Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 03:27

Patru morţi şi multe nereguli

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 22 iunie 2016

Accidentul de la Perşani, cu 30 de victime, ridică încă multe semne de întrebare

Patru morţi şi multe nereguli

Un microbuz care transporta mai mulţi copii care făceau parte dintr-un ansamblu folcloric de la Iaşi spre Arad a fost implicat, vineri, în jurul orei 12.30, într-un grav accident rutier în judeţul Braşov, pe raza de localităţii Perşani. Cei din microbuz făcuseră o pauză de masă cu doar câteva minute înainte de accident într-o parcare din apropierea locului accidentului. Abia plecat din parcare, şoferul microbuzului a apăsat cam tare pedala de acceleraţie, a pierdut controlul volanului, a agăţat un parapet de beton care separă cele două sensuri de mers şi s-a răsturnat pe contrasens. Ca urmare a accidentului, cei doi şoferi care aveau datoria să-i ducă la Arad pe pasageri şi-au pierdut viaţa: Ilie Cojocaru, 58 de ani, respectiv Andrei Popa, 42 de ani. Pe loc au murit şi Cosmin Teodor Manoila, un tânăr de 20 de  ani, coregraf la Palatul Copiilor din Iaşi, şi Cătălin Pop, coordonatorul ansamblului folcloric „Catalina” de la Palatul Copiilor din Iaşi. Iniţial, s-a raportat că printre victime s-ar afla un copil, informaţie care nu s-a confirmat ulterior.
Alţi 26 de pasageri ai microbuzului au suferit răni destul de serioase, în urma cărora au ajuns la spital: 6 persoane la Spitalul Judeţean, 11 la Spitalul de Pediatrie, 5 la Spitalul Militar şi 4 la Spitalul Sf. Constantin. Iniţial, numărul spitalizaţilor a fost de 21, însă alte 5 persoane s-au simţit rău la scurt timp şi au cerut şi ele internarea.
Numărul mare de victime a dus la aplicarea Planului Roşu. 4 echipaje de descarcerare, 8 echipaje SMURD şi 4 ambulanţe au sosit la scurt timp la locul accidentului, după care a mai ajuns şi un echipaj SMURD de transport victime multiple.
Microbuzul a necesitat să fie ridicat cu ajutorul unei macarele, iar timp de patru ore, până când acesta a fost ridicat, traficul în zonă a fost blocat şi deviat pe ruta Zărneşti - Poiana Mărului – Şinca. „S-a activat Planul Roşu încă de la primirea apelului şi la faţa locului au fost trimise echipaje de descarcerare, SMURD, Ambulanţa şi echipaje cu apă şi spumă. S-a colaborat cu toate forţele Ministerului de Interne care au rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă”, a explicat Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov.



Primele inadvertenţe
Copiii de la Palatul Copiilor din Iaşi mergeau spre Arad, unde ar fi trebuit să susţină un spectacol folcloric. Alături de ei se aflau şi doi instructori, plus cei doi şoferi ai microbuzului. Autovehiculul avea 24 de locuri plus unul pentru şoferi, însă în maşină se aflau montate 29 de scaune. În plus, patru persoane au decedat, iar alte 26 au fost internate în spital, deci şi acest număr a fost depăşit.
Dacă Ministerul de Interne a afirmat iniţial că erau 28 de persoane, Ministerul Sănătăţii spunea că erau 31: 28 de copii şi trei adulţi. Ulterior, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a transmis printr-un comunicat că grupul din autocar era format din 34 de elevi şi 2 profesori. La trei ore după accident, cele două ministere au anunţat acelaşi număr de persoane care se aflau în autocar, şi anume 30, dintre care patru adulţi.
„Poliţiştii verifică listele de pasageri puse la dispoziţie de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi cele existente la unităţile medicale de pe raza municipiului Braşov pentru a se stabili cu exactitate persoanele existente la ora producerii evenimentului în autocar. Precizăm că în foaia de parcurs  a autocarului sunt înscrise 24 de persoane”, declara după accident comisarul şef Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov.
Ultima cifră comunicată de un oficial a fost de 31 de copii, doi adulţi însoţitori, plus cei doi şoferi.

Anchetă coordonată de la Braşov
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov a deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş, a precizat că autocarul răsturnat în judeţul Braşov era închiriat de către oficialii Palatului Copiilor din Iaşi de la o firmă privată (Maxibus Trans SRL cu sediul în Valea Adâncă, comuna ieşeană Miroslava) şi că s-au dispus controale atât la sediul firmei de transport, cât şi la Palatul Copiilor. „La Iaşi, poliţiştii şi inspectorii de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier au plecat la firma Maxibus Trans, firma de la care cei de la Palatul Copiilor au închiriat autocarul pentru a merge la Arad, acolo unde participau la un concurs. De asemenea, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, împărţiţi în două echipe, investighează accidentele de muncă atât de la firma de transport, cât şi de la Palatul Copiilor. Vorbesc de accidente de muncă pentru că cei doi şoferi morţi de la firma de transport se aflau în timpul programului. Echipa de la ITM, care a mers la Palatul Copiilor, a reuşit la acest moment să clarifice situaţia exactă a persoanelor plecate cu această cursă. Este vorba despre 31 de copii şi doi adulţi”, a declarat pentru Mediafax, Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi.
„Ancheta este făcută de IPJ Braşov, poliţiştii ieseni doar acordă sprijinul. Toate detaliile vor fi oferite de Poliţia Braşov”, a declarat la rândul ei Anca Vajiac, purtătorul de cuvânt al Poliţiei judeţului Iaşi.



Un singur copil a mai rămas internat la Braşov
Din cei 26 de răniţi rezultaţi în urma accidentului, 6 au rămas internaţi peste weekend. Dintre aceştia, 4 sunt în spitale din Braşov, iar doi au fost transferaţi la Iaşi, la solicitarea părinţilor. Alte 20 de victime ale accidentului de la Perşani au fost externate înainte de weekend. „În spitalele din Braşov mai sunt internate patru victime ale accidentului din Perşani, două au fost transferate la Iaşi şi 20 externate”, a precizat Liviu Naghi. De asemenea, prefectul judeţului Braşov, Ciprian Băncilă, a declarat ieri că la Spitalul Judeţean Braşov mai sunt internaţi trei copii, doi dintre aceştia urmând să fie externaţi ieri, iar unul va mai rămâne o perioadă sub supravegherea medicilor. „În acest moment mai sunt trei copii internaţi la Judeţean. O fată care a fost operată la femur şi care are bazinul deplasat a rămas internată la ATI şi probabil va mai rămâne câteva zile. Ceilalţi doi vor fi externaţi marţi”, a spus marţi prefectul Braşovului.

Şoferul nu consumase alcool
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov au anunţat ieri că şoferul autocarului răsturnat la Perşani nu consumase alcool. „Rezultatele probelor biologice au relevat faptul că şoferul autovehiculului implicat în evenimentul rutier nu a consumat alcool, acesta având în sânge o alcoolemie 0,00 g/l alcool pur în sânge”, anunţă procurorii printr-un comunicat de presă.
Parchetul menţionează că până în prezent a fost finalizată cercetarea la faţa locului şi au fost restituite toate bunurile aparţinătorilor persoanelor vătămate, fiind dispuse ridicări de documente şi audieri. „În cauză urmează a fi dispuse o constatare tehnico-ştiinţifică pentru stabilirea stării tehnice a autovehiculului, iar, ulterior, o expertiză criminalistică în vederea verificării existenţei unor modificări tehnice asupra autovehiculului implicat în accident, de natură să atragă răspunderea contravenţională sau penală a unor persoane”, mai anunţă parchetul.

„Un obicei prost”, posibila cauză a accidentului
Şoferul care se afla la volanul autocarului avea un obicei periculos în timp ce conducea, scrie Ziarul de Iaşi, care citează persoane din anturajul acestuia. Reporterii au mers în Valea Adâncă, localitatea de domiciliu a celor doi şoferi ai autocarului, Andrei Popa şi Ilie Cojocaru. Un şofer care a fost coleg cu cei doi a dat amănunte despre ei şi despre microbuzul care a pornit vineri în zori într-o cursă fatidică.
Bărbatul a spus că Andrei Popa, cel care se afla atunci la volan, obişnuia să scoată din viteză autovehiculele în timp ce acestea rulau la vale. Cel mai probabil, a frânat din când în când, fapt care a dus la încălzirea ferodourilor roţilor şi la rămânerea fără frâne. Disperat, şoferul ar fi încercat să introducă autovehiculul într-o treaptă inferioară de viteză ca să-l oprească, dar nu a reuşit. Atunci ar fi tras şi frâna de mână, dar maşina nu s-a oprit în timp scurt, aşa că ar fi încercat să o încetinească izbind-o de parapetul care separă sensurile de circulaţie.
Bărbatul a mai precizat că Andrei Popa nu mai lucrase pe microbuzul tip Volvo până atunci, maşina fiind folosită de Ilie Cojocaru, cel care o şi condusese în ziua accidentului de la ora 5 dimineaţă până la amiază.

„Cel mai prost autocar”
Silviu Apostol, managerul unei firme private de transport din Iaşi, prieten bun cu profesorul Cătălin Pop, una dintre cele patru persoane decedate în accidentul petrecut vineri lângă Braşov, nu a putut onora comanda de transport spre Arad, unde mergeau elevii la un festival, şi spune că maşina în care se aflau copiii era „cel mai prost autocar”.
Silviu Apostol deţine o firmă de transport în Iaşi, dar perioada aglomerată, în care există multe solicitări pentru închirierea unor microbuze sau autocare, l-a determinat să nu poată onora comanda de transport venită din partea Palatului Copiilor din Iaşi.
Patronul a declarat, pentru Libertatea, că autocarul în care erau elevii şi profesorii de la Colegiul Naţional de Artă Octav Băncilă şi de la Palatul Copiilor, componenţi ai ansamblului folcloric HORA, era cel mai prost din Iaşi. Astfel, cei care se deplasau către Arad, pentru a participa la un festival internaţional de folclor al copiilor, având încă din start viaţa pusă în pericol.
„Forţat de împrejurări, fiind o perioadă aglomerată, nu am putut să onorez această comandă. Am încercat să le fac rost de un autocar de la firme din Botoşani şi Suceava, însă nu am găsit. Aşa s-a ajuns la alegerea celui mai prost autocar din Iaşi”, spune Silviu Apostol. „Personal am văzut acest autocar, de fapt acest cazan pe patru roţi, pentru că asta era, acum 3 săptămâni, într-o curte, mai mult abandonat”, a mai declarat Silviu Apostol.

Patronul firmei de transport: „Totul e în regulă”
Cele mai mari semne de întrebare în acest caz sunt cele privind respectarea regulilor de transport.
Microbuzul care s-a răsturnat la Perşani avea ITP valabil, făcut în aprilie, iar în certificatul de înmatriculare figurează 25 de locuri, precizează IGPR. Din primele verificări s-a constatat că în interiorul autocarului erau montate 29 de scaune, iar în foaia de parcurs a autocarului erau înscrise 24 de persoane.
Transportatorul spune că are toate actele în regulă şi dă vina pe Palatul Copiilor. „Numărul de locuri sunt cât sunt pe scaun. Deci, 25 pe maşina asta. Totul e în regula cu actele, totul, totul!”, a afirmat Ion Irimescu, patronul firmei de transport Maxibus Trans SRL, proprietara autocarului răsturnat. El a spus că nu cunoaşte numărul de pasageri care au urcat în autocar, afirmând ca este pentru prima data când firma sa obţine un contract cu Palatul Copiilor din Iaşi. Despre şoferi a spus că sunt oameni cu multă experienţă. „Îi am de cinci ani la mine. Au făcut Italia, pe autocare”, a declarat Ion Irimescu.


 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie