Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 21:00

Nici Codlea, nici Dumbrăviţa, va fi la Săcele

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 08 iulie 2020

Centrul de management integrat al deşeurilor se va construi în apropierea rampei ecologice de la Săcele, pe 15 hectare

Nici Codlea, nici Dumbrăviţa, va fi la Săcele

Pe teritoriul municipiului Săcele, pe lângă groapa de gunoi, ar putea apărea şi un centru de management integrat a deşeurilor, acesta fiind cel mai important obiectiv de investiţii prevăzut în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) din judeţul Braşov, de a cărui implementare se ocupă Consiliul Judeţean Braşov. Amplasamentul a fost anunţat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Toaso Imelda, în timpul discuţiilor de luni cu ministrul Mediului, Costel Alexe. Varianta amplasării acestui centru pe teritoriul municipiului Săcele a fost lansată după ce au fost analizate alte două locuri în zona Codlea - Dumbrăviţa.

Cea mai importantă investiţie din planul judeţean de gestionare a deşeurilor
„Centrul de management integrat al deşeurilor este cea mai importantă investiţie din planul judeţean de gestionare a deşeurilor. Acest centru cuprinde o staţie de sortare, una de tratare mecano-biologică a deşeurilor şi una de compostare”, a declarat Imelda Toaso, în timpul întâlnirii cu ministrul.
De asemenea, ea a precizat că în SMID sunt prevăzute şi centre de colectare voluntară a deşeurilor, dar şi investiţii pentru colectarea selectivă şi pentru transportul deşeurilor. „Aceste investiţii sunt necesare pentru a reduce cantitatea de deşeuri depusă la depozit, iar cele care se depun trebuie să fie inerte (să nu fie reciclabile – n.r.)”, a explicat reprezentanta administraţiei judeţene.
Investiţiile incluse în SMID vor beneficia de finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, iar în acest moment se pregăteşte cererea de finanţare. Valoarea totală a proiectelor este de aproximativ 100 de milioane de euro.

Judeţul Braşov va rămâne cu un singur depozit de deşeuri
Iniţial, administraţia judeţeană braşoveană avea în plan ca în judeţ să amenajeze, pe lângă centrul de management al deşeurilor, şi un nou depozit. „Pentru această investiţie aveam în plan identificarea unui teren în zona centrală a judeţului, astfel încât să fie reduse costurile de transport. În urma consultării cu Ministerul Mediului s-a ajuns la concluzia că în Braşov, existând deja un depozit ecologic şi nu mai este nevoie de cel de-al doilea. Argumentul principal a fost că gradul de umplere a actualului depozit ecologic este de 38% şi nu se poate lua în calcul varianta deschiderii unuia nou. Acum, dacă mergem pe varianta includerii actualului depozit în SMID, atunci centrul de management trebuie localizat cât mai aproape de acest obiectiv”, a mai declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.  

Propuneri pentru Ministerul Fondurilor Europene
Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, noul centru de management al deşeurilor ar trebui să fie construit pe o suprafaţă de teren de 15 hectare, iar în acest moment există 5   hectare disponibile. De altfel, primarul din Săcele, Virgil Popa, ne-a declarat ieri că susţine proiectul implementat de Consiliul Judeţean Braşov şi că pune la dispoziţie cele 5 hectare, aflate în proprietatea municipalităţii.  
Pentru a completa terenul necesar va fi nevoie de expropriere sau cumpărare. De altfel, aceasta poate reprezenta o problemă pentru că, a declarat Toaso, conform ghidului de finanţare pentru proiectele prin POIM, aplicantul trebuie să facă dovada proprietăţii asupra terenului pe care se realizează investiţia. „În timpul discuţiei din 3 iulie cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş am expus această problemă. Am cerut modificarea ghidului de finanţare, pentru a se putea permite depunerea cererii de finanţare şi, implicit, semnarea contractului de finanţare şi să se dea un termen în care aplicantul trebuie să reglementeze situaţia juridică a terenurilor”.
Toaso  Imelda a precizat în timpul discuţiei cu ministrul Mediului că sunt unele localităţi din judeţul Braşov care vor să facă investiţii în amenajarea unor centre de colectare prin aport voluntar (unde să se preia deşeurile voluminoase). Aceste investiţii sunt prevăzute în SMID, însă, dacă sunt realizate de Consiliul Judeţean Braşov, lucrările pot începe abia după ce este semnat contractul de finanţare prin POIM. „Pentru a încerca demararea acestor investiţii ar fi utilă modificarea ghidului solicitantului, astfel încât o cheltuială făcută de o primărie să poată fi rambursată ulterior”, a explicat Toaso Imelda.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a mai spus că în perioada următoare vor fi noi întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene pe tema modificarea ghidului de finanţare.

Cererea de finanţare ar putea fi depusă anul acesta
Toaso Imelda a precizat că cererea de finanţare pentru accesarea celor 100 de milioane de euro ar urma să depusă la sfârşitul anului 2020. „Acest a fost agreat împreună cu experţii Jaspers din Cadrul Comisiei Europene şi reprezentanţii Autorităţii de Management POIM. Consultările cu experţii Jaspers au rolul de a scurta perioada de evaluare a proiectului, Consiliul Judeţean Braşov dorind să se asigure că Cererea de finanţare şi documentele anexe, odată finalizate şi încărcate în aplicaţia MySMIS, respectă întocmai cerinţele finanţatorului. Am apelat la aceşti specialişti pentru că vrem să pregătim o documentaţie care să respecte din start toate regulile de eligibilitate şi să nu mai fie nevoie de clarificări şi alte proceduri care ar consuma timp”, a mai spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie