Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 14:06

Nu au făcut „front comun” pentru Braşov

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 07 februarie 2017

Parlamentarii braşoveni nu „şi-au dat mâna” când a fost vorba să susţină proiectele judeţului. PSD n-a cerut un leu pentru Braşov. PNL, UDMR, USR au venit cu amendamente separate la Legea Bugetului, aruncate direct la coş, în comisii. Aeroportul - respins. Spitalul - respins. Autostrada - respinsă

Nu au făcut „front comun” pentru Braşov

Comisiile reunite de Buget - Finanţe ale celor două camere ale Parlamentului au prezentat ieri raportul comun asupra Legii Bugetului de Stat, în care sunt cuprinse şi mai multe amendamente ce vizează investiţii din judeţul Braşov. Toate venite de la „opoziţie”, de la PSD niciun amendament pentru Braşov, şi toate respinse „la pachet” cu cele aprox. 1.000 de rectificări cerute în comisii de parlamentarii din toată ţara. De altfel, în ceea ce priveşte proiectele importante pentru judeţul Braşov, parlamentarii din judeţul nostru nu au făcut „front comun”, astfel că pentru un obiectiv de investiţii au fost depuse mai multe amendamente.
Dezbaterea în comisii a proiectului de buget pentru 2017 a avut loc într-o singură zi, vineri, nefiind acceptat niciun amendament, şi urma ca proiectul să intre luni seară la vot în plenul Parlamentului în forma propusă iniţial de Guvernul PSD.

Două sume cerute pentru aeroportul de la Ghimbav
Pentru aeroportul Braşov au depus amendamente atât parlamentarii PNL, cât şi cei ai USR. Astfel, deputaţii liberali Gabriel Andronache, Mara Mareş şi senatorul PNL Daniel Zamfir, au depus un amendament prin care au solicitat alocarea din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017 a sumei de 9 milioane de lei pentru întocmirea documentaţiei tehnice şi execuţie cale de rulare Alfa şi platforma îmbarcare/debarcare pentru Aeroportul Braşov. În raportul comisiilor se propune respingerea amendamentului întrucât: „destinaţia sumelor alocate prin anexa nr. 7 nu se stabileşte prin legea bugetară anuală”, dar şi pentru că „sumele repartizate pe judeţe au fost determinate potrivit prevederilor art. 33 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare”.
Totuşi, Andronache a anunţat că va susţine amendamentele în plenul Camerei Deputaţilor şi a făcut apel la ceilalţi parlamentari să adopte acest amendament.
Pe de altă parte, deputatul braşovean PSD Roxana Mînzatu ne-a declarat că acest amendament nu are cum să fie aprobat, având în vedere că iniţiatorii au indicat ca sursă de finanţare sumele defalcate din cotele de TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.
Bani pentru aeroportul de la Ghimbav au cerut şi parlamentarii UDMR (care au susţinut-o astfel pe deputata de Braşov Izabella Ambrus).  Mai precis, pentru anul 2017, UDMR a solicitat suma de 50.000.000 de lei, prin „Programul de creştere a capacităţii aeroportuare şi a siguranţei transportului aerian”. Parlamentarii au motivat solicitarea prin faptul că este vorba despre lucrări în continuare, valoarea totală a investiţiei fiind de 259.309.980 lei. „Suma solicitată pentru 2017 asigură derularea etapei a III-a a programului de investiţii”, se arată în textul amendamentului. Amendamentul a fost respins, unul dintre motive  fiind că „obiectivele de investiţii noi se cuprind în programul de investiţii publice numai dacă documentaţiile tehnico-economice ale acestora au fost aprobate potrivit prevederilor alin. (1) al art. 42 al Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice”. Totodată, în raport se menţionează că „nu se indică sursa concretă de finanţare, nefiind precizate poziţiile bugetare propuse a se diminua în vederea asigurării finanţării acestui obiectiv de investiţii”.
Depunerea celor două amendamente vine după ce, în judeţul Braşov, parlamentarii, dar şi reprezentanţii autorităţilor locale (Consiliul Judeţean şi Primăria Braşov), au solicitat ca pentru acest obiectiv de investiţii senatorii şi deputaţii trebuie să facă front comun.
Pentru un proiect ce are legătură cu aeroportul, respectiv amenajarea hidrografică a râului Bârsa, a cerut bani şi senatorul braşovean Allen Coliban (USR). Astfel el a cerut alocarea a  22.670.000 de lei, motivând că lucrările sunt necesare pentru avansarea lucrărilor la proiectul Aeroportului Braşov, însă şi pentru acest amendament, comisiile reunite de buget finanţe au propus respingerea.

Trei amendamente pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă
Nici în ceea ce priveşte proiectul de modernizare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, parlamentarii de Braşov nu s-au înţeles. Astfel, Mara Mareş (PNL) a solicitat 10.000.000 de lei pentru demararea lucrărilor la obiectivul de investiţii „Consolidare şi reamenajare Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov - Corp B)” prin Compania Naţională de Investiţii. „Lucrarea este deja contractată de către Consiliul Judeţean Braşov şi prin preluarea de către CNI s-ar asigura resursele financiare necesare finalizării acesteia. Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov are nevoie de mai multe lucrări de modernizare a clădirilor în care funcţionează, iar cele de la Corpul B sunt prioritare pentru a asigura condiţii decente cadrelor medicale şi pacienţilor”, se arată în textul amendamentului. Mara Mareş a propus ca suma amintită să fie alocată pentru lucrările la spitalul braşovean „prin diminuarea sumelor prevăzute la Anexa
nr.3/65/ Ministerul Finanţelor Publice - Acţiuni Generale”. În raportul comisiilor de buget finanţe se propune respingerea amendamentului, pentru că „la sursa de finanţare nu se precizează poziţiile bugetare propuse a se diminua, ceea ce contravine prevederilor Legii privind finanţele publice”.  Amendamentul Marei Mareş nu a fost semnat şi de colegii ei de partid.
Tot pentru SCJU Braşov au cerut bani şi parlamentarii UDMR (amendamentul a fost semnat de şase senatori şi deputaţi), pentru anul 2017 fiind solicitată suma de 25.703.860 lei, precizând în amendament că suma este necesară pentru continuarea lucrărilor privind consolidarea şi reamenajarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov – Pavilion Central, valoarea totală a obiectivului de investiţii fiind de
28.309.400 lei, TVA inclus. Şi în cazul acestui amendament, prin raport se propune respingerea, motivul fiind că „sumele alocate prin transfer destinate finanţării investiţiilor la spitale sunt prevăzute în poziţie globală în bugetul Ministerului Sănătăţii stabilirea priorităţilor în realizarea obiectivelor de investiţii şi repartizarea fondurilor revine ordonatorului principal de credite”.
Proiectul de reabilitare al SCJU fost şi în atenţia deputatului USR, Tudor Benga, care a depus un amendament prin care a solicitat  alocare a 23.107.200 lei, însă nici această solicitare nu a „primit OK-ul”  comisiilor, întrucât „responsabilitatea stabilirii priorităţilor în realizarea obiectivelor de investitii şi repartizarea fondurilor între proiectele înscrise în programul de investiţii revine ordonatorului principal de credite (MDRAP – n.r.)”.
Reamintim că la începutul acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat că proiectul a trecut de Comisia Tehnică a CNI, iar următorul pas ar trebui să fie includerea pe lista de investiţii.

S-au cerut bani şi pentru autostrada Comarnic – Braşov
Un alt proiect de investiţii pentru care parlamentarii braşoveni au depus amendamente este autostrada Comarnic – Braşov, proiect pentru care au fost alocate unele sume prin proiectul depus de Guvernul României. Astfel, grupul PNL din Parlamentul României a solicitat suma de 62.000.000 de lei, destinată revizuirii studiului de fezabilitate pentru Autostrada Comarnic – Braşov ( loturile 2, 3 si 4). De altfel, deputatul de Braşov Daniel Zamfir (PNL), a precizat că pentru elaborarea documentaţiei amintite, de la bugetul de stat a fost alocată suma de un milion de lei, total insuficientă. „Pentru realizarea Studiilor de Fezabilitate este nevoie inclusiv de expertize geologice, dar acestea nu sunt singurele cheltuieli. Practic, cu suma de un milion de lei nu se poate face nimic”, a declarat Zamfir. El a precizat că pentru această autostradă există un studiu de fezabilitate, însă acesta a fost elaborat în anul 2002 şi nu mai este actual. Pe de altă parte, deputatul PSD Roxana Mînzatu a afirmat că, având în vedere că, deocamdată, pentru actualizarea acestor studii de fezabilitate, nici măcar nu au fost pregătite procedurile de achiziţii publice, suma alocată în această fază este suficientă şi, dacă este nevoie, poate fi suplimentată la rectificările bugetare.
Pentru autostradă a cerut bani şi Teodor Benga (USR), mai 22.079.000 de lei, pentru tronsonul Predeal-Cristian. „Acest lot de autostradă dintre Cristian şi Râşnov, a fost licitat încă din anul 2014, iar în 22 noiembrie 2016 a fost desemnata oferta câştigătoare, având preţul de 118.019.710  lei fără TVA. Suma de 22.079.000 lei reprezintă avansul necesar a fi plătit constructorului la finalizarea procedurii de atribuire a proiectului”, se arată în amendamentul depus de Benga, respins de Comisiile de buget din cele două camere.

Pentru ce proiecte s-au mai cerut bani
Parlamentarii braşoveni au mai depus amendamente şi pentru autostrada Sibiu – Braşov: Teodor Benga (USR) a solicitat 20.000.000 lei pentru proiectul „Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Sibiu - Făgăraş”, iar Mara Mareş (PNL) a solicitat cu 8.000.000 lei pentru „finalizarea în acest an a studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu - Făgăraş”, ambele fiind respinse.
Deputatul USR a mai cerut alocarea a 400.000.000 lei pentru proiectul de „Reabilitare
a liniei de c.f. Braşov - Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, secţiunea Braşov – Sighişoara, subsecţiunile 1. Braşov-Apaţa şi 3. Caţa - Sighisoara”, şi acesta fiind respins (pe acest proiect existând finanţare UE - n.r.).
Totodată, parlamentarii UDMR au solicitat alocarea a 4.000 de lei pentru consolidarea, restaurarea Cetăţii Feldioara, amendament care, la fel, a fost respins.

Nu doar parlamentarii braşoveni au cerut bani pentru Braşov
Deputatul Dragos Gabriel Zisopol, care reprezintă minorităţile, a solicitat 100.000 de lei pentru Reabilitarea Bisericii„Sfânta Treime”, de pe strada George Bariţiu nr. 12 din Braşov, şi suma de 100.000 de lei pentru Reabilitarea bisericii „Sfinţii Apostoli Petru si Pavel”, de pe strada Aurel Vlaicu nr. 74 din Braşov. Pentru ambele amendamente, în raportul comun al comisiilor de buget din cele două camere ale Parlamentului se propune respingerea.





 

+1 -3

Comentarii

Serban

2017-03-06 15:28:02


In Craiova s-a construit stadion de 50 de milioane de euro, noi nu primim nici cinci milioane pentru aeroport. Nu se face nici autostrada spre Sibiu, macar sa fim conectati la aeroportul ala. Bataie majora de joc si nu este doar vina PSD-ului. PNL ne baga pe gat panarama de Mara Mares aratand ca nu-i intereseaza sa ofere oameni competenti iar listele se stabileSwarm City in mod PSD-ist, dupa pile si spagi. Cei din USR sunt singurii care fac ceva pentru Brasov, asta e adevarul. Iar noi, brasovenii, ar trebui sa iesim in strada, tot orasul, pana cand vom fi tratati cu un minim de respect. Nu exista nici un ban pentru infrastructura orasului? Nu mai platim nici un ban miticilor de la Bucuresti.

Lazar

2017-02-07 07:53:32


Incredibil dar adevarat.Parlamentarii pesedisti brasoveni nu au cerut nici un ban pentru investitiile necesare Brasovului.Ce ziceti dragi brasoveni care ati votat PSD-ul ? Sunteti fericiti ? Va place ca parlamentarii din alte judete sa ceara bani pentru Brasov ?

CityZen

2017-02-07 07:27:49


Miss cartof in actiune: iese pireu.

cristian

2017-02-07 06:20:17


Ne reprezinta niste nulitati care nu sint in stare sa-si de mina pentru interesul judetului,cum se vor uita in ochii oamenilor care i-au ales cind ei nu rezolva nimic,stau ca popindai in parlament pentru salarii si pensii speciale.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie