Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 04:19

O tonă de cartofi pentru tocana-record

Autor: Liviu CIOINEAG

Publicat la 19 octombrie 2007

Cea mai mare oală cu tocană de cartofi din lume a fost pusă pe foc, ieri, la Brașov. Recordul a fost doborât de bucătarii restaurantului Cramele lui Decebal și a consfințit astfel debutul celei de-a doua ediții a Târgului Național al Cartofului

Cea mai mare oală cu tocană de cartofi din lume a fost pusă pe foc, ieri, la Brașov. Recordul a fost doborât de bucătarii restaurantului Cramele lui Decebal și a consfințit astfel debutul celei de-a doua ediții a Târgului Național al Cartofului. Tocana va intra în Cartea Recordurilor (Guinness World Records), fiind al doilea record mondial stabilit la Brașov de Fundația Dacia, după cea mai mare oală cu vin fiert din lume. Gătită în 36 de ore Pentru realizarea tocanei, bucătarii au curățat 1.140 de kilograme de cartofi, adică mai bine de o tonă. Alături de ei s-au pus 130 de kilograme de carne, 52 de kilograme de slănină afumată, 28 de kilograme de bulion și tot atâtea de ceapă. Toate acestea au fost vărsate în oala-gi-gant, în care s-a vărsat 115 litri de apă. Pentru ca tocana să fie completă, cei șase bucătari de la Cramele lui Decebal au adăugat 26 de litri de ulei de floarea soarelui, 6 kilograme de frunze de pătrunjel, 13 kilograme de usturoi și două de mirodenii. Apoi au mestecat ore în șir. „Am pus cartofi, mirodenii, carne, zarzavaturi, după rețeta noastră, tradițional românească. Am pus 1.100 de kilograme de cartofi și cel mai greu a fost să-i curățăm. Au muncit șase oameni la ea, timp de 36 de ore, cu tot cu curățatul cartofilor”, a declarat Mihaela Duțu, bucătar șef la Cramele lui Decebal. Tocana care a rămas după sărbătorirea recordului va fi donată cantinei săracilor din municipiul Brașov, pentru a fi distribuită acestora. Dedicată turiștilor nemți Liviu Pandele, președintele Fundației „Dacia”, organizatorul acestui eveniment, dedică tocana-record nemților care cred că gastronomia românească este inexistentă. „Reprezentanților a două companii germane de turism care au declarat recent într-o conferință că nu mai există gastronomie românească, noi le-am pregătit această tocană uriașă pe care le-o dedicăm lor, urmașilor lor și tuturor angajaților, să poată să se îndestuleze. Este un semnal că existăm ca și bucătărie și așteptăm turiștii germani și austrieci în România, să nu se ia după orice fel de conferință de presă a unor neștiutori. Avem gastronomie la Aro Palace, avem gastronomie la Casa lui Viorel din Poiană. Avem pensiunile deosebite de la Bran și dărnicia acestor oameni, care-și tratează turiștii ca pe proprii copii. Și atunci, cum putem să spunem că gastronomia românească nu mai există?”, a declarat Liviu Pandele, președintele Fundației Dacia. Târgul Național al Cartofului a debutat ieri la Brașov, ieri fiind ziua concursurilor între producători pentru cea mai bună marfă, dar și a mult așteptatei tocănițe de cartofi, cea mai mare din lume. De dimineață, zeci de producători din întreg județul Brașov s-au adunat la Cramele lui Decebal pentru a-și expune produsele, unele recunoscute internațional. Pentru cunoscătorii din domeniu și pentru clienți, târgul reprezintă un eveniment care nu poate fi ratat, prețul „exponatelor” fiind promoțional. Pentru necunoscători, târgul este un bun prilej pentru a afla că „Luiza” și „Nicoleta” nu sunt doar niște nume de femei. „Doamna Roșie” și „Aladin” Pe tarabele din Piața Decebal au fost expuse sute de soiuri de cartofi, majoritatea produse în laboratoarele din Olanda și Germania. Ele au fost aduse de producători din întreg județul Brașov, dar și din vecinătăți: Sibiu, Covasna, Harghita. Au fost pre-zenți și ingineri de la Institutele de cercetare din domeniu, precum cel din Brașov sau Târgu Secuiesc. Vizitatorii obișnuiți, care aveau impresia că un cartof este doar un cartof, au aflat ieri că există sute de soiuri de cartofi, fiecare cu proprietățile lor. Inedit a fost și faptul că aceste legume poartă - în general - nume feminine. Pe tarabe au putut fi „admirate” Red Lady (Doamna Roșie - trad. engl.), Agata, Nicoleta, Luiza, Speranța, Belarosa, Impala, Desiree sau Sante, dar și Aladin sau Picasso. „Sunt soiuri importate din Olanda sau Germania, create în laboratoare speciale. Unele pot fi deosebite ușor: spre exemplu, Picasso are ochii pe unde încolțesc de culoare roșie. Riviera este cel mai timpuriu, adică se culege cel mai repede. Aladin este, pe de altă parte, un soi târziu, adică se recoltează toamna târziu. Unele soiuri rezistă mai bine la boli, altele mai puțin. Diferă și din punct de vedere al conținutului: unii au mai mult zahăr, alții au mai mult amidon. Cartofii cu mult amidon sunt folosiți industrial, spre exemplu”, ne-a explicat Adrian Papuc, unul dintre producători. Al cui e mai mare? Vizitatorii nu s-au înghesuit să vadă cartofii de soi chiar de la deschiderea târgului. „Probabil că nici ora nu este potrivită, dar cu siguranță că vor veni mâine, când expoziția va fi cu vânzare”, ne-a spus unul dintre producători. Așa că unii participanții au început să se întreacă în… cartofi. I-au luat la ochi pe cei mai dolofani și apoi i-au cântărit. Cel mai mare a aparținut unei… femei, având peste 1,5 kilograme. „Cartoful face parte din soiul «Fabula». Am irigat cultura de două ori pe zi, am pus îngrășăminte complexe. Producția a fost foarte mare: am făcut 66 de tone la hectar. În general, o recoltă obișnuită este de 40-45 de tone la hectar. Este cea mai mare producție realizată până în prezent, de când ne-am apucat să cultivăm. Nici noi nu ne așteptam. Este un soi foarte productiv, sămânța fost adus din Olanda. Cel mai mare cartof produs din soiul ăsta a avut două kilograme”, ne-a declarat Ana Maria Ungureanu (foto medalion), un producător din Brașov. Cartofii „Băsescu” și „Becali” În cadrul târgului a avut loc și un concurs dedicat copiilor, de sculptură în cartofi. Aproape 20 de elevi au primit câte o tavă cu cartofi și cuțite pentru a da frâu imaginației. Din păcate, cuțitele nu prea tăiau, așa că micii sculptori au început să râcâie cartofii până la sosirea unor cuțite adevărate. O fetiță a și început să plângă în timpul concursului. „Mi-au dat cartoful cel mai mic”, ne-a spus, cu lacrimi în ochi, fetița. La sfârșit, copiii și-au arătat creațiile. Chipul lui Traian Băsescu, al lui Traian Remeș, Becali în Hawaii sau Mama Omida au fost câteva dintre cele mai reușite sculpturi. Organizatorul, Liviu Pandele, a hotărât să-i premieze pe toți participanții.
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie