Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 21:35

Noul an şcolar, cu noi provocări şi noi planuri

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 13 sepembrie 2016

Primul clopoţel din anul şcolar 2016-2017 a sunat ieri la şcolile din tot judeţul. În municipiul Braşov, alături de elevi, dascăli şi părinţi au fost şi autorităţile locale şi judeţene, care au promis şi sprijin pentru noile proiecte

Noul an şcolar, cu noi provocări şi noi planuri

Anul şcolar a fost deschis ieri la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, dar şi a viceprimarului Mihai Costel. „Sunt onorat să particip alături de dumneavoastră la deschiderea noului an şcolar. Excelenţa în învăţământ cu siguranţă se găseşte aici, la Colegiul Naţional «Andrei Şaguna». În decursul istoriei, acest colegiu a dat României 47 de academicieni, un număr însemnat pentru România. Voi, cei care începeţi azi anul, aveţi o datorie foarte grea, aveţi obligaţia de a vă pregăti continuu, de a face în aşa fel încât paginile frumoase de istorie pe care le-a scris această unitate de învăţământ să le duceţi mai departe. Vă urez mult succes şi sper ca la sfârşitul acestui an şcolar să avem cât mai multe zâmbete, oameni fericiţi şi cât mai multe rezultate bune la olimpiadele naţionale şi internaţionale, precum şi cât mai mulţi absolvenţi cu rezultate foarte bune”, a precizat, ieri, preşedintele Executivului judeţean, Adrian Veştea.
„Cunosc problema cea mai stringentă, faptul că în acest moment aveţi o lipsă de spaţii, de săli de clasă. Vreau să vă asigur de tot sprijinul meu pentru a putea extinde liceul. Cu siguranţă în perioada următoare Primăria municipiului Braşov, împreună cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, pentru că dumnealor sunt proprietarii acestei clădiri, va trebui să identificăm soluţia optimă şi legală pentru a putea extinde această unitate de învăţământ.  Există acea baie în spatele liceului unde am putea extinde un corp al liceului pentru a putea obţine noi săli de clasă, având în vedere că este cererea destul de mare la Colegiul Andrei Şaguna”, a spus şi viceprimarul Mihai Costel.

De la cei mai buni teoreticieni, la cei mai buni profesionişti
Rămânând tot în nivelul liceal, autorităţile locale şi judeţene au vrut să fie alături nu doar de cei mai buni liceeni, ci şi alături de cei mai buni profesionişti. La Şcoala Profesională Kronstadt, deschiderea oficială a avut loc la prânz. „Am ţinut să fiu la Andrei Şaguna, care este un centru de excelenţă, dar şi la Şcoala Kronstadt, un exemplu de succes, pentru care felicit municipalitatea şi agenţii economici care s-au implicat în acest proiect, dar şi Inspectoratul Şcolar. Am toată convingerea că Braşovul, azi mai mult ca oricând, are nevoie de oameni pregătiţi. Peste 40% din PIB vine din industrie, iar asta înseamnă că trebuie să formăm ucenici, personal calificat care să fie angajaţi în aceste companii. Vreau să vă asigur de tot suportul nostru, al Consiliului Judeţean. Vă urez un an bun, părinţilor multă putere de muncă, şi anul viitor, la închiderea anului şcolar, să fim fericiţi că am încheiat o etapă”, a declarat Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov.
Noua directoare a Şcolii Profesionale Kronstadt, Daniela Croitoru făcând şi un rezumat al rezultatelor de până acum. „Această şcoală s-a înfiinţat în 2012, cu 111 elevi care au şi terminat. În 2015, efectivul 110 care a terminat a fost de 110 elevi. Anul acesta, în 2016 am avut 77 de elevi care au terminat şi 100% au fost angajaţi. Ce este îmbucurător e că de la un efectiv mic de cinci clase cu care am început în 2012, s-a ajuns la un efectiv de 27 de clase dintre care 24 la zi si 3 la seral. Dintre acestea 24, nouă sunt de clasa a IX-a , 9 de clasa a X-a şi 6 de clasa a XI-a, pentru că s-a terminat cu cei doi ani de studiu” a explicat Daniela Croitoru. Aceasta a mai amintit că, prin parteneriatul început între agenţii economici, municipalitate, Inspectoratul Şcolar Judeţean, „am ajuns să avem ateliere dotate la un nivel ridicat încă de anul trecut. Acum în toamnă s-a mai dotat unul de mecatronică şi va fi funcţional în câteva zile”.
Directoarea a mai amintit că în prezent sunt mulţi elevi admişi din judeţe diferite ale ţării, iar unul din proiectele de viitor va fi campusul şcolar. „Faptul că veţi învăţa aici este un lucru foarte bun şi sperăm să ne dezvoltăm în continuare. Pentru aceasta va fi nevoie de un campus şcolar. Şcoala nu mai poate face faţă unui asemenea număr de elevi. Ce ne mai dorim e să reabilităm sala de sport şi sperăm să avem sprijinul Primăriei, în acest demers. Aţi ales o şcoală care nu vă va dezamăgi, practica aproape în totalitate este la agenţii economici, aveţi bursa de la stat şi de la firme, dar condiţia e să aveţi rezultate foarte bune, transport gratuit pe timpul practicii, şi masa caldă, în timpul practicii”, a mai spus directoarea.

Doar 10% dintre elevi aleg profesionala de bunăvoie
A alege să urmezi o şcoală profesională nu este chiar de lepădat. O spun directori de firme, dar şi cei care cunosc sistemul german de învăţare. „10% vor să facă şcoala profesională, fără să fie repartizaţi. Ce ne dorim este să vină mai mulţi. Şcoala profesională este o alternativă interesantă, ai învăţat o meserie după care te duci şi faci eventual o facultate ca să poţi avansa în ierarhia profesională mai târziu la locul de muncă. 60% în Germania aleg acest lucru. Ne dorim să avem şcoli profesionale, ştiu sigur că această şcoala este prima cu adevărat profesională în care tinerii vin special să înveţe meserie, şi ne dorim să avem cât mai multe şcoli. Ne-am bucura ca următoarea să fie tot în Braşov, suntem în discuţii cu Primăria şi cu ISJ poate vom avea încă o şcoală precum şcoala Kronstadt”, a spus Alexandru Blemovici, directorul Schaeffler România.

1.000 de copii la Şcoala Gimnazială nr. 12
Primarul Braşovului, George Scripcaru, a deschis noul an şcolar la Şcoala Gimnazială nr. 12, unitate care, în ultimii ani, a trecut printr-un amplu proces de reabilitare. „Am ales să vin la Şcoala Gimnazială nr. 12 pentru că este una dintre cele mai competitive unităţi de învăţământ din municipiul Braşov la ora actuală, care a crescut de la an la an. Acest lucru se vede şi în numărul de elevi, care astăzi a ajuns la o mie de copii. Şcoala Gimnazială nr. 12 a devenit o şcoală etalon pentru Braşov, cu rezultate foarte bune la învăţătură, iar pentru acest lucru ţin să felicit conducerea şi corpul profesoral, dar şi părinţii care o aleg pentru copiii lor”, a spus primarul. Totodată, a ţinut să le ureze succes tuturor elevilor din municipiul Braşov care au început astăzi şcoala.  După ceremonia de la Şcoala Gimnazială nr. 12, primarul Braşovului a participat la festivităţile de la Şcoala Profesională Kronstadt, dar şi la cele de la Şcoala PREMS.
Ca în fiecare an, începând cu 2010, elevii din clasa întâi şi, de anul trecut, cei din clasa pregătitoare au primit „Primul Ghiozdan”, printr-un program derulat de Primăria şi Consiliul Local Braşov. Anul acesta au primit câte un ghiozdan cu rechizite 2.370 elevi din clasa pregătitoare şi  2.430 de elevi de clasa I.  Valoarea totală pentru proiectul primul ghiozdan la nivelul municipiului Braşov este de 204.509 lei.

Foto: Andrei Paul

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie