Curs BNR
1 EUR = 4.9765 RON
1 USD = 4.6373 RON
1 GBP = 5.8018 RON
1 XAU = 350.3208 RON
1 AED = 1.2626 RON
1 AUD = 3.0320 RON
1 BGN = 2.5444 RON
1 BRL = 0.8988 RON
1 CAD = 3.3966 RON
1 CHF = 5.0832 RON
1 CNY = 0.6399 RON
1 CZK = 0.1978 RON
1 DKK = 0.6673 RON
1 EGP = 0.0968 RON
1 HUF = 1.2662 RON
1 INR = 0.0556 RON
1 JPY = 2.9616 RON
1 KRW = 0.3369 RON
1 MDL = 0.2597 RON
1 MXN = 0.2686 RON
1 NOK = 0.4220 RON
1 NZD = 2.7605 RON
1 PLN = 1.1498 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0504 RON
1 SEK = 0.4261 RON
1 TRY = 0.1428 RON
1 UAH = 0.1171 RON
1 XDR = 6.1121 RON
1 ZAR = 0.2442 RON
Publicat la 04 august 2015
Reţeta produsului a fost preluată de la dumbrăviţenii care furau peşte de la ferma piscolă în perioada comunistă.
Compania braşoveană Doripesco va continua demersurile de obţinere a Indicaţiei Georgrafice Protejate (IGP) de la Comisia Europeană pentru produsul „Novacul afumat din Ţara Bârsei”, după ce acest demers a fost contestat pentru că „peştele este originar din China şi nu poate fi atestat ca produs românesc”. „Demersul nostru continuă. Au fost cerute detalii suplimentare, noi am răspuns la ele şi aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. Documentaţia noastră nu a fost respinsă”, a declarat directorul de marketing al companiei, Alina Marina. De altfel, obţinerea acestor indicaţii sunt operaţiuni de durată.
„Noi am obţinut protecţia mărcii pe plan naţional, iar acest demers a durat peste patru ani”, a mai spus sursa citată. Producerea „Novacului afumat de Ţara Bârsei” se bazează pe creşterea în cantitate mare a peştelui Novac în heleşteele din jurul Braşovului încă din anii 1975 - 1976, când a început amenajarea bazinelor piscicole de la Dumbrăviţa şi popularea acestora cu crap, novac, caras şi alte specii, în cadrul unui program naţional de dezvoltare a pisciculturii şi de construire de fabrici de conserve de peşte. În 1985 s-a înfiinţat Întreprinderea Piscicolă Braşov, cu sediul în Hălchiu, care avea ca obiect de producţie creşterea peştelui de apă dulce şi semiconserve de peşte.
„Novacul afumat de Ţara Bârsei” se produce din 1987, 10 ani mai târziu producţia fiind reluată de compania Doripesco. O anchetă a reprezentanţilor Ministerului Agriculturii a arătat că în anii 1975 - 1980, când ferma piscicolă era încă în construcţie, locuitorii din Dumbrăviţa prindeau novacul cu coşul sau cu lingura, după care îl sărau, îl uscau câteva săptămâni în podul casei, apoi îl afumau 2 - 3 zile cu aşchii de fag şi-l păstrau peste iarnă în podul casei la răcoare, protejat de rozătoare, în împletituri de salcie tip coşuri.
nu este nici un comentariu
Românii nu vor face rabat nici în acest an când vine vorba de cheltuieli pentru masa de Paşte, arată un studiu derulat de EY, conform unui comunicat al companiei de consultanţă[...]
2024-04-29 citeste mai multPaştele se apropie cu paşi repezi iar gospodinele au intrat deja în febra pregătirilor. Cei care nu au timp sau nu ştiu să prepare bucatele tradiţionale le pot cumpăra din diferite restaurante.[...]
2024-04-29 citeste mai mult4 ani de reproiectare şi 11,66 de milioane de lei pierduţi: încep, în sfârşit, lucrările la primul traseu pentru biciclişti din municipiul Braşov
2024-04-29 citeste mai multUn braşovean cu venituri extrasalariale de 12,3 milioane de lei , impus din oficiu pentru că nu şi-a depus declaraţia unică
2024-04-29 citeste mai multConstrucţia celui de-al doilea magazin Decathlon, specializat în comercializarea articolelor spotive, a fost finalizată, iar potrivit surselor din piaţă acesta se va deschide luna viitoare.[...]
2024-04-29 citeste mai mult
Adaugă un comentariu