Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 16:30

Pesta porcină scumpeşte porcul cu 25%. Ce spune un măcelar din Braşov despre carnea din supermarket şi cel „made in România”

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 11 iunie 2021

Pesta porcină scumpeşte porcul cu 25%. Ce spune un măcelar din Braşov despre carnea din supermarket şi cel „made in România”

Problemele cu pesta porcină africană, nu doar în Europa, inclusiv în România, ci şi în China, cel mai mare importator de carne de porc din spaţiul comunitar, ar putea duce la scumpirea acestui produs, estimează Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).
„În condiţiile în care Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanţa comercială este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producţie este semnificativ afectat de preţul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 faţă de 2020), APCPR estimează pentru lunile următoare, o creştere cu minimum 25% a preţurilor pentru consumator”, se arată într-un comunicat al asociaţiei transmis redacţiei.
Bogdan Blendea, măcelar şi administratorul unei carmangerii din Braşov, spune că în acest moment, preţul cărnii de porc nu este cu mult mai mare faţă de perioada sărbătorilor, însă are o explicaţie pentru creşterea preconizată de analişti. „O creştere va exista, din ce se preconizează. Atâta timp cât s-a dat drumul la exporturi către piaţa din Asia, şi acolo este cererea foarte mare, chestia asta o să se reflecte şi în preţul final al cărnii. Producătorii români fac faţă cam greu, chiar discutam cu un furnizor şi spunea că, în general, la preţul acesta de vânzare a animalului viu, fermierii nu câştigă mai nimic, adică cât să supravieţuiască”, a declarat pentru Radio România Bogdan Blendea.
El spune că încearcă să îi facă pe clienţi să înţeleagă de ce sunt diferenţe majore între preţul cărnii din magazinele care se aprovizionează de la producătorii locali şi hipermarketuri. „Eu am spus că preţul reflectă calitatea şi atunci când avem un preţ mic la un produs, trebuie să ne punem un semn de întrebare înainte - cum a fost făcut acel produs, ce costuri a implicat ş.a.m.d. Termenul de valabilitate are o foarte mare importanţă. În primul rând ne dă nişte informaţii referitoare la conservanţii care sunt în el. Orice produs alimentar din carne, în general, nu are termen foarte lung. Am întâlnit produse de gen care aveau 6 luni termen de valabilitate”, a exemplificat acesta.
În ceea ce priveşte producătorii români, tot APCPR semnalează diferenţe majore între preţurile plătite fermierilor din ţările UE, comparativ cu România, unde, deşi se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei, consumatorul român plăteşte la nivel european. „În contextul în care APCPR nu mai produce decât 30% din consumul de carne proaspătă de porc, sectorul suin resimte o lipsă acută de finanţare şi de măsuri concrete de control şi combatere a PPA, solicităm Primului Ministru şi Guvernului României intervenţia în regim de urgenţă, în vederea implementării măsurilor ce se impun pentru a proteja fermele autohtone producătoare de carne de porc şi pentru a asigura securitatea alimentară pe termen mediu şi lung”, scrie asociaţia. APCPR asigură cca. 70% din producţia naţională de porcine vii şi reuneşte în prezent 76 membri – ferme de creştere a suinelor.
Într-un an, un român mănâncă, în medie, aproape 40 de kilograme de carne de porc, arată statisticile europene.

+0 -2

Comentarii

'liviu paulus'

2021-06-11 09:41:03


'De ce nu gasesc la un magazin particular carne de la gospodariile populatiei,cu gust de porc si cu pret mai mare,evident,ptr ca creste mai lent? De ce carnea de porc este plina de apa,nu exista un standard cu procentul de umditate? Unii nu au cui vinde produse de casa si altii nu au de unde cumpara.Si vorbim...la fel ca si cu rosiile ca sunt chimizate.Ne batem joc unii de altii si parca nu am avea institutii sa ne protejeze. Ieri am mincat la o terasa cu pretentii un preparat cu carne de porc,carne foarte tare si uscata,poate de mai multe ori decongelata,localul a inteles si mi-a schimbat produsul,dar,ramine un regret.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie