Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 12:25

„Oamenii premierilor”, la DNA Braşov

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU, Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 10 decembrie 2015

Remus Truică - fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase şi Marius Marcovici - fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, aduşi cu mandat la Braşov pentru a da explicaţii în cazul retrocedării ilegale a unor terenuri de 136 de milioane de euro

„Oamenii premierilor”, la DNA Braşov

Foto: PRIMA ARESTARE. Primii care au ajuns la DNA Braşov în cursul zilei  de ieri au fost Marius Marcovici (foto stânga) şi Claudiu Lucian Mateescu. După audieri, Marcovici a fost reţinut pentru 24 de ore, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii DNA Braşov au făcut ieri mai multe percheziţii în dosarul retrocedărilor pădurilor la casa omului de afaceri Remus Truică, fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase, la domiciliile altor persoane, dar şi la sediile unor firme din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Potrivit surselor judiciare, prejudiciul estimat se ridică la valoarea de 136 de milioane de euro, contravaloarea a 47 de hectare de pădure din zona Snagov retrocedate Prinţului Paul, o parte din aceste suprafeţe fiind vândute mai multor persoane, printre care şi lui Remus Truică.
Potrivit DNA, procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2006 - 2015. Dosarul este disjuns din unul pe care procurorii DNA Braşov l-au instrumentat anul trecut şi care viza retrocedarea câtorva mii de hectare de pădure din judeţul Bacău, prejudiciul fiind estimat la 304 milioane de euro.
După percheziţiile de dimineaţă din capitală, nume extrem de importante au ajuns la DNA Braşov ori au pornit ieri de la Bucureşti spre oraşul nostru pentru o vizită la cea mai populară instituţie din ultima vreme.
Captura procurorilor braşoveni este una impresionantă, ieri fiind aduşi la audieri Remus Truică, fostul consilier al lui Călin Popescu-Tăriceanu pe când acesta era premier - Marius Marcovici, directorul general al companiei Impact - Claudiu Lucian Mateescu şi Dan Andronic - proprietarul trustului Evenimentul Zilei – Capital. Mandat de aducere a avut şi avocatul Robert Roşu (partener la Casa de Avocatură Țucă, Zbârcea & Asociaţii), în dosar fiind citate mai multe persoane, între care angajaţi de la Institutul Plantelor şi de la Academia Agricolă.

Prinţul Paul a colapsat în duba mascaţilor
În acest dosar privind retrocedări ilegale de terenuri au fost citaţi să se prezinte, ieri, la DNA Braşov, pentru a da declaraţii, şi prinţul Paul şi soţia sa, prinţesa Lia.Prinţul Paul a colapsat însă pe drum, în duba mascaţilor care îl aduceau de la Bucureşti la Braşov. Prinţul a avut probleme cu inima şi şi-a pierdut cunoştinţa, motiv pentru care a fost internat la Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean Prahova din Ploieşti. „Pacientul s-a prezentat în cursul dimineţii la Unitatea de Primiri Urgenţe, a fost consultat, i s-au făcut investigaţii specifice iar în momentul de faţă s-a decis că ar fi mai bine să rămână pe secţia de cardiologie”, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Prahova. Prinţesa Lia, care îl însoţea pe soţul său, a fost şi ea extrem de afectată atât de venirea la DNA Braşov, cât şi de problemele medicale ale prinţului. „A fost prea multă tensiune şi prinţul a colapsat în maşină. Experienţa mea de la Casa Albă m-a ajutat să am grijă de prinţ, iar asistentele şi personalul medical de aici, de la Ploieşti, au fost excelenţi”, a precizat prinţesa Lia (foto jos).

Prinţesa Lia spune că ea şi prinţul au făcut sesizarea
Prinţesa Lia a declarat, în legătură cu dosarul în care au fost citaţi să dea declaraţii, că este vorba de o sesizare făcută de ei la DNA în urmă cu câteva săptămâni, în care au arătat că au fost ameninţaţi ei şi membri din staff-ul lor. Prinţesa Lia a precizat că au primit mai multe telefoane în care li s-a cerut să înceteze să mai dea documente în dosarul retrocedărilor.
Întrebată dacă procurorii DNA au făcut percheziţii la casa lor, în condiţiile în care procurorii au făcut percheziţii în Bucureşti şi Ilfov în acest caz, iar de la locuinţa omului de afaceri Remus Truică au fost ridicate mai multe documente, prinţesa Lia a spus că nu s-au făcut percheziţii la locuinţa lor, pentru că nu sunt suspiciuni în cazul lor, ei fiind cei care au făcut sesizarea la DNA.

Dosarul pare să fie disjuns din cel al retrocedării pădurilor din Bacău, cu un prejudiciu estimat la peste 300 de milioane de euro  
Numele prinţului Paul a fost menţionat şi în dosarul în care sunt acuzaţi Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegală de păduri. Dosarul e instrumentat tot de procurorii DNA Braşov. Dan Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prinţul Paul are „o jenă financiară foarte puternică", într-o discuţie telefonică interceptată de procurori, la finalul căreia Andrei Hrebenciuc i-a solicitat tatălui său să-l ajute financiar pe prinţul Paul. Imediat după această discuţie, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc, solicitându-i să-l ajute financiar pe Prinţul Paul, arătau procurorii DNA.
Într-un alt document al anchetatorilor se arăta că Viorel Hrebenciuc şi alţi inculpaţi din dosarul retrocedărilor, acceptând promisiunea unor foloase materiale, le-au promis prinţului Paul şi prinţesei Lia că vor interveni pe lângă autorităţi pentru ca aceştia să obţină mai multe terenuri şi clădiri. Prinţul Paul şi prinţesa Lia au fost audiaţi, în 15 octombrie 2014, la DNA Braşov, nefiind puşi sub urmărire.
Anchetatorii mai arătau că, începând din 2013, folosindu-se de influenţa politică a lui Viorel Hrebenciuc, atunci deputat PSD, Dan Bengescu, Sorin Iacob şi Ioan Adam au acţionat în mod coordonat pentru a facilita dobândirea în mod injust de proprietăţi imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza şi Paul Lambrino.








 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie