Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 18:34

Pâinea se scumpește cu 20%, mezelurile cu 10%

Autor:

Publicat la 03 sepembrie 2012

Prețul pâinii va crește cu 20% în această toamnă, în timp ce carnea, laptele și produsele lactate se vor scumpi cu cel mult 10%, pe fondul secetei care a afectat în ultima perioadă România, dar și al crizei economice de la nivel mondial, a declarat Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA)

Prețul pâinii va crește cu 20% în această toamnă, în timp ce carnea, laptele și produsele lactate se vor scumpi cu cel mult 10%, pe fondul secetei care a afectat în ultima perioadă România, dar și al crizei economice de la nivel mondial, a declarat Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). În același timp, prețul mezelurilor ar putea urca cu 5 – 10%, până la sfârșitul anului, din cauza scumpirii cărnii de porc pe piața europeană, care înregistrează cel mai mare preț din ultimii patru ani, consideră directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), Mihai Vișan. „Responsabile pentru creșterea prețurilor sunt atât seceta prelungită din ultimele luni din țara noastră, cât și seceta și criza economică cu care se confruntă celelalte state ale lumii. În aceste condiții, populația va trebui să suporte o majorare a prețului pâinii cu 20 la sută, în timp ce la carne, lapte și produse din lapte creșterea prețurilor va fi de până la 10%. În cazul pâinii, de exemplu, majorarea prețului grâului cu 50% ar antrena o creștere a prețului pâinii pe real cu 40%, însă piața nu va putea să suporte, iar scumpirea efectivă va fi de 20%”, a afirmat Dragoș Frumosu. Potrivit acestuia, majorarea prețului la alimente este determinată și de absența unor măsuri adecvate în domeniul agriculturii. „Cu excepția înființării câtorva ferme mari, în agricultură nu s-au luat în ultimii 20 de ani niciun fel de măsuri menite să contribuie la creșterea producției. Toți miniștrii care s-au perindat pe la portofoliul Agriculturii au vorbit despre relansarea acestui domeniu, însă nu au făcut nimic în mod concret. Din punctul meu de vedere, a existat o perioadă în care agricultura României a fost lăsată intenționat la o parte, pentru a asigura piața de desfacere pentru producția provenită de la celelalte țări din Uniunea Europeană. Pe fondul secetei actuale, s-a ajuns în sfârșit la concluzia că agricultura țării noastre trebuie sprijinită, deoarece dispune de un potențial de hrănire a unei populații de până la patru ori mai mari decât cea a țării noastre”, a mai spus președintele FSIA. Scumpirea gazului ar putea aduce noi scumpiri „Modificarea prețurilor la mezeluri se decide de fiecare companie în parte, dar în mod sigur procesatorii români vor ține cont de prețul materiei prime, respectiv al cărnii de porc, care a crescut semnificativ din cauza scumpirii furajelor. În acest an, prețul cărnii a înregistrat în Uniunea Europeană cel mai mare preț din ultimii patru ani, iar până la finele anului va mai crește cu 10-15%. Pentru că materia primă reprezintă 60-70% din costurile de producție estimăm că vom vedea până la finele anului o creștere de cel puțin 5-10% în prețul mezelurilor. Totul depinde însă de cum vor evolua prețurile, în lunile următoare, dar și de puterea de cumpărare”, a declarat directorul executiv al ARC, Mihai Vișan. Acesta a precizat că și scumpirea gazelor cu 10%, măsură anunțată începând cu 15 septembrie, va influența costurile de producție ale procesatorilor, dar ponderea în produsul finit va fi mai redusă. Procesatorii români importă circa 40% din carnea necesară procesării, în special de pe piața Uniunii Europene, la un preț de circa 1,75 euro pe kg carcasă, iar restul provine de pe piața internă, la un preț similar.
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie