Curs BNR

1 EUR = 4.9765 RON

1 USD = 4.6373 RON

1 GBP = 5.8018 RON

1 XAU = 350.3208 RON

1 AED = 1.2626 RON

1 AUD = 3.0320 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8988 RON

1 CAD = 3.3966 RON

1 CHF = 5.0832 RON

1 CNY = 0.6399 RON

1 CZK = 0.1978 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2662 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9616 RON

1 KRW = 0.3369 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2686 RON

1 NOK = 0.4220 RON

1 NZD = 2.7605 RON

1 PLN = 1.1498 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4261 RON

1 TRY = 0.1428 RON

1 UAH = 0.1171 RON

1 XDR = 6.1121 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 02:32

Ora de religie şi … disconfortul creat elevilor

Autor: Preot Antonio ARONEASA

Publicat la 06 martie 2015

Ora de religie şi … disconfortul creat elevilor

Una dintre minciunile grosolane, fluturată de mulţi ani pe sub creierii oamenilor, este aceea care reclamă abuzul sfintelor icoane şi implicit al orelor de religie asupra copiilor. Este cât se poate de ciudată această remarcă, întrucât, până să semnaleze un anume domn profesor de filozofie această (i)realitate, nu a descoperit nimeni nicio problemă. Indiferent de confesiunea căreia au aparţinut şi aparţin, elevii cât şi oamenii majori nu s-au simţit nicidecum ameninţaţi de prezenţa icoanelor. Interesant este cum manipularea, încă odată venită de la cei care o reclamă ca venind din partea altora, şi-a făcut însă lucrarea asupra minţilor superficiale astfel încât, pe forumurile on-line o mulţime de neştiutori reclamă abuzul sentimental al orei de religie asupra copiilor. Din nefericire, tipul omului spălat pe creier este tot mai vizibil aşa încât, dacă propagandiştii vor turna sistematic un „adevăr” de genul „cerul este verde”, ei vor fi convinşi de această realitate. Realitatea indubitabilă care îi face pe aceşti oameni să declare minciuni de acest fel este ura faţă de Dumnezeu şi faţă de tot ceea ce înseamnă manifestare religioasă, în cazul nostru fiind vorba de spiritualitatea creştină.
În spatele acestor acţiuni stau diverse proiecte care nu pot fi implementate decât asupra unor oameni spălaţi pe creier şi lipsiţi de orice raportare la tradiţia spirituală care le dă puterea de a se menţine drepţi atunci când vremurile neprielnice încearcă să îi doboare.

Biserica nu este în război
„Reprezentanţii societăţii civile” – această sintagmă folosită obsesiv şi în mod abuziv de către atei – ironizează mobilizarea Bisericii şi a laicilor care susţin ora de religie. Aceştia sunt mulţi şi sunt de primă mână. Sunt nume sonore ale vieţii culturale şi artistice care susţin, într-adevăr predarea religiei în şcoli, unii dintre ei nuanţând felul în care aceasta s-ar putea face. S-au mobilizat – nu într-o cruciadă, pentru că Biserica nu se războieşte cu nimeni –  pentru că sunt creştini şi una dintre laturile majore ale creştinismului este mărturisirea. Dar, iată că manipularea nu se face în şcoli prin directori şi profesori, ci este lucrată, acolo unde se poate, prin diferite locuri în presă şi printr-un limbaj agresiv care demască tocmai intoleranţa. Manipularea se mai face prin prezentarea unor realităţi trunchiate, a jumătăţilor de adevăr şi a unor greşeli didactice, „de manual”, rezolvate însă de mulţi ani, ca fiind încă actuale. Ca o paranteză, un sondaj realizat de Fundaţia Soros în anul 2011 arată una dintre trăsăturile dominante ale ateilor din România: intoleranţa! De ce este libertate de conştiinţă să promovezi ateismul, sau libertinajul sexual, iar manifestarea credinţei devine intoleranţă? Ca om credincios, sunt liber să-mi mărturisesc şi eu credinţa? În opinia profesorului Emil Moise, dacă îmi fac cruce când trec pe lângă o biserică pot fi pedepsit cu închisoarea, pentru că îi oblig pe ceilalţi să asiste la un act de cult, împotriva voinţei lor!

Creştinii sunt agresivi?
Pe de altă parte, ce poate dovedi un om care acuză aproape un popor întreg de agresiune criminală asupra animalelor, doar pentru că sacrifică mieii „nevinovaţi” de Paşti? Poţi să iei în serios acţiunile venite din partea acestor oameni? Indiferent de opţiunile culinare, a acuza de agresivitate pe cei care consumă carne – de miel în acest caz – dovedeşte foarte multe, numai toleranţă şi înţelepciune nu. Cădem de-a dreptul în derizoriu tocmai pentru că luăm în considerare acţiuni venite din aceste direcţii.
Revenind la presupusa agresiune şi îndoctrinare a copiilor prin ora de religie, mi-a plăcut mărturia unui profesor de istorie din Alba-Iulia care spunea că fiica sa de clasa a V-a şi-a dorit să participe la ora de religie, deşi el era împotrivă! A făcut cererea pentru că ea şi-a dorit să participe la orele de religie. Un copil agresat, un copil mutilat sufleteşte nu ar fi ales aşa ceva. Personal, cunosc un părinte declarat ateu care a făcut însă cererea deoarece copilul îşi doreşte participarea la ora de religie, iar el ca adult nu vede nici un fel de problemă în asta. Pericole văd, însă, doar cei care luptă cu sârguinţă împotriva Bisericii, cei care au un scop bine definit în acest sens – chiar dacă acesta este ascuns –  şi care încearcă să inducă în eroare prin argumente false o populaţie întreagă. S-a dovedit, dacă mai era nevoie, că toată această acţiune are un iz personal, beneficiază de hotărâri date într-un context politic foarte tensionat şi slujeşte unor interese de grup în calea cărora stă tocmai religiozitatea şi credinţa noastră în Dumnezeu.        
 

+2 -1

Comentarii

Un vechi prieten

2015-03-17 13:15:59


Toni, daca iei ateismul drept ideologie nu ajungi nicaieri. Si nu, comunismul si nazismul au avut alte aberatii ca miez. Comunismul s-a folosit de ateism exact pentru a-l impune si a se impune ca religie alternativa misticismului slav. Ateismului real ii este indiferenta religia, doar o observa. Iti va spune: bine, foarte de acord sa sustii ca lumea a fost facuta in 6 zile dar te rog demonstreaza intai cine au fost cei ce au pictat Altamira, ori au facut primele piramide, ori au ridicat Stonehenge. Ai un argument functional pentru asta? L-ai cautat vreodata? Probeaza ceea ce sustii si te cred. Odrasle/copii, am folosit termeni diferit strict din dorinta de a diversifica termenii textului. Un anumit profesor de la scoala 4 puncta asta si mi-a intrat in reflex. Flew este mai mult un caz anecdotic, si fac efortul sa stau ceva mai departe de cochetaria filosofica a ideilor de evidenta pragmatica. Idei si doctrine am vazut multe, insa nici una sa imi explice clar si fara dubiu de ce nu mai sunt dinozauri pe Pamant. Revenind la tema discutiei ai scris expresia cheie: "ne educam copiii". Educatie inseamna fim onesti cu ei. Sa le putem demonstra afirmatiile si rationamentele noastre. Manualele de religie crestin ortodoxa sunt pe calapodul scolilor coranice. A repeta mereu copilului povestioare moralizatoare in care omul bolnav se vindeca datorita rugaciunii (ca sa luam strict pe cele in cheie pozitiva) este o atitudine criminala, complet iresponsabila. Este triumful obscurantist al tuturor mediocrilor de maxim 5 la fizica, chimie si biologie care acum au gasit "scurtatura". Gata, nu mai e nevoie de efort rational. Cam ieftin.

Antonio Aroneasa

2015-03-16 23:29:17


Mai frate! Doamne ajuta! Ateismul ca filosofie a stat la temelia celor doua ideologii politice care au insangerat secolul XX: nazismul si comunismul. Da, poti spune pana la urma si „misticism ateist”, dar e un nonsens. Pana la urma ateismul tine tot de credinta, o credinta in lipsa unei fiinte supranaturale. Ateismul, daca va mai avea vreodata contextul istoric prielnic se va manifesta la fel de violent (comunismul framanta inca mintile multora ca o idee, vezi Doamne, buna, dar pusa gresit in practica!). Religia ca disciplina nu a fost nici pana acum obligatorie. Vezi legile educatiei de pana acum. In privinta cartilor, eu am fost concret, ca la modul general iti pot „recomanda” si eu sa pui mana pe carti, insa se poate intelege altceva. Iarasi, concret - dupa ce ti-am recomandat cartulia scrisa de Plesu, Patapievici, Liiceanu - te intreb: ai auzit de Antony Flew? Ateii nu sufla o vorbulita despre el. E ereticul lor, fost ateu de prima mana. Cat despre copii: tu ai copii, eu am odrasle? Vezi cum iese putin la suprafata intoleranta ateului? Si eu am tot copii si ma bucur sa stiu ca au cat de cat habar de ce inseamna Dumnezeu pentru viata lor. Desigur, fiecare isi educa cum vrea copiii! Apropo! Care ti-i numele frate? Sa stiu si eu cu cine vorbesc! Doamne ajuta! (As vrea sa stiu si eu macar 2-3 efecte nefaste concrete ale educatiei religioase)

Un vechi prieten

2015-03-15 00:53:06


Toni, te cunosc de cand copill fiind cantai la strana. Iti inteleg fricile si nevoia de afirmare publica, iar indemnul spre carte ti-l fac din nou, pentru ca tu nu intelegi ce sunt real ateii. Din nou asociezi misticismul ccmunist care trece cu buldozerul peste individ si societate cu ateismul care n vede nici o logica divinului in lume. Sunt specii complet diferite! Iti las placerea de considera a biserica nu face propaganda in tara in care sunt mai multi preoti decat dentist, iar despre manuale, te rog cu mult respect sa nu ma provoci sa le fac recenzia, sunt tatal a doi copii de scoala primara, am citit manualele si sunt simplu RETARDE. Te rog frumos sa iti catehizezi cat doresti odraslele, eu prefer ca ai mei sa decida singuri si informati ce aleg sa urmeze din practica dogmei la varsta la care vor avea si mintea, si maturitatea si dorinta sa aleaga. Te cred ca iti aperi jobul, dar din pacate sunteti perfect inconstienti de efectele pe termen lung ale apararii fara discernamant al dreptului (dar nu obligatiei) a educatie reliioas completa. Te salut, cand mai ajung prin Sacele poate ne zarim la ochi si iti dau mai multe detalii.

Antonio Aroneasa

2015-03-10 21:58:49


Draga prietene! (nu-ti stiu numele, tu il stii, avantaj serviciu!). Am sa raspund, punctual, catorva observatii. Sper sa aiba sens! 1. Nu am scris la comanada. Sau, ma rog, constiinta si credinta au fost cele care mi-au „impus,, sa scriu. Nu inteleg, de ce atunci cand raspunzi unor atacuri murdare trebuie sa iti comande neaparat cineva. Este o idee preconceputa prost plasata! Biserica are suficienti oameni pregatiti care sa dea rapsunsuri potrivite - si au facut-o suficient de bine - nefiind nevoita sa comande raspunsuri. 2. BISERICA NU FACE PROPAGANDA! Au facut in schim jumatate de veac comunistii atei si acum neo-ateii fac acelasi lucru sapand cu strasnicie in mintile spalate de propaganda comunista. Multumesc de sfat, dar aici ai dat gres! Chiar pun mana pe carti si nu doar mana, ci si privirea si mintea, drept care iti recomand cu caldura carticica „O idee care ne suceste mintile” semnata Plesu, Liiceanu, Patapievici (Ed.Humanitas) ca sa iti dai mai bine seama ce fel de idei sustii. 3. Nu neg problemele legate de manuale. Cele mai multe au fost rezolvate, iar agitatorii citeaza revoltator de mincinos din manuale iesite de cativa ani buni din uz. Nici macar nu se informeaza pt. ca nu au interesul, ci ataca pt. ca le dicteaza ... ia ghici cine? E un subiect de meditatie! 4. Religia nu tine doar de domeniul privatului, atata vreme cat Romania - si nu numai - este cladita pe un fundament crestin. Dar, cei ce nu vad implicarea sociala a Bisericii, nu sunt doar spalati pe creier, dar mai au si ochelari de cal! Trezeste-te frate! Nu da voie prin atitudinea ta sa revina intunericul ateisto-comunist la timona. In rest, Doamne ajuta la toata lumea! Mai am voie sa salut asa, nu?!

Un vechi prieten

2015-03-06 12:47:12


Toni, fa-ti un bine si nu mai scrie astfel de vorbe la comanda. Incearca sa intelegi ca: manualele de religie sunt mizerabile, personalul mediocru, iar optiunea spirituala este ceva foarte personal, nu v-a dat-o voua in gestiune nimeni. Faptul ca ai devenit preot si ai invatat vorbele meseriei nu te califica sa arunci iresponsabil cu aluzii care alatura ateismul de optiuni nepudice de expunere a vietii intime. Pune mana pe carte si lasa propaganda.

Lorello

2015-03-06 09:53:29


Citez din articol: "In opinia profesorului Emil Moise, dacă îmi fac cruce când trec pe lângă o biserică pot fi pedepsit cu închisoarea, pentru că îi oblig pe ceilalţi să asiste la un act de cult, împotriva voinţei lor!" In opinia mea, faptul ca cei din jur ma vad cand ma inchin trecand pe langa o biserica nu poate constitui o infractiune, mai ales ca e vorba de un loc public. Insa daca i-as obliga pe cei din jur sa se inchine si ei pentru simplu motiv ca ne aflam in fata unei biserici, ar fi grav !

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie