leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6679 RON

1 USD = 3.8116 RON

1 GBP = 5.3186 RON

1 XAU = 163.7611 RON

1 AED = 1.0377 RON

1 AUD = 3.0369 RON

1 BGN = 2.3867 RON

1 BRL = 1.1904 RON

1 CAD = 3.0559 RON

1 CHF = 3.9611 RON

1 CNY = 0.5951 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6271 RON

1 EGP = 0.2152 RON

1 HUF = 1.5063 RON

1 INR = 0.0597 RON

1 JPY = 3.4451 RON

1 KRW = 0.3549 RON

1 MDL = 0.2261 RON

1 MXN = 0.2032 RON

1 NOK = 0.4839 RON

1 NZD = 2.7914 RON

1 PLN = 1.1191 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0674 RON

1 SEK = 0.4741 RON

1 TRY = 1.0049 RON

1 UAH = 0.1323 RON

1 XDR = 5.4980 RON

1 ZAR = 0.3145 RON

Editia 6646 - 23 ian 16:06

O fi învăţat istoria României din manualele Moscovei

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 01 noiembrie 2017

Reacţia directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, la afirmaţiile senatorului Şerban Nicolae

O fi învăţat istoria României din manualele Moscovei

Preşedintele Comisiei juridice din Senatul României, Şerban Nicolae (foto dreapta), a declarat într-o şedinţă a comisiei că luptătorii anticomunişti din munţi „slăbeau rezistenţa României”, au luptat contra intereselor statului român şi au făcut rău ţării. Istoricul Nicolae Pepene (foto stânga), director al Muzeului de Istorie Braşov, susţine că o asemenea declaraţie nu poate fi făcută decât de cineva care nu cunoaşte istoria sau care a citit doar ce spunea despre evenimente puterea comunistă impusă de Moscova.
Pepene spune că trebuie să avem o privire de ansamblu asupra întregului tablou în care s-au petrecut evenimentele din perioada Republicii Populare România. În ţara noastră era la putere o administraţie impusă cu forţa de Moscova, nu una care să fi rezultat din alegeri democratice. Luptătorii din munţi juraseră credinţă patriei şi regelui şi s-au văzut puşi în faţa unei alte puteri, care le lua pământurile şi bunurile moştenite din strămoşi. „Atunci când vorbeşti de statul comunist trebuie să iei în considerare, mai cu seamă dacă ai pregătire juridică – cum am văzut că se laudă câteva personaje în spaţiul public care dau declaraţii vizavi de statul de drept din perioada comunistă – trebuie să iei în calcul cum au ajuns comuniştii la putere. Ei au ajuns la putere în niciun caz prin alegeri democratice, nefolosind mijloacele caracteristice statului democratic”, explică directorul Muzeului de Istorie Braşov. Pepene spune răspicat părerea lui despre luptătorii anticomunşti din munţi. „Din punctul meu de vedere sunt eroi naţionali. Nu putem să spunem despre luptătorii pentru libertate că au luptat împotriva unui stat de drept, că au luptat împotriva României. Care Românie? România în fruntea căreia aveam oameni impuşi de Moscova, slugile Moscovei? Care Românie? România care aruncase în puşcărie toată elita românească, toată elita politică, toată elita culturală, toată elita religioasă? Ce apărau instituţiile statului român în anii '50? Apărau cumva cetăţenii români, libertatea cetăţenilor români, drepturile democratice? Nu! Apărau un regim politic aservit Moscovei”, mai afirmă Pepene.
Istoricul braşovean consideră că o asemenea declaraţie, mai ales când este venită din partea unui personaj cu o funcţie înaltă în statul român, este de neînţeles şi neacceptat. „Ţine foarte mult de educaţie, cum a fost format fiecare în familie, în şcoală, în cazul unor persoane, mediul politic. Totuşi, eu înclin să cred, neputând uita mineriada, neputând uita ce se întâmpla în anii '90 în România, modul în care a fost privită monarhia foarte mulţi ani, chiar şi după căderea regimului comunist, eu spun că este o latură întunecată care acoperă societatea românească, încă nu ne-am desprins de comunist, comunismul este în noi şi între noi şi această declaraţie cred că ţine foarte mult de educaţia primită înainte de 1990”, este convins istoricul.

Atac la Rezistenţa anticomunistă
Declaraţia lui Nicolae Şerban din Parlamentul României a venit cu ocazia unui proiect care dorea ca 26 octombrie să fie declarată Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă.
„Rezistenţa anticomunistă începută în 1944, când România era încă în război - de partea Aliaţilor după 23 august -, este una care slăbea capacitatea de apărare a României. Era mai degrabă îndreptată împotriva intereselor României. Mai mult, dacă îmi spuneţi că era un lucru bun că CIA organiza operaţiuni de slăbire a capacităţii de apărare a României sub pretextul că o fac împotriva regimului comunist este mai degrabă ticăloşie ce făceau. Era punerea în slujba unei puteri străine, valabilă oricând. După 1958 trupele societice au părăsit România”, a declarat, printre altele, senatorul. Potrivit acestuia, El a mai spus că încercarea de schimbare a stăpânului sovietic cu stăpânul american nu era cu nimic mai bună şi a susţinut că Stalin şi Churchill au fost în egală măsură doi criminali.

Antiamericanism şi prostie pură
Reacţii au fost ieri şi în presa centrală, şi nu au fost puţine. Una dintre cele mai vehemente a venit din partea politologului şi scriitorului Dan Pavel. Concluziile lui Pavel sunt că o astfel de inepţie evidentă reprezintă una dintre „cele mai mari tâmpenii” rostite de-a lungul ultimelor decenii, o astfel de atitudine fiind clocită, cel mai probabil, în laboratoarele propagandei KGB. „CIA nu exista în 1944. Aberaţiile rostite în comisia juridică a Senatului demonstrează calitatea intelectuală a unora dintre aleşii noştri. Ideea că luptătorii anticomunişti şi antisovietici voiau «schimbarea stăpânilor» este una dintre cele mai abominabile tâmpenii rostite în ultimele decenii. În afara de antiamericanism, este vorba despre prostie în stare pură. Revizionismul are sens doar în măsura restabilirii adevărului, dar când se încearcă falsificarea trecutului, te întrebi care este resortul: prostia sau propaganda Kremlinului? Poate că amândouă. Acestea sunt idei de tip KGB, iar cei care le propagă se deconspiră singuri”, a opinat Dan Pavel.
„Afirmaţiile făcute în spaţiul public referitoare la aspecte ale istoriei recente jignesc profund memoria unor oameni care, în condiţiile instaurării prin forţă şi minciună a regimului comunist, au sperat ca România să fie cruţată totuşi de experimentul dictaturii proletariatului”, a transmis, ieri, şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), într-un comunicat de presă.
Şi pe plan politic, PNL a cerut conducerii PSD să ceară excluderea imediată a lui Şerban Nicolae din partid pentru afirmaţiile „revoltătoare şi denigratoare la adresa memoriei luptei anticomuniste din România”, pentru că altfel PSD îşi asumă „jignirile senatorului Nicolae Şerban aduse eroilor români morţi pentru libertate împotriva instaurării cu tancurile sovietice a regimului totalitar comunist bolşevic în ţara noastră".

+9 -1

Comentarii

wili

2017-11-01 11:46:34


Un gunoi. Un exponent tipic al clasei politice.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional