Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 12:02

Parteneriat pentru un cămin de 9 etaje la SPGK

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 23 noiembrie 2018

Orice leu dat de primărie va fi dublat de partenerii privaţi

Parteneriat pentru un cămin de 9 etaje la SPGK

Şcoala Profesională Germană Kronstadt va avea un cămin de 9 etaje pentru elevii care vin la Braşov să înveţe meserie, iar pentru construirea lui, Primăria municipiului Braşov, Consiliul Local Braşov, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Asociaţia DWK Fit for Future, partenerii economici şi unitatea şcolară au semnat parteneriatul pentru construirea lui. În prezent, se lucrează la studiul de fezabilitate şi după ce va fi gata documentaţia, municipalitatea îşi asumă construirea lui. O dată finalizată clădirea, va fi dotată de partenerii economici.

Concept integrat pentru învăţământul dual
Viitorul cămin ar urma să ofere cazare pentru aproximativ 300 de elevi. Clădirea va avea subsol, parter şi 9 etaje. La parter, elevii cazaţi vor servi masa şi vor avea şi spaţii de socializare. La etaje vor fi camerele de cazare pentru elevi, dar şi pentru eventualii profesori invitaţi, spaţii pentru făcut teme şi vor mai fi două săli multifuncţionale, în care vor putea fi făcute conferinţe.
O dată cu finalizarea acestui cămin, la Braşov se va putea vorbi despre un concept integrat pentru învăţământul în sistem dual – un campus şcolar, care a început din 2012 o dată cu clădirea şcolii, apoi realizarea şi dotarea laboratoarelor şi atelierelor, practica făcută la firmele partenere, care şi angajează viitorii absolvenţi, sală de sport şi mai apoi cămin-internat.
Conform înţelegerii parafate, proiectarea şi studiul de fezabilitate sunt asumate de DWK Fit for Future. O dată terminată documentaţia, municipalitatea scoate la licitaţie lucrarea şi va finanţa construcţia. Apoi, companiile partenere se vor ocupa de dotările necesare.
,,Astăzi (n.r. - joi) am ajuns în faza de semnare a protocolului pentru ultima investiţie majoră dedicată acestei unităţi de învăţământ, căminul pentru elevi, şi doresc să le mulţumesc partenerilor noştri care ne-au sprijinit de-a lungul acestor ani. Fără sprijinul acestor firme, învăţământul dual ar fi rămas doar în faza de intenţie. Odată cu construirea acestui cămin, putem spune că Braşovul nu doar că are cel mai avansat program de educaţie în sistem dual, ci şi că oferă cele mai bune condiţii tinerilor care vor deveni viitori angajaţi ai companiilor braşovene. După semnarea acestui protocol, urmează fazele procedurale pentru punerea în operă a acestui proiect, de la pregătirea documentaţiei necesare, până la licitaţia pentru lucrări şi execuţia lucrării propriu-zise. Am eliberat certificatul de urbanism, iar acum se lucrează la studiul de fezabilitate Ca şi la celelalte investiţii realizate în acest parteneriat - clădirea şcolii, atelierele şi sala de sport - Municipalitatea va face investiţia, iar dotarea va fi făcută de către partenerii din Asociaţia DWK Fit For Future, pe acelaşi principiu pe care l-am folosit şi până acum: orice leu dat de primărie va fi dublat de partenerii privaţi. Trebuie să menţionez că şi proiectul tehnic este suportat de către companiile care susţin acest proiect. Protocolul prevede o durată maximă de realizare a investiţiei de trei ani din momentul obţinerii autorizaţiei de construire. Noi sperăm să nu apară probleme procedurale şi să realizăm acest cămin cât mai repede. Şcoala Profesională Kronstadt este prima în sistem dual din Braşov şi a devenit model de bună practică în toată România. Mă bucur că a produs lucruri concrete, că reuşeşte să le ofere elevilor o meserie, un loc de muncă şi un punct de plecare în viaţă. Ca primar, mă mândresc cu ea şi doresc să multiplicăm cât mai mult acest exemplu”, a declarat primarul George Scripcaru.
Potrivit lui Dan Grigore, reprezentant DWK Fit for Future: „Suntem în colaborare de la început, iar în acest proiect ne ocupăm de partea de proiectare, care valorează undeva la 80.000 de euro, şi tot în acest parteneriat am hotărât că vom dota toată clădirea”.

Aproape 100 de solicitări refuzate, la admiterea din vară, din lipsa spaţiului de cazare
Dacă în 2012, SPGK pornea cu 5 clase, acum are 31 de clase pentru învăţământul dual. De la an la an sunt tot mai mulţi copii, şi din judeţ, şi din alte judeţe, care vor să se înscrie la SPGK. „La momentul acesta, încă, ponderea copiilor care optează pentru această ofertă educaţională, prin învăţământ profesional, sunt din mediul rural şi probabil şi urbanul mic, şi atunci e firesc să scuteşti timp pe navetă şi să le oferi condiţii decente de cazare, de studiu, de masă, acolo unde-şi desfăşoară activitatea şcolară”, a subliniat prof. Ariana Bucur, inspector şcolar general IŞJ Braşov
În această vară, conducerea SPGK a fost nevoită să refuze înscrieri, tocmai pentru că nu au unde să cazeze toţi solicitanţii. „Numărul de elevi din ţară - să nu vă mai spun, solicitarea anul acesta au fost peste 220 de solicitări pentru cazare, din păcate, n-am acceptat decât 112, trist a mai fost pentru fete, am acceptat doar 10 fete”, prof. Daniela Croitoru, director adjunct SPGK.

261 copii cazaţi acum în cămine „externe”
În prezent, 261 copii din localităţile îndepărtate ale judeţului sau veniţi din afara judeţului care învaţă la SPGK sunt cazaţi în trei cămine „externe”, la Colegiul Tehnic de Transporturi, la „Mircea Cristea” şi la Prejmer. La clasele de învăţământ dual sunt înmatriculaţi, în prezent, 762 de elevi, din judeţele Braşov, Argeş, Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea şi Vaslui. Şcoala Profesională Kronstadt este prima în sistem dual din Braşov şi a devenit model de bună practică în toată România
Şcoala Profesională Germană Krostadt, deschisă în 2012, este prima şcoala profesională în sistem dual din România, devenită model de bună practică la nivel naţional.

Foto: Andrei PAUL

+4 -0

Comentarii

rammstein

2018-11-23 15:46:19


a aparut si suzana gadea!!!...femeia barbat din inspectoratul analfabetilor brasov...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie