Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 15:50

Ordin de la Bucureşti: Vaccinare ROR în regim de urgenţă

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 04 aprilie 2016

Decizia a fost luată de oficiali ai Ministerului Sănătăţii, îngrijoraţi de un focar de rujeolă în Bistriţa şi Cluj

Ordin de la Bucureşti: Vaccinare ROR în regim de urgenţă

Un focar de rujeolă, cu 79 de cazuri, a fost confirmat în judeţele Bistriţa şi Cluj, iar asta a dus la decizia mobilizării, în regim de urgenţă, pentru desfăşurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin împotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR). Mobilizarea trebuie făcută de Direcţii de Sănătate Publică (DSP). „Ministerul Sănătăţii face apel la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare al copiilor şi la mediatorii sanitari de a intensifica acţiunile de vaccinare şi de recuperare a copiilor nevaccinaţi. De asemenea, MS solicită părinţilor să nu refuze vaccinarea şi să se prezinte cu copiii la vaccinare”, se arată într-un comunicat al Ministerului. Potrivit sursei citate, zona afectată este reprezentată de mai multe localităţi din judeţul Bistriţa Năsăud situate la graniţa cu judeţul Cluj, în care există comunităţi unde copiii nu figurează pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinaţi. DSP-urile au avut ca sarcină să-i identifice şi au fost organizate acţiuni de vaccinare cu vaccin ROR a copiilor incomplet vaccinaţi / nevaccinaţi.
„Reamintim pe această cale că, vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire  a cazurilor de îmbolnăvire şi recomandăm tuturor părinţilor să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora”, se mai arată în comunicatul citat.

Hexavalentul lipseşte din unele cabinete
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat că acoperirea vaccinală pentru rujeolă, oreion, rubeolă în România, în anul 2015, a fost de aproximativ 83%, dar există zone unde scade sub 70%, potrivit Agerpres. El a mai susţinut că  situaţia poate deveni şi mai îngrijorătoare în contextul în care se intensifică fenomenul migraţiei, inclusiv din ţări unde sistemele de sănătate nu funcţionează foarte bine. Potrivit acestuia, în Europa au fost semnalate pentru prima dată, după mulţi ani, cazuri de difterie, chiar mortale, atât în 2015, cât şi în 2016. El a atras atenţia că au existat cazuri de poliomielită în Ucraina. Rafila a mai spus că vaccin ROR există pentru recuperarea copiilor neimunizaţi.
Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, a reamintit că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un nivel optimal al ratei vaccinării de 95%. Ea a adăugat că rujeola are cea mai mare contagiozitate dintre bolile transmisibile. „Dacă nu ne va preocupa realizarea vaccinării, un focar dintr-o comunitate va putea ajunge la judeţe şi la nivel naţional. Un focar se poate transforma imediat într-o epidemie”, a declarat Adriana Pistol, conform Agerpres.
Pe de altă parte, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al SNMF, dr. Gindrovel Dumitra, a declarat că unii medici de familie se confruntă cu lipsa vaccinului hexavalent.
„Este inacceptabil în aceste zile să nu avem în cabinete vaccinul hexavalent, care e extrem de important pentru a preveni nişte infecţii foarte grave. Din punctul meu de vedere, ca medic de familie care stă de vorbă cu părintele şi îl consiliază, în momentul în care părintele acceptă, eu să nu am vaccinul să îl administrez. Este un element care nu trebuie să se mai întâlnească în viitor”, a precizat Gindrovel Dumitra.

Legea vaccinării, pusă în dezbatere publică luna aceasta
În altă ordine de idei, proiectul legii vaccinării va fi supus dezbaterii publice „probabil după a doua jumătate a lunii aprilie”, a anunţat sâmbătă secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Victor Strâmbu. Preşedintele comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Corneliu Buicu, a spus că „dacă termenul pe care Victor Strâmbu l-a enunţat aici va fi depăşit foarte mult timp, pot să vă spun că parlamentarii, care au drept de iniţiativă legislativă, ar putea prelua acest proiect, pentru a-l depune”, potrivit Agerpres.
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a explicat că legea vizează opt antigene: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită B, rubeolă, rujeolă şi oreion. El a mai precizat că informarea şi consilierea părinţilor vor fi asigurate la nivel central de către Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi grupul tehnic de coordonare a activităţii de vaccinare. De asemenea, vor fi implicate Direcţia de Sănătate Publică şi Comisia judeţeană de vaccinare, precum şi medicii de familie şi cadrele didactice. Rafila a subliniat că scopul proiectului de lege este legat de asigurarea tuturor resurselor şi pârghiilor pentru ca acoperirea vaccinală în România să nu mai urmeze un trend descendent.

Ce previne vaccinul ROR
Vaccinul ROR este singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul şi rubeola, dau asigurări specialişti de la Ministerul Sănătăţii. Rujeola este o boală infecţioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată. La primele simptome, părinţii trebuie să se prezinte de urgenţă la medic cu copilul pentru izolarea acestuia şi prescrierea tratamentului adecvat bolii şi prevenirea complicaţiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita şi decesul.
Oreionul (parotidita epidemică) este o boală infecţioasă acută, contagioasă, produsă de un virus care determină inflamarea glandelor salivare, cea mai frecventă localizare este la nivelul parotidelor. Simptomele includ durerea în gât sau urechi, pierderea poftei de mâncare, febră moderată, tumefierea glandelor parotide. Una din complicaţiile majore ale oreionului este afectarea glandelor sexuale ale băieţilor, complicaţii ale pancreasului şi ale sistemului nervos (meningita).
Rubeola este o boală infecţioasă acută eruptivă, în general benignă când este contractată după naştere. Dacă boala survine în primul trimestru de sarcină, infecţia fetală determină malformaţii congenitale ale fătului sau avort spontan.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie