Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 01:23

Otrava zeilor, „vărsată” în Bartolomeu şi Tractorul

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 08 august 2018

„Legea ambroziei” e aprobată din martie, dar imposibil de aplicat de autorităţi. Actul normativ nu are norme de aplicare, astfel că reprezentanţii Primăriei Braşov „iau act” de prezenţa buruienii

Otrava zeilor, „vărsată” în Bartolomeu şi Tractorul

Ambrozia, buruiana toxică cunoscută şi sub denumirea de „otrava zeilor”, a început să reprezinte o problemă şi la Braşov, după ce la Primărie au ajuns mai multe sesizări trimise de cetăţeni, care au reclamat prezenţa acestei plante pe mai multe terenuri private din oraş. Conform cercetărilor, planta este extrem de periculoasă, polenul este toxic şi provoacă  alergii grave, iar pentru eradicarea ei din România a fost aprobată Legea nr. 69 din 2018 privind combaterea buruienii ambrozia. Totuşi, actul normativ, deşi promulgat din 8 martie, nu poate fi aplicat, pentru că nu are norme metodologice.

Braşovenii au înregistrat deja reclamaţii, dar nu se poate interveni în zonele private
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, braşovenii au reclamat prezenţa acestei buruieni pe terenuri private din zona Bartolomeu (destul de aproape de Şcoala Gimnazială nr. 14), dar şi pe parcele din zona Tractorul – Coresi. Deocamdată, în aceste situaţii nu se poate interveni, pentru că, potrivit reprezentantului municipalităţii braşovene, nu există temei legal. „În cazul în care această plantă este identificată pe domeniul public, noi intervenim. În situaţia în care ambrozia este identificată pe terenuri private, nu avem cum să îi determinăm pe proprietari să ia măsuri. Noi am trimis către Prefectura Braşov o adresă prin care am prezentată situaţia din Braşov”, a precizat  Sorin Toarcea.
În „Legea ambroziei” se mai arată că autorităţile locale sunt cele care trebuie să îi notifice pe proprietarii de terenuri, iar atunci când aceştia nu iau măsurile de eradicare, să îi şi amendeze cu sume cuprinse între 750 lei şi 5.000 lei în cazul persoanelor fizice şi cu sume cuprinse între 5.000 lei şi 20.000 lei în cazul persoanelor juridice.
Pentru a constata existenţa acestei buruieni pe terenurile private, dar şi pentru a dispune sancţiunile, prin ordin de prefect, se constituie o comisie mixtă, însă detaliile privind componenţa şi funcţionarea acestei structuri fac obiectul normelor metodologice. Cum, în momentul de faţă, legea pentru combaterea buruienii care a semănat panică în România este imposibil de aplicat, tot ce pot face autorităţile locale este să le impună proprietarilor plata suprataxei pentru terenurile lăsate în paragină.

Normele metodologice, în dezbatere publică din luna iunie
Pentru a rezolva problema acestei buruieni, în luna martie a acestui an a fost aprobată o lege privind combaterea ambroziei, dar ca la orice act normativ de acest gen era nevoie şi de norme de aplicare. „În luna iunie a acestui an, Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii au postat pe site-urile proprii, spre dezbatere publică, normele metodologice pentru aplicarea «Legii ambroziei», dar acestea nu au fost încă aprobate într-o şedinţă de Guvern”, a afirmat Toarcea.
Sorin Toarcea a precizat că, potrivit „Legii ambroziei”, proprietarii terenurilor au obligativitatea ca acolo unde constată că există ambrozie să ia măsuri de eradicare. În lege este specificat şi faptul că intervenţiile pentru combaterea acestei buruieni (cosire, smulgere etc) se vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe (respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an) şi până la sfârşitul perioadei de vegetaţie.

80% din alergii, provocate de ambrozie
Ambrozia, buruiana pe care oamenii o confundă cu pelinul, este cea mai alergenică plantă din România.
Este o buruiană invazivă originară din America de Nord şi creşte pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruini şi locuri lăsate în paragină. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârşitul verii - începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic. Această plantă este şi unul dintre principalii declanşatori ai rinitei alergice („febra fânului”).
Ambrosia înfloreşte o perioadă lungă: din iulie până la sfârşitul toamnei. Polenul de ambrozie dispare numai atunci când temperaturile scad sub 9 grade Celsius.
Cei mai afectaţi de alergia la ambrozie sunt bolnavii de astm, care în cazul declanşării unor crize, pot ajunge chiar la urgenţe. Specialiştii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice.
În expunerea a „Legii ambroziei” se arată că „în perioada înfloririi plantei, conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante. Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii şi se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucţia căilor respiratorii superioare, trezire nocturnă datorată obstrucţiei şi posibilitatea evoluţiei spre astm bronşic (la 25% din cazuri)”.  
În expunerea de motive mai scrie că tratamentul specific pentru această alergie costă, în medie, 4.400 de lei pe an, durata fiind de trei-cinci ani. În plus, tratamentul nu este decontat de stat şi a dispărut de pe piaţa locală. Prin urmare, scăderea numărului de îmbolnăviri ar putea fi rezultatul unor ample intervenţii naţionale de limitare a răspândirii ambroziei.

+6 -0

Comentarii

Cristian

2018-08-08 05:25:42


Nu va mai uitati la terenurile private si santurile drumurilor din Judet sunt pline de Anbrozie si nu se iau masuri de distrugere,Statul sa dea exemplu.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie