Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 06:13

Niţă, încolţit la Înalta Curte. Urdăreanu i-a reamintit, de faţă cu judecătorii, cum i-a dat mită

Autor:

Publicat la 13 martie 2018

„Am pus plicul cu 30.000 de euro între noi, pe canapea. Niţă l-a băgat în buzunar”

Niţă, încolţit la Înalta Curte. Urdăreanu i-a reamintit, de faţă cu judecătorii, cum i-a dat mită

Unul dintre cei mai puternici afacerişti din România, Tiberiu Urdăreanu, a povestit, luni, în faţa magistraţilor, cum i-ar fi dat şpagă fostului ministru al Energiei, Constantin Niţă, fost preşedinte PSD Braşov. Politicianul a reacţionat în sala de judecată: „Aţi jurat pe Biblie! Minţiţi!”.
Patronul firmei UTI, milionarul Tiberiu Urdăreanu, a povestit timp de aproape două ore, în faţa Înaltei Curţi, cum i-ar fi dat şpagă fostului ministru PSD al Energiei, Constantin Niţă. Declaraţia acestuia este dată în faza de apel a dosarului, în prima instanţă, Constantin Niţă fiind condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.
Cele mai multe discuţii au vizat modul în care Urdăreanu i-ar fi dat lui Constantin Niţă o parte din bani, un plic cu 30.000 de euro, arată ziare.com.
Am stat pe o canapea. Am pus plicul între noi doi, m-am ridicat şi am plecat. Era un plic de dimensiuni normale... Da, am văzut cum Niţă a luat plicul şi l-a introdus în buzunar. Apoi m-am ridicat şi am plecat”, a povestit Urdăreanu, sigur pe el.
Declaraţia a fost urmărită din primul rând al sălii de fostul ministru al Energiei. „Domnule Urdăreanu, vă rog să nu minţiţi în faţa instanţei!”, a fost reacţia acestuia.
Procesul a mai fost urmărit cu atenţie, din boxa arestaţilor, de un alt fost ministru, Gabriel Sandu. Fostul şef de la Comunicaţii este condamnat în cazul Microsoft la 3 ani de închisoare şi a ridicat luni la Înalta Curte o excepţie de neconstituţionalitate.

Cum a început totul
Tiberiu Urdăreanu, unul dintre cei mai puternici afacerişti din România, a explicat la Înalta Curte că l-a cunoscut pe Constantin Niţă în 2011, cu ocazia unor proiecte pe care le-a derulat în Braşov. Era vorba de lucrări legate de aeroportul oraşului.
Îmbrăcat elegant, cămaşă albă, costum în carouri, de culoare închisă, Urdăreanu a explicat pe îndelete instanţei cum ar fi dat bani unui politician de top, lider în PSD, parlamentar şi ministru din Guvernul României, dar şi cum a ajuns martor denunţător la DNA. Afaceristul vorbeşte tare, face pauze lungi, să-şi aducă aminte detaliile relevante.
Problemele legate de „Managementul traficului în municipiul Iaşi” au apărut în 2012, după ce a câştigat licitaţia, dar aceasta a fost anulată şi se pregătea reluarea licitaţiei. Licitaţia fusese organizată de Primăria Iaşi. În acest context, Urdăreanu l-ar fi contactat pe Niţă pentru a-l pune în contact cu primarul Gheorghe Nichita.

Întâlnirea de la biroul lui Niţă
„Întâlnirea cu Gheorghe Nichita a avut loc în partea a doua a anului 2012. Înainte de a se relua licitaţia, în biroul de parlamentar al lui Niţă”, a precizat Urdăreanu.
În prezenţa lui Niţă, Urdăreanu i-ar fi prezentat lui Nichita date despre firma sa şi experienţa în proiecte similare. „A fost o discuţie de principiu, am înţeles că procedura va fi reluată, că se vor produce câteva schimbări în caietul de sarcini”, a declarat martorul. Procedura s-a reluat şi a fost câştigată de firma lui Urdăreanu.
Pentru acest serviciu de intermediere, pe care Niţă l-ar fi făcut, i s-ar fi pretins un comision de 5%. „La începutul anului 2013, inculpatul Niţă Constantin mi-a spus că, în cazul în care va fi câştigată licitaţia de către firmă mea, să-i dau un comision de 5% din valoarea contractului. Refererirea la comisionul de 5% s-a făcut înainte de încheierea contractului cu Primăria Iaşi”, a explicat martorul.

Detaliile
Instanţa i-a atras atenţia lui Urdăreanu că în faza de fond a procesului a declarat că discuţiile despre comision au fost înainte de semnarea contractului, „de principiu”, iar precizarea cifrei, „5%”, după încheierea contractului.
Urdăreanu a încercat să explice instanţei că era vorba de un comision total mai mare de 15%, împărţit între Nichita (10%) şi Niţă (5%), şi că a fost un fel de negociere, în sensul reducerii acestuia.
El spune că îşi menţine declaraţia de la faza de fond şi că nu ar fi nicio contradicţie.
I-am spus lui Niţă că nu pot să-i remit comisionul de 5%, deoarece există o pretindere de 10% şi de la Nechita. I-am explicat inculpatului Niţă ca în acest caz comisionul de 15% era prea mare, deoarece profitul proiectului nu era atât de mare încât să acopere acest comision”, a declarat Urdăreanu.

Cum s-ar fi dat banii
Milionarul a mai arătat că Niţă i-ar fi propus remiterea comisionului de 5% pe două căi. Una ar fi fost încheierea unui contract cu o firmă, iar societatea lui să plătească lunar o sumă de 5.000 de euro plus TVA. Contractul urma să fie încheiat pe un termen lung.
„Plăţile au fost făcute în primul an după încheierea contractului. Nu cunosc motivele pentru care plăţile au încetat, deoarece nu m-am ocupat personal de acest lucru. De acestea se ocupa colegul meu Mihail Tănăsescu”, a precizat Urdăreanu.
A doua cale de remitere a comisionului ar fi constat în plata cash a unor sume de bani.
Eu, personal, i-am remis lui Niţă, în vara anului 2013, suma de 30.000 de euro, într-un restaurant libanez din complexul hotelier Radisson. Nu mai era nimeni de faţă. Banii erau de la mine, posibil să-i fi scos din cont, erau banii mei personali. Nu obişnuiam să ţin sume în numerar”, a mai detaliat milionarul.
Urdăreanu a explicat că ar fi urmat să remită şi alţi bani, dar nu i-a mai plătit, deoarece profitul din contract nu acoperea comisionul care urma să fie plătit.

„Era insistent”
Banii i-am dat pentru a calma nervozitatea lui Constantin Niţă, era insistent. Am refuzat să mai comunic, atât cu Nită, cât şi cu Nichita. După încheierea contractului, deşi am fost căutat de Niţă şi Nichita, la telefon şi prin intermediari, pe parcursul anului 2015, am evitat discuţiile cu aceştia. Bănuiam că obiectul discuţiilor era remiterea în continuare a unor sume de bani”, a ţinut să precizeze Niţă.
Unul dintre directorii UTI, Mihai Tănăsescu, ar fi fost chemat de Niţă, la biroul său din minister, unde ar fi fost mustrat. „Sunteţi neserioşi şi nu vă ţineţi promisiunile”, ar fi fost mesajul.
Milionarul a explicat că în acest caz comisionul de 5% cerut de Niţă valora puţin peste 3 milioane de lei. Plăţile, cele 12 rate lunare de 5.000 de euro şi cei 30.000 de euro, reprezentau mult mai puţin.
Pretinderea şi plata comisionului de 5% s-a făcut pentru intermedierea întâlnirii cu primarul Gheorghe Nichita. Ulterior, derularea contractului s-a realizat cu Primăria Iaşi”, a precizat Urdăreanu.

Întrebările avocatului
Avocatul lui Constantin Niţă a pus mai multe întrebări, el a încercat să demonstreze că Urdăreanu ar fi fost presat de DNA să facă denunţul şi că ar exista mai multe contradicţii în declaraţiile date la DNA, în faza de fond faţă de cea dată luni.
Avocatul lui Constantin Niţă: S-a prezentat de bunăvoie la DNA pentru a face denunţ?
Tiberiu Urdăreanu: în legătură cu denunţul făcut la Parchet în 2015, precizez că am fost chemat la sediul DNA, ocazie cu care am fost chemat de către procurorul care instrumenta cauza lui Gheorghe Nichita, care m-a întrebat „Cine este Niţă?”. Numele apărea în discuţiile dintre Nichita şi un angajat UTI. Nichita se plângea că nu dădea de mine şi se întreba: „Ce să fac, să vorbesc cu Niţă?”.
Avocatul lui Constantin Niţă: Vi s-a cerut să faceţi acest denunţ?
Tiberiu Urdăreanu: Am fost întrebat. Nu a fost iniţiativa mea să mă prezint la DNA, fiind întrebat de procuror, am răspuns.
Preşedintele Completului: La DNA s-au făcut presiuni asupra dumneavostră?
Tiberiu Urdăreanu: Nu s-au exercitat presiuni asupra mea.
Avocatul lui Constantin Niţă: V-a promis domnul Niţă ceva în schimbul acestui comision?
Tiberiu Urdăreanu: Da, mi-a promis că o să facă o recomandare lui Nichita şi o să-mi facă o introducere. Mi-a spus că voi fi sprijinit în câştigarea licitaţiei şi în bună derulare a contractului.

Nuanţele canapelei
Avocatul lui Constantin Niţă: Să detalieze puţin despre banii care i-ar fi dat.
Tiberiu Urdăreanu: Ne-am întâlnit în restaurantul libanez de la Radisson. Discuţia a durat circa 30 de minute. Am stat pe o canapea. Am pus plicul între noi doi, m-am ridicat şi am plecat. Era un plic de dimensiuni normale.
Avocatul lui Constantin Niţă: Aţi văzut că a luat plicul?
Tiberiu Urdăreanu: Da, am văzut cum Niţă a luat plicul şi l-a introdus în buzunar. Apoi m-am ridicat şi am plecat.
Milionarul a explicat că întâlnirea a avut loc cu câteva săptămâni înainte de semnarea contractului. Urdăreanu a precizat că nu-şi aminteşte să se mai fi întâlnit cu Niţă după acest moment.

Întrebările fostului ministru
Constantin Niţă: Domnule Urdăreanu, vă rog să nu minţiţi în faţa instanţei! Să-mi spună dacă eu sau el a avut iniţiativa încheierii contractului de consultanţă?
Tiberiu Urdăreanu: în legătură cu încheierea contractului de consultanţă, menţionez că atât denumirea firmei, cât şi numele persoanei care urma să mă contacteze mi-au fost date de Constantin Niţă.
Constantin Niţă: Vin Sărbătorile de Paşte, a jurat pe Biblie...
Preşedintele Completului: Să puneţi întrebări martorului, nu vorbiţi cu el!
Constantin Niţă: La Radisson, sunt camere video acolo, este sigur domnia sa că mi-a dat banii în ziua aia?
Preşedintele Completului: Respinge întrebarea, martorul a explicat în declaraţie detaliile.
Constantin Niţă: Am mai multe întrebări...
Preşedintele Completului: Altă întrebare!
Constantin Niţă: Noi la Radisson am discutat despre altele, despre Romarm, despre hidrocentrale... nu mai am altă întrebare.

Directorul care a recunoscut tot
Procesul a continuat luni cu audierea lui Mihail Tănăsescu, unul dintre directorii UTI. Acesta a dat detalii despre modul în care s-a încheiat contractul de consultanţă prin care s-ar fi dat bani lui Niţă.
Tănăsescu a confirmat declaraţiile date de Urdăreanu, privind plăţile şi derularea acestuia.
De la domnul Urdăreanu am aflat că Niţă i-a pretins un procent de 5% pentru sprijinul acordat pentru derularea în bune condiţii a contractului privind Managementul Traficului în municipiul Iaşi”, a arătat Tănăsescu.
El a spus că nu ştie dacă Urdăreanu i-ar fi dat vreo sumă de bani lui Niţă. Tănăsescu a confirmat întâlnirea cu Niţă, în care i s-ar fi atras atenţia că „Sunt neserioşi”, deoarece oprise plata ratelor în acest contract.
Denunţul l-am dat la DNA pentru că mi-am asumat tot ce am făcut. Am ales să merg pe calea adevărului, am spus tot adevărul. Mi-am asumat greşelile, am recunoscut tot şi în dosarul primarului Gheorghe Nichita”, a precizat, la finalul audierii, Mihail Tănăsescu.
Procesul continuă pe 7 mai, termen la care urmează să fie audiaţi Constantin Niţă şi fostul primar al oraşului Iaşi, Gheorghe Nichita.




 

+3 -1

Comentarii

Lazar

2018-03-13 08:40:41


Cazul Nita,lectie pentru pesedistii brasoveni cum nu se face politica.

Ophelia

2018-03-13 06:49:33


La puscarie cu toti hotii si spagarii,dar sa dea banii inapoi cu dobanda.

Willy

2018-03-13 00:11:18


Cum a inceput totul? In 89 a cazut si ultimul bastion al blocului socialist. S-a emanat Iliescu, cam asa ca gazele din stomac dupa fasole. Apoi s-au organizat anumiti infractori, politic. Restul e can can. La puscarieeee!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie