leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6552 RON

1 USD = 3.7813 RON

1 GBP = 5.2837 RON

1 XAU = 161.6184 RON

1 AED = 1.0295 RON

1 AUD = 2.9567 RON

1 BGN = 2.3802 RON

1 BRL = 1.1634 RON

1 CAD = 2.9752 RON

1 CHF = 4.0473 RON

1 CNY = 0.5969 RON

1 CZK = 0.1839 RON

1 DKK = 0.6251 RON

1 EGP = 0.2138 RON

1 HUF = 1.4879 RON

1 INR = 0.0584 RON

1 JPY = 3.5385 RON

1 KRW = 0.3509 RON

1 MDL = 0.2273 RON

1 MXN = 0.2033 RON

1 NOK = 0.4804 RON

1 NZD = 2.7585 RON

1 PLN = 1.1161 RON

1 RSD = 0.0395 RON

1 RUB = 0.0671 RON

1 SEK = 0.4637 RON

1 TRY = 0.9990 RON

1 UAH = 0.1402 RON

1 XDR = 5.4853 RON

1 ZAR = 0.3261 RON

Editia 6668 - 23 feb 09:43

O semnătură de 200 milioane lei la graniţa Braşov - Covasna

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 07 februarie 2018

Preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, şi omologul său din Covasna, Sandor Tamas, au semnat ieri contractele de finanţare pentru drumurile ce leagă cele două judeţe, eveniment inedit, organizat „pe teren”

O semnătură de 200 milioane lei la graniţa Braşov - Covasna

Ieri, pe podul peste râul Olt din comuna Augustin, la graniţa judeţelor Braşov şi Covasna, a avut loc evenimentul de semnare a două contracte de finanţare pentru modernizarea traseului rutier interjudeţean Braşov - Covasna, care uneşte DN13 cu DN 12, prin Măieruş-Braşov, ocolind munţii de la Baraolt şi Bodoc, cu revenire la cursul superior al Oltului, în comuna Malnaş (judeţul Covasna). Este vorba despre finanţarea reabilitării unor porţiuni din DJ 131, apoi DJ 131B, precum şi DJ 122, pe traseul DN 13-Măieruş-Apaţa-Ormeniş-Augustin-limita dintre cele două judeţe - Baraolt - Biborţeni - Malnaş - DN 12.
Contractele de finanţare au fost semnate de preşedinţii celor două Consilii Judeţene, respectiv Sandor Tamas - pentru Covasna şi Adrian Veştea - pentru Braşov, precum şi de  Simion Creţu, director general ADR Centru. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi reprezentanţii primăriilor din localităţile de pe traseul acestor drumuri, dar şi alte oficialităţi locale.
Finanţarea modernizării acestor drumuri, în valoare totală cumulată de aproape 200 milioane lei (110 milioane de lei pentru Braşov, 88 milioane de lei pentru Covasna), este asigurată de Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 – care vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, respectiv Prioritatea de investiţii 6.1 – „Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T”, la care se adaugă contribuţia beneficiarilor, judeţele Braşov şi Covasna.
„Suntem foarte concentraţi pe dezvoltarea infrastructurii de transport a judeţului Braşov. Dacă în urmă cu cinci luni am semnat primul proiect din fonduri europene pentru judeţul nostru, ca să reabilităm «drumul de sub munte», acum investim pentru buna colaborare cu judeţul Covasna, pentru cetăţenii din zona de nord-vest a judeţului nostru. Avem nevoie de o mai bună conectivitate între Valea Zălanului şi zona Rupea-Cohalm, deoarece sunt foarte atrăgătoare pentru turiştii străini. Acest drum completează şi investiţiile pe care le vom derula prin PNDL sau din resursele judeţene de care mai dispunem. În plus, odată cu definitivarea reţelei rutiere din acest areal, ne putem concentra şi pe investiţiile semnificative pentru proiectul aeroportului din Braşov, care rămâne o prioritate pentru toţi cetăţenii acestei zone a Regiunii Centru, indiferent din ce judeţ sunt”, a declarat Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov.

Proiectele semnate au denumirile „Modernizare drum interjudeţean Covasna – Braşov, care face legătura între drumul naţional DN 12 şi drumul naţional DN 13 – format din DJ 131 KM 0+000 – 7+856 şi DJ 131 B 0+000 – 12+978” (pentru reţeaua din judeţul Braşov) şi „Reabilitare drum interjudeţean Covasna-Braşov”, de la DN 12 la DN 13, prin Malnaş Băi, Baraolt, Augustin şi Măieruş – tronson Covasna, de la DN 12 prin Malnaş Băi, Baraolt, până la limită judeţ Augustin şi Măieruş (pentru drumurile ce se găsesc pe teritoriul judeţului Covasna).O zonă descoperită de prinţul Charles
„Drumurile judeţene reabilitate în aceste proiecte, prin corelarea intereselor de dezvoltare ale judeţelor Covasna şi Braşov, asigură o conectivitate mai bună a zonei cunoscută sub numele de Valea Zălanului, aflată la sud de Munţii Baraolt, cu principalele artere rutiere din sud-estul Transilvaniei, respectiv DN 12 - care porneşte din Braşov şi traversează municipiile reşedinţă de judeţ Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc, până în nordul Regiunii Centru, la Gheorgheni şi Topliţa - dar şi DN 13 – care uneşte municipiile Braşov şi Târgu Mureş, prin Rupea şi Sighişoara. Despre Valea Zălanului se spune că este un adevărat «colţ de rai», mai ales după ce, în urmă cu două decenii, a fost descoperită şi de atunci intens promovată de către Charles, Prinţ de Wales şi moştenitorul Coroanei britanice. Despre Valea Zălanului se mai spune că este locul de «la capăt de asfalt», unde locuitorii îşi duc viaţa simplu, în case mici, pictate în albastru şi păstrate din generaţie în generaţie, locul «unde ajungi doar trecând prin ţinutul pădurilor». Pentru a valorifica mai bine această zonă şi pentru a creşte mobilitatea într-un areal tot mai căutat de turiştii români şi străini, Consiliile Judeţene din Covasna şi Braşov au pregătit cele două iniţiative, care vor asigura modernizarea unui drum care închide, pe la nord-vest, marea buclă a râului Olt. Proiectele sunt pregătite de aşa manieră încât să răspundă prevederilor acordului de colaborare semnat în urmă cu un an (în 7 februarie 2017) între cele două consilii judeţene. Aceste cereri de finanţare, alături de proiectele depuse de judeţele Covasna şi Harghita, pe baza unui acord de cooperare similar, fac parte din strategia regională de dezvoltare, care urmăreşte reabilitarea infrastructurii rutiere în sud-estul Regiunii Centru”, susţin reprezentanţii ADR Centru.

Drumuri reasfaltate de la Măieruş la Augustin, până în anul 2021
Porţiunea de DJ 131 şi traseul DJ 131B din judeţul Braşov, reprezintă aproximativ 20 km, aflaţi în acest moment într-o stare precară. Circulaţia între localităţile Măieruş, Ormeniş şi Augustin se desfăşoară cu dificultate (între Ormeniş şi Augustin fiind o porţiune de drum judeţean de pământ), iar conexiunea oraşului Baraolt cu DN 13 este foarte dificilă. Valoarea totală a proiectului este de 110.894.604 lei, (aproximativ 24,6 milioane euro), la care se adaugă cofinanţarea Consiliului Judeţean Braşov, care este de aproximativ 2,19 milioane de lei. Se estimează ca lucrările se vor încheia până în 31 august 2021.

 Aşa arată acum „Colţul de rai” din Curbura Carpaţilor (în imagine, DJ 131B)

88 milioane de lei, pentru drumurile din judeţul Covasna
Documentaţia tehnico-economică, devizul general şi indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de reabilitare a drumurilor DJ 122, 122B şi DJ 131 din judeţul Covasna, de la Malnaş (DN 12) prin Biborţeni-Baraolt şi apoi până la limita cu judeţul Braşov indică faptul că valoarea totală a investiţiei este de aproape 88 milioane lei, adică aproximativ 19,5 milioane euro, din care aproape 18,5 milioane euro sunt sume nerambursabile, restul fiind contribuţia beneficiarului. Investiţiile pe traseul de peste 33 km al acestor drumuri sunt programate să se finalizeze până la sfârşitul anului 2021.
Vorbind despre acest proiect, Sandor Tamas, preşedintele CJ Covasna a precizat că prin proiectul dezvoltat în parteneriat cu judeţul Braşov, „vom atrage mai multe investiţii în zona Bodoc-Malnaş Băi-Biborţeni-Baraolt, prin reabilitarea acestui drum. Răspundem astfel cerinţelor populaţiei din această zonă a judeţului, unde drumurile nu sunt într-o stare foarte bună şi facilităm nu doar accesul rutier, dar şi posibilitatea de interconexiune cu căile ferate, fie pe magistrala Braşov-Sighişoara-Teiuş, fie pe ruta Braşov-Sfântu Gheorghe-Topliţa-Deda. După această investiţie, va creşte siguranţa circulaţiei pe la poalele munţilor Baraolt şi estimăm că va creşte şi atracţia turistică a acestei zone, despre care nu se va mai putea spune că este la capătul asfaltului”.

Contracte de aproape un miliard de lei pentru modernizarea drumurilor din Regiunea Centru
În timpul evenimentului prin care au fost semnate contractele pentru drumurile ce leagă judeţele Braşov şi Covasna, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, a anunţat că la nivelul Regiunii Centru 8 proiecte au primit finanţare prin Axa prioritară 6 din cadrul POR 2014-2020. Valoarea totală a acestor contracte este de peste 999 milioane lei, peste 221 milioane euro, valoarea sumelor nerambursabile solicitate fiind de circa 214,3 milioane euro. „În scurt timp, vor mai fi semnate încă două contracte pe acest domeniu în regiunea noastră, la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna, valoarea totală a proiectelor de reabilitare a infrastructurii rutiere depăşind astfel 259 milioane euro”, a afirmat reprezentantul ADR.  
„Susţinem cu toată încrederea parteneriatele destinate îmbunătăţirii mobilităţii rutiere interregionale. Recent am semnat contracte de acest gen cu judeţele Mureş şi Sibiu şi vedem că se completează lista proiectelor prioritare, finanţate din programul REGIO 2014-2020, pentru modernizarea drumurilor judeţene care unesc judeţele regiunii. Se dezvoltă astfel rutele care străbat zona podişului transilvan din centrul României, legând principalele căi de transport naţionale. Vom susţine şi investiţiile derulate pentru dezvoltarea centrelor de transfer intermodal, pentru o şi mai bună fluidizare a circulaţiei bunurilor din Regiunea Centru. Prin realizarea acestor proiecte va creşte posibilitatea atragerii investitorilor în zonele până acum mai puţin atractive, se va îmbunătăţi viaţa locuitorilor şi sperăm să se consolideze procesul de dezvoltare economică, locală şi regional, prin înlesnirea legăturilor dintre zonele urbane şi cele rurale”.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Pensiile din 2018

  Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat ieri, într-o conferinţă de presă, ce se va întâmpla cu pensiile românilor în acest an.  „În 2016[...]

  2018-02-07 citeste mai mult
 • Remanieri în Guvern?!

  La nici o săptămână de la învestirea Guvernului Dăncilă se vorbea deja despre remanieri, mai multe voci din coaliţia PSD - ALDE susţinând schimbarea anumitor miniştri, cum ar[...]

  2018-02-07 citeste mai mult
 • Gogonată

  Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că majorarea „artificială” a salariilor angajaţilor din mediul privat riscă să afecteze zeci de mii de companii. „În mediul privat,[...]

  2018-02-07 citeste mai mult
 • Ironii

  Viorica Dăncilă s-a aflat, miercuri, la Bruxelles, pentru prima dată în calitate de prim-ministru al României. Dăncilă a avut o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene,[...]

  2018-02-22 citeste mai mult
 • Ziua în care braşoveanul a dat buluc la Impozite şi taxe

  Ziua în care braşoveanul a dat buluc la Impozite şi taxe

  Atât de mulţi oameni, încât funcţionarii au închis uşile

  2018-02-22 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotional