Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 10:08

„Pandemie rimează şi cu nebunie”. O zice primarul din Comăna, acum cu tot satul în carantină. Părere personală, nu oficială

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 09 aprilie 2021

„Pandemie rimează şi cu nebunie”. O zice primarul din Comăna, acum cu tot satul în carantină. Părere personală, nu oficială

Primarul din Comăna, Viorel Grusea (foto stânga), a prezentat ieri versiunea proprie a situaţiei din comună, după ce a fost instituită carantina, contrazicând punctul de vedere al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, care a anunţat că oamenii au refuzat să se testeze, acesta fiind motivul pentru care s-a decis imediat  lockdow-nul.

Mesaj pentru DSP Braşov: Dacă lumea ar fi refuzat testarea, nu s-ar fi ajuns aici. „Şi dacă le-a curs nasul, oamenii au mers la medic să se testeze. Este şi această psihoză”
„Dacă lumea ar fi refuzat testarea, nu s-ar fi ajuns la acest procent. Dimpotrivă. Şi dacă le-a curs nasul, oamenii au mers la medicul de familie să se testeze. Este şi această psihoză. La primele semne, oamenii se testau. Efectiv, lumea este speriată. Lumea se uită la televizor, vede ce se întâmplă, este creată o anumită stare de nervozitate şi de spaimă. La primele simptome, toţi s-au dus la medic şi s-au testat. Nu pot să neg că nu au existat unu-două cazuri izolate de refuz al testării. De asemenea, la combinatul de la Hoghiz se fac testări la două săptămâni. Avem oameni care lucrează şi în Zona Metropolitană Braşov şi sunt şi ei testaţi periodic de angajatori”, a declarat primarul. Acesta a spus că şi în comună se fac şi acum teste în fiecare zi.

Pozitivi de Braşov, izolaţi la Comăna: Să mai facă un strat, să nu înebunească în bloc
Acesta a precizat că, în 8 aprilie, în comuna Comăna, la o populaţie de 3.151 de persoane, erau 36 de persoane depistate pozitiv, iar 38 de persoane erau în carantină (care au fost în contact cu cele 36 de persoane). „În 11 aprilie vor ieşi din izolare 6 persoane confirmate cu noul coronavirus şi 9 contacţi. Dacă nu vor apărea noi infectări, incidenţa va scădea undeva la 7,5 la mie, ceea  ce este un lucru foarte bun”, a spus reprezentantul Primăriei Comăna.
Pe lângă persoanele care stau permanent în Comăna, Grusea a declarat că pe teritoriul comunei sunt persoane cu domiciliul în Braşov depistate pozitiv şi care au dat ca adresă de carantinare casa de la ţară (dintr-un sat aparţinând comunei Comăna): „Omul s-a gândit că, decât să se izoleze la bloc, între patru pereţi, mai bine face acest lucru la casa de la ţară, unde mai poate ieşi în curte sau în grădină, să mai facă un strat. Adică să nu înebunească în bloc. Cred că şi aceştia au dus puţin la procentul acesta mai ridicat”.
În ceea ce priveşte distribuţia cazurilor, Grusea a menţionat că nu se poate vorbi de focare: „Avem patru sate şi cam în fiecare dintre ele au fost cazuri. În Comăna de Jos avem mai multe cazuri, în Ticuşul Nou am avut. Avem şi în Crihalma. În Comăna de Sus, satul fiind mai mic, sunt vreo trei sau patru persoane, dar nu sunt toate pozitive, doar două fiind infectate”.

Mesaj pentru cetăţeni: Să nu vedeţi duşmani în jandarmi
Pe de altă parte, primarul le-a cerut oamenilor „să privească această situaţie (perioada de carantină – n.r.) ca venită în sprijinul lor. Să nu vadă duşmani în jandarmi să nu considere că ei sunt în tabăra adversă. Nici ei (jandarmii – n.r.) nu au dorit să fie acolo (în comună). Cu siguranţă aveau de făcut lucruri mult mai importante. Trebuie să înţelegem că sunt acolo pentru a ne ajuta. Acum, lumea trebuie să fie conştientă că trebuie să ne limităm strict la activităţile strict necesare. Mulţi oameni au grajdurile la marginea satului, dar nu le va interzice nimeni să meargă să aibă grijă de animale. De asemenea, nu o să le îngrădească nimeni activitatea agricolă şi vor putea merge şi în continuare, în fiecare seară, să predea laptele.  Viaţa trebuie să continue şi este bine să nu fim atât de speriaţi de această situaţie. Cred că renunţând la deplasările inutile, după cele 14 zile se va reduce semnificativ incidenţa şi vom ieşi din carantină”, a declarat edilul.
Nu în ultimul rând, Grusea le-a solicitat oamenilor să se vaccineze la unul dintre cele trei centre de vaccinare din zonă, de la Hoghiz, de la Rupea sau de la Făgăraş. „Vom face un sondaj în comunitate şi, dacă este nevoie, vom solicita Direcţiei de Sănătate Publică Braşov să trimită la Comăna echipe mobile de vaccinare”, a anunţat edilul.

Răceală sau Covid? O posibilă cauză a numărului mare de cazuri
Primarul din Comăna a prezentat şi variantă personală în ceea ce priveşte numărul mare de persoane depistate pozitiv cu noul coronavirus, precizând, de mai multe ori, că este vorba de „o părere personală”.
„Dacă ne aducem aminte, înainte să vină această… pandemie, că eu am avut alt cuvânt pe limbă, dar nu-l mai zic. Pandemie rimează şi cu nebunie. În fiecare primăvară şi când începea sezonul rece, toamna, aveam viroze, aveam gripe, aveam de toate. Părerea mea personală este că vremea s-a încălzit acum vreo trei sau patru săptămâni, iar oamenii au început să îşi desfăşoare activităţile de primăvară: curăţarea grădinilor, aratul, pregătirea terenurilor pentru sezonul agricol şi, probabil că au fost îmbrăcaţi şi mai neadecvat. Apoi, vremea s-a răcit brusc şi e posibil să fi fost simple răceli. Eu nu vreau să fac nici o speculaţie, dar am mai discutat cu persoane abilitate, care mi-au spus că este destul de greu, chiar şi în laborator, să se poată face diferenţa dintre gripa normală şi coronavirus. Este o părere a mea, aşa am auzit şi eu. Poate că nu e adevărat. În această primăvară, când omul a simţit că este puţin răcit, s-a dus la medicul de familie, a spus: «Uite, asta am». Şi dacă trei - patru simptome au pledat pentru a fi necesară testarea, au făcut acest lucru şi s-a întâmplat să fie depistate pozitiv. Este o părere personală. În fiecare primăvară am avut oameni răciţi, ani de-a rândul, în fiecare toamnă la fel”, a spus Viorel Grusea.

+2 -2

Comentarii

'Willy'

2021-04-09 01:21:52


'Specialist omul. Pacat de el ca se pierde in comuna aceea. Orase mari ca New York, Berlin, Londra, etc., ar plati greutatea sa in aur ca sa il aiba cel putin un mandat la conducere. Asa e in viata. Unii se nasc in locul gresit, cate nu ar face ei umanitatii daca soarta le-ar da o sansa inca de la nastere. Cum mi-a dat mie soarta o sansa. Daca ma nasteam in Moldova? Sau mai rau, in sud?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie