leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6890 RON

1 USD = 4.1126 RON

1 GBP = 5.2962 RON

1 XAU = 171.1534 RON

1 AED = 1.1196 RON

1 AUD = 2.9479 RON

1 BGN = 2.3975 RON

1 BRL = 1.1006 RON

1 CAD = 3.0976 RON

1 CHF = 4.1453 RON

1 CNY = 0.6076 RON

1 CZK = 0.1835 RON

1 DKK = 0.6281 RON

1 EGP = 0.2296 RON

1 HUF = 1.4591 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7808 RON

1 KRW = 0.3661 RON

1 MDL = 0.2400 RON

1 MXN = 0.2175 RON

1 NOK = 0.4804 RON

1 NZD = 2.7708 RON

1 PLN = 1.0941 RON

1 RSD = 0.0396 RON

1 RUB = 0.0618 RON

1 SEK = 0.4560 RON

1 TRY = 0.7659 RON

1 UAH = 0.1468 RON

1 XDR = 5.7322 RON

1 ZAR = 0.3001 RON

Editia 6885 - 17 ian 13:48

Nimeni nu vrea în curte „urşii problemă”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 22 iunie 2017

Ursul din Schei va fi închis la Zărneşti, în pădure, nu-l mai vrea nimeni. Administratorii fondurilor cinegetice se feresc să preia urşii „urbanizaţi”

Nimeni nu vrea în curte „urşii problemă”

După câţiva ani în care în Braşov nu au mai fost probleme cu urşii gunoieri, în acest an, aceste animale au reapărut pe străzi. Luna trecută a fost capturat şi relocat un urs care a vizitat aproape tot centrul vechi al oraşului, iar recent, un alt animal a vânat caprele din Schei. De altfel, Regia Locală a Pădurilor Kronstadt a solicitat de la Ministerul Mediului avizul pentru relocare în urmă cu aproximativ trei săptămâni, iar zilele trecute a fost primită şi aprobarea pentru mutarea animalului la rezervaţia de la Zărneşti. În perioada următoare, a declarat directorul Regiei, Dan Olteanu, „ursul va fi capturat şi mutat”. Această măsură, a mai spus Olteanu, nu rezolvă problema urşilor urbani: „Când animalul intră în oraş, este tranchilizat, apoi trebuie relocat. Zona în care trebuie dus animalul trebuie să fie la cel puţin 100 de kilometri de locul capturării, pentru că altfel există riscul ca ursul să se întoarcă de unde a plecat. Problema este că pentru relocare este nevoie de acordul gestionarului fondului cinegetic «gazdă», dar nimeni nu vrea să ia un urs problemă”. Practic, cel puţin pentru o perioadă, rezervaţia de la Zărneşti este singurul loc în care mai pot fi duşi astfel de urşi, însă aceasta este doar o soluţie de moment, având în vedere că aici spaţiul este destul de limitat.
De altfel, tot în Braşov, zilele trecute, după lăsarea întunericului, a fost văzut un urs care a intrat în parcul de la lacul din Noua, acesta fiind alungat de mai mulţi tineri care erau în zonă.

Curţile săcelenilor, călcate de urşi şi mistreţi
Urşii „de oraş” au apărut şi la Săcele, primarul muncipiului, Virgil Popa, afirmând ieri, într-o conferinţă de presă, că animalele au început să intre în curţile oamenilor din cartierele apropiate de pădure (Turcheş, Baciu, Cernatu). „Avem mari probleme cu urşii, dar şi cu mistreţii. Am vorbit cu instituţiile abilitate, dar până acum nu s-a făcut nimic”, a declarat Popa. Acesta a fost completat de prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, care a afirmat că urşi problemă au apărut şi în zona Dâmbul Morii, un animal intrând într-o pensiune în plină zi.

Prefectul Braşovului: Este nevoie de o mai mare flexibilitate în acest domeniu
„Fondul cinegetic din Piatra Mare este administrat de Regia Locală a Pădurilor Kronstadt din Braşov, Facultatea de Silvicultură a Universităţii Transilvania şi Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor. Eu le-am trimis adrese prin care le-am solicitat să se implice în rezolvarea acestor situaţii. Problema este că este un vid legislativ în ceea ce priveşte astfel de cazuri. Nu există cotă de vânătoare. Nu poţi «recolta un urs» problemă. De asemenea, trebuie să se facă ceva şi în Braşov. De exemplu, la Grădina Zoologică Braşov sunt persoane care tranchilizează animale. Ar trebui ca ei să se implice şi în capturarea urşilor de pe străzile Braşovului. Este nevoie de o mai mare flexibilitate în acest domeniu. De asemenea, cred s-ar putea permite, în anumite limite, şi vânătoarea”, a declarat Rasaliu.

Nu avem proceduri pentru situaţii de urgenţă
Potrivit legislaţiei, pentru a putea reloca sau „recolta” un urs, trebuie urmată o preocedură destul de anevoioasă, fiind nevoie inclusiv de avizul Ministerului Mediului. Anul trecut, când a fost „recoltat” ursul care a rănit un braşovean în cartierul Valea Cetăţii, aprobarea de la minister a venit în câteva zile, însă a fost nevoie de multe telefoane din partea fostului prefect, Ciprian Băncilă. Totuşi, în mod normal, chiar şi avizul pentru relocare vine la o perioadă lungă de la depunerea cererii. Reprezentanţii instituţiilor care se ocupă de astfel de probleme susţin că ar fi nevoie de reglementări şi proceduri care să acopere situaţiile de urgenţă, cum a fost anul trecut şi cum, din păcate, se poate întâmpla în orice moment.

+1 -2

Comentarii

Ursul din Schei

2017-06-22 11:29:28


@ptr ursul din Schei. Se pare ca esti unul din ala care si-a facut casa pe pamantul nostru.Nu uita ca noi nu am stat niciodata la casa sau apartament.Noi am stat in PADURE.Padurea aia pe care voi ne-o poluati si ne-o furati zilnic.Iar daca vrei sa-mi raspunzi cu rude de salam,alea sa i le bagi in gatul lui ma-ta care nu te-a educat,gunoiule.Iar cand o sa te prindem,o sa te invitam sa chemi IML,ca si asa SMURDUL e prea scump pentru un idiot ca tine.

ptr Ursul din Schei

2017-06-22 11:12:25


Eu iti sugerez sa-ti darami casa in care locuiesti acum si sa pleci de pe planeta. Asta ca sa nu cumva sa mai deranjezi animalele salbatice.

Ursul din Schei

2017-06-22 08:08:45


In timp ce voi va desfatati in case construite pe teritoriul nostru,noi incercam doar sa supravietuim.Nu sunteti cu NIMIC mai prejos de noi.Doar o zi sa vi se inchida toate magazinele alimentare si o sa faceti o revolutie mai proasta decat aia din '89.Spre deosebire de unii dintre voi,noi nu obisnuim sa ne aruncam bebelusii la container sau de pe podul Grant.VOI sunteti cei care ati provocat acest razboi surd,datorita managementului vostru de proasta calitate,si tot VOI sunteti cei care trebuie sa-i puneti capat in mod rational,fiindca,deh... va pretindeti ca aveti ratiune,iar noi suntem aia prosti,FARA ratiune.Daca vreti sa impuscati,incepeti cu semenii vostrii care au distrus Romania si implicit casele noastre.Da,eu sunt ursul din Schei si m-am saturat de placa asta zgariata,a voastra !

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotional