Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 17:56

Oaspete de seamă la Biblioteca Judeţeană

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 13 mai 2014

Principele Radu Duda s-a întâlnit ieri cu braşovenii, cărora le-a prezentat două volume de carte. Unul îi aparţine chiar Alteţei Sale Regale.

Oaspete de seamă la Biblioteca Judeţeană

Braşovul a avut ieri un oaspete de seamă, în persoana Alteţei Sale Regale, Principele Radu, care a participat la lansarea a două cărţi, „3 poduri peste lume”, volum scris chiar de către distinsul membru al familiei regale, şi „Portretul Principesei Margareta”, al Sandrei Gătejanu Gheorghe. Alteţa Sa a discutat cu braşovenii despre cele două lucrări, dar şi despre legăturile pe care Familia Regală le-a avut dintotdeauna cu judeţul nostru. „Vremea nu este prea prietenoasă, însă mă bucură prezenţa numeroasă a braşovenilor la acest eveniment. Este o bucurie de fiecare dată când ajung la Braşov şi deşi am făcut acest lucru de multe ori, la Biblioteca Judeţeană mă aflu în premieră. Legătura oraşului Braşov cu cartea pe care astăzi o lansez este aceea că ambele sunt exemple ale continuităţii şi al tradiţiei unor generaţii care nu mai sunt de mult printre noi. În ultimii ani am observat o apropiere neaşteptată între naţiune şi Coroană, aspect care se bazează pe sentimente care nu pot fi cumpărate sau dobândite. Ele există sau nu şi mă refer la iubire, încredere şi identitate. Cele două volume nu merită poate, prea multe elogii, dar cu siguranţă sunt utile societăţii. Acesta este motivul pentru care le promovez în cât mai multe comunităţi, chiar dacă e vorba de oraşe mari, ca al dumneavoastră, sau mici sate şi comune”, s-a adresat Alteţei Sa braşovenilor. Aceştia au venit la Sala de Lectură a Bibliotecii, în număr destul de mare, de la studenţi la pensionari. „Ne bucurăm că la Braşov are loc o asemenea lansare, prima de acest fel. Instituţia noastră este un spaţiu care reuneşte comunitatea, iar oamenii din toate categoriile sunt aici bineveniţi”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” , Daniel Nazare. Braşovul nu a fost singurul oraş vizitat ieri de către Principe, un eveniment similar desfăşurându-se după amiază şi la Făgăraş.

Casa Regală şi „Cărţile copilăriei”
Odată cu lansarea, Principele Radu a vizitat şi Şcoala Generală Nr. 6 „Iacob Mureşianu”, cu elevii cărora a avut o întâlnire în care a dorit să le prezinte importanţa pe care lectura o are în educaţia şi dezvoltarea fiecăruia dintre ei. Micuţii au primit volume din colecţia „Cărţile copilăriei” a Editurii Cartea Veche, capodopere despre care au discutat cu Alteţa Sa. Fie că îi preferă pe Peter Pan, Alice în Ţara Minunilor sau Sherlock Holmes, elevii au fost îndemnaţi să citească şi chiar să îi reînveţe pe adulţi să facă acest lucru. „Regele Carol a înfiinţat Biblioteca pentru Toţi, care după mai bine de 100 de ani de glorioasă existenţă, a dispărut. Dintr-o naţiune fruntaşă la citit, suntem acum la coada cozilor, din acest punct de vedere. Trebuie găsit timpul necesar şi pentru lectură, pe lângă telefon şi tabletă, care au şi ele, de altfel, rolul lor important”, le-a explicat Principele elevilor din clasele a III-a, a IV-a şi a V-a de la „Iacob Mureşianu”. În medie, o familie din România cheltuie 14 lei pe an pentru cărţi, sumă infimă în comparaţie cu cele cheltuite de familiile din majoritatea ţărilor europene.

Jurnalul unui actor devenit om de stat şi portretul în imagini al Principesei
„Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003”, de ASR Principele Radu al României este un jurnal în care aventura spirituală a actorului care duce texte româneşti şi străine pe scenele lumii se împleteşte cu destinul omului de stat, devenit membru al Casei Regale a României. Misiunea sa, aceea de a purta numele şi spiritualitatea românească în lume, de a fi mesager al ţării pentru reintegrarea ei în familia căreia de drept îi aparţine, lumea democratică. Celălalt volum lansat ieri la Braşov, „Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare” de Sandra Gătejeanu-Gheorghe este o carte-album ce prezintă destinul în imagini, de la naştere până în zilele noastre, al primei femei care va moşteni Coroana României.

Relaţie specială cu Braşovul
„Casa Regală are o relaţie istorică specială cu Braşovul. Într-o vreme s-a pus chiar problema mutării capitalei României Mari în oraşul nostru. Castelul Bran este o fostă reşedinţă regală, iar în perioada interbelică, Cetatea Râşnovului şi Cetăţuia Braşovului au fost donate familiei regale. De câte ori au avut ocazia să ne viziteze, aceştia au fost primiţi foarte bine”, a explicat directorul  Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, prezent la lansarea celor două volume.
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie