Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:19

Organigrama Serviciului public de termoficare va fi aprobată de Consiliul Local în şedinţa ordinară din această lună

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 22 august 2016

Iniţial, reprezentanţii municipalităţii braşovene au intenţionat ca actul normativ să fie aprobat într-o şedinţă deîndată

Organigrama Serviciului public de termoficare va fi aprobată de Consiliul Local în şedinţa ordinară din această lună

Viceprimarul Braşovului Mihai Costel a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că în şedinţa de plen a Consiliului Local din această lună vor fi supuse aprobării noi hotărâri privind sistemul de termoficare. „Vor fi supuse aprobării proiectele de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Serviciului public de termoficare. Iniţial, aceste proiecte am fi dorit să le aprobăm într-o şedinţă de îndată, însă, având în vedere că grupul de consilieri PSD au solicitat Prefecturii un punct de vedere privind legalitatea adoptării actului normativ privind înfiinţarea acestui serviciu într-o şedinţă deîndată, am decis ca următoarele hotărâri să le adoptăm în şedinţe ordinare”, a declarat Costel Mihai.
Serviciul public de termoficare va avea ca obiect de activitate producerea, transportul şi furnizarea de agent termic în sistem centralizat, iar în cadrul acestei structuri îşi vor desfăşura activitatea aproximativ 70 de salariaţi. Având în vedere că va fi nevoie de personal calificat, consilierul local Ciprian Bucur (împuternicit de Consiliul Local Braşov să se ocupe de înfiinţarea noului serviciu) a declarat că în cadrul acestei structuri ar putea fi angajaţi mai mulţi dintre salariaţii disponibilizaţi de la Tetkron, aceştia urmând a fi selectaţi în urma organizării unor concursuri.

Condiţia social-democraţilor
Pe de altă parte, Costel Mihai a declarat că Hotărârea de Consiliu Local privind înfiinţarea serviciului public de termoficare, aprobată în şedinţa deîndată de la finele lunii trecute, a fost contrasemnată de secretarul oraşului, înainte de a fi transmisă Prefecturii. Această declaraţie vine după ce consilierii locali PSD au transmis la Prefectură o adresă prin care au solicitat verificarea legalităţii Hotărârii de Consiliu Local prin care a fost înfiinţat serviciul public de termoficare.  
„În şedinţa comisiei speciale care se ocupă de problema de termoficării, în ultimul proces verbal, semnat de toţi membrii comisiei, este menţionat că se înfiinţează, serviciul condiţia fiind ca Executivul Primăriei, până la data de 28 iulie, să întocmească şi să obţină expunere de motive şi referat de specialitate din partea Direcţiei Economice, Juridice şi cea de Resurse Umane, precum şi viza de legalitate din partea secretarului oraşului. Membrii comisiei au declarat toţi că sunt de acord ca proiectul să fie pe ordinea de zi din 28 iulie cu condiţia să fie obţinute aceste acte în prealabil. Am fost înţelegători când s-a venit cu propunerea înfiinţării serviciului, dar el trebuie să fie şi legal”, a declarat consilierul local Lucian Pătraşcu.
Totodată, vineri, social-democraţii au reamintit la finele săptămânii trecute, într-o conferinţă de presă, că i-au cerut prefectului judeţului, Ciprian Băncilă să facă o analiză privind legalitatea actului administrativ adoptat în şedinţa de îndată. „Nu am făcut nimic altceva decât să-i  cerem prefectului să facă ceea ce ar fi trebuit să facă, dar mai repede. Daca voiam sa contestăm, deschideam o acţiune în contencios, dar când nu ai avize, funcţionarii Primăriei refuză să facă aceste documente, ai putea avea o problema de legalitate a unei hotărâri. Prin acest demers nu se încearcă şi nu se poate întârzia înfiinţarea serviciului. Ce l-a oprit pe prefect, ca din 3 august, să-şi exercite atribuţiile cu maximă urgenţă? Funcţionarii refuză să dea vize în Primărie, prefectul nu dă niciun răspuns, şi totuşi alţii sunt de vină”, se arată într-un comunicat transmis de PSD Braşov.  
De cealaltă parte, viceprimarul Costel Mihai a afirmat că răspunsul din partea prefectului va veni în scurt timp.

Premieră în administraţia publică?
Social-democraţii braşoveni au recunoscut faptul că legislaţia nu prevede ca în cazul şedinţelor de îndată, legislaţia nu prevede obligativitatea întocmirii rapoartelor de specialitate. Ei susţin că, în timpul şedinţei deîndată au aprobat respectiva hotărâre după ce a fost inclus un amendament în care se prevedea că serviciile de specialitate ale Primăriei trebuie să elaboreze rapoartele de specialitate, fără însă a se stabili un termen în care aceste  documente trebuie realizate. Potrivit legislaţiei, în cazul hotărârilor de consiliu local, rapoartele de specialitate şi expunerea de motive se redactează înaintea proiectului actului normativ, fiind practic documente suport ale acestuia. În schimb, acum în primă fază a fost aprobat actul normativ, apoi documentele „suport”, situaţie care este posibil să reprezinte chiar o premieră în administraţia publică din România.  
Totodată, consilierii locali ai PSD consideră că Hotărârea de Consiliu Local privind înfiinţarea serviciului public de termoficare intră în vigoare abia în momentul în care sunt finalizare rapoartele de specialitate, chiar dacă redactarea acestea nu este obligatorie în cazul şedinţelor deîndată.
Reamintim că tot într-o şedinţă de îndată a fost aprobată şi Hotărârea de Consiliu Local prin care a fost înfiinţată Comisia specială care să se ocupe de analiza sistemului de termoficare, componenţa acesteia şi au fost stabilite obiectivele pe care trebuie să le atingă. Nici atunci nu au fost redactate rapoarte de specialitate, însă, legalitatea acestei hotărâri nu a fost pusă sub semnul întrebării.

+0 -0

Comentarii

rammstein

2016-08-22 07:03:41


da cu calul ce-ati avut !!!....nu mai bine aprobati demiterea infractorului sef ????....nu el a distrus termoficarea iasovului ???...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie