat şi Programul Naţional de Tratament al Bolilor Rare sunt doar câteva dintre programele naţionale incluse în pachetul de servicii medicale de bază.

 

Pachetul pentru ambulator

Pachetul detaliază tipul consultaţiilor de scurtă durată, standard şi lungă sau complexă, în funcţie de problema cu care vii la medic. Acesta mai cuprinde şi tipul de servicii paraclinice (laborator – tipuri de analize), imagistică (numărul şi frecvenţa).

 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie