Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 03:05

O chinezoaică sub Tâmpa: „Braşovenii vorbesc mai rar şi merg foarte lent”

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 18 februarie 2016

Lili Liu este profesoară în cadrul Institutului Confucius. Este de trei ani în Braşov, pe care-l percepe ca pe un oraş liniştit, în care timpul încă are răbdare

O chinezoaică sub Tâmpa: „Braşovenii vorbesc mai rar şi merg foarte lent”

Lili Liu (foto) este profesoară în cadrul Institutului Confucius Braşov, din clădirea Rectoratului. De trei ani este în oraşul de la poalele Tâmpei, timp în care s-a obişnuit cu bucătăria românească, cu oamenii, dar a învăţat şi limba română. Încă nu o ştie foarte bine pentru că recunoaşte că este o limbă grea. Cam la fel de grea ca limba chineză pentru un român.

Al treilea „revelion” în România
Profesoara de la Institutul Chinez a sărbătorit pentru al treilea an consecutiv noul an chinezesc aici, în Braşov. „În China sărbătoream în familia restrânsă. Aici am sărbătorit, în Ajun, cu familia, iar în prima zi, cu prietenii chinezi, dar şi români, tot o familie, dar familia mai mare”, povesteşte dascălul de la Institutul Confucius.
Lili Liu vine din oraşul Shenyang. „Părinţii mei au respectat decizia mea de a veni aici. Ei au o concepţie modernă: dacă eşti copilul meu, asta nu înseamnă că trebuie să stai lângă mine. Zboară, dacă vrei”, povesteşte femeia, mamă la rândul său. De altfel, împreună cu Lili au venit în Braşov şi soţul ei, şi fiica sa, în vârstă de 14 ani. „Fiicei mele îi place să înveţe aici pentru că este mult mai uşor. Îi place să studieze de pe internet şi o poate face. Îi place să cânte şi exersează. În China nu există timp pentru aşa ceva. Acolo trebuie să se pregătească mereu pentru admiterea în colegiu. Trebuie să muncească din greu, pentru că este o competiţie dură şi fiecare vrea să ajungă la cele mai bune şcoli, unde doar cei buni ajung”.

„Braşovenii zâmbesc mult. Iubesc asta”
Braşovul îi place pentru aerul relaxat pe care îl afişează. „Îmi place mult aici, în Braşov. În China locuiesc într-un oraş din nord-estul Chinei, unde ziua pare foarte scurtă şi noi suntem mereu ocupaţi. Numai în trafic petrecem două ore zilnic, dar aici poţi merge în câteva zeci de minute în tot oraşul. Este foarte convenabil”, povesteşte aceasta.
Ce îi mai place în Braşov este faptul că „oamenii vorbesc mai rar şi merg foarte lent”. În plus, spune chinezoaica, braşovenii zâmbesc mult. „Dacă mergi pe străzile din Braşov şi întâlneşti pe cineva, îl priveşti în ochi, acel om îţi va zâmbi. Iubesc asta”.
Cât despre bucatele tradiţionale ale românilor, spune că sunt delicioase, dar mâncarea copilăriei sale este încă pe primul loc în sufletul său. Totuşi, îi plac mult deserturile şi vinul. Îi mai plac şi petrecerile românilor, pentru că aici „oamenii sunt veseli şi dansează mult. În China, noi obişnuim să cântăm mult.”

„Perioada braşoveană - una dintre cele mai bune din viaţa mea”
Profesoara spune că „perioada braşoveană ” din viaţa ei este cea mai bună. „Îmi place în Braşov, dar nu voi rămâne aici pentru totdeauna. Aceasta este una dintre cele mai bune perioade ale serviciului meu şi mi-ar plăcea să rămân să lucrez cu toţi studenţii mei, care învaţă atât de bine şi de care sunt foarte mândră. Va fi cea mai frumoasă amintire din viaţa mea această perioadă. Dar, în final, mă voi întoarce în China, acasă”, a încheiat Lili Liu.

„Anul Maimuţei va fi bun în măsura în care munceşti”
Noul an sărbătorit de chinezi este anul Maimuţei, un an intens speculat de site-urile de astrologie, care prevestesc şi lucruri bune, dar şi mai puţin bune. Chinezoaica Lili Liu ne spune că, în definitiv, un an, indiferent de animalul care îl patronează, conform zodiacului chinezesc, este aşa cum ţi-l creezi. „Mulţi prieteni români m-au întrebat: «Este anul Calului. Este ok?» sau «Este anul Maimuţei. Este bine sau nu?» Nu se pune problema care an este mai bun sau mai puţin bun. Există anumite superstiţii care spun că o persoană născută în anul Maimuţei, de exemplu, va avea un an dificil în anul Maimuţei. Un om născut în anul Calului, când va ajunge într-un nou an al Calului nu va avea un an uşor. În ceea ce mă priveşte, am trecut de trei ori prin asemenea ani şi consider că este o simplă superstiţie, pentru că nu a fost nimic special, nimic rău nu s-a întâmplat. Cu cât munceşti mai mult, cu atât câştigi mai mult. Nu contează ce an este, în opinia mea”, subliniază Lili Liu.
 

+5 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie