Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:09

POLUAT, ELECTROCUTAT, STRICAT

Peşte „otravă”, din Spania şi Italia. Indicaţii la livrare: miroase, daţi-l prin oţet, doar pentru România

Autor: Ana ŢÎRCĂ

Publicat la 15 mai 2019

150 de percheziţii internaţionale ieri, pe filiera mafiei. La Braşov, descindere în Sânpetru

Peşte „otravă”, din Spania şi Italia. Indicaţii la livrare: miroase, daţi-l prin oţet, doar pentru România

Dezvăluiri incredibile a făcut procurorul care anchetează reţeaua care comercializa peşti proveniţi din ape poluate din Vestul Europei, a cărei destructurare a fost anunţată ieri, de autorităţi. Procurorul Teodor Niţă (foto) de la Constanţa, acolo unde se instrumentează dosarul, spune că grupul infracţional organizat a fost urmărit timp de 6 luni. La început, anchetatorii şi-au dat seama că activităţile nu se desfăşoară doar în România, motiv pentru care au început colaborarea cu colegii lor din Spania. Ancheta s-a extins în Italia, Franţa, Portugalia şi Ungaria, după care s-a cerut sprijinul Eurojust.
„Lucrul pe teritoriul României este făcut de mine, în colaborare cu colegii din IGPR, iar, ulterior, au fost implicate şi alte subunităţi. Lucrătorii din Poliţie au primit o informaţie pe care am urmărit-o timp de 6 luni, de când beneficiem de mandate de supraveghere tehnică, nu doar a telefoanelor”, a explicat anchetatorul. Niţă spune că membrii grupului pescuiesc prin metode barbare, din fluvii extrem de poluate. Fluviile din care se pescuia sunt Ebru, din Spania, Pad, din Italia, iar cantităţile se pare că au ajuns la 500 de tone.



Pescarii nu erau italieni sau spanioli, ci români plecaţi în aceste ţări
Afacerea a fost pusă la cale de cetăţeni români şi chiar şi cei care pescuiau în apele din Spania sau Italia, erau conaţionali ai noştri. Potrivit procurorului, aceştia foloseau baterii cu care electrocutau peştii. „Foloseau baterii pentru pescuitul prin electrocutarea peştilor. În convorbirile dintre inculpaţi, unul spunea că peştele miroase şi era sfătuit să-l dea prin oţet. Ajungea apoi la marii retaileri din ţara noastră, aşa că este foarte probabil ca multă lume să fi cumpărat. Nu este exclus ca şi acum să se mai găsească în magazine”, mai spune Niţă.
Tot români erau şi cei care transportau peştii, pe care îi puneau pe masa compatrioţilor. „Românii erau cei care organizaseră afacerea şi aduceau otrava în farfuria conaţionalilor lor. Pescarii de acolo nu sunt italieni, sau spanioli, ci tot români, din satele lipoveneşti. (…) Românii transportau, românii pescuiau şi românii comercializau. Sunt doar câţiva străini”, a explicat procurorul.



„După patru zile de mers din Spania, ăla era peşte proaspăt!!”
După ce era pescuit, peştele era depozitat în spaţii improprii, iar Teodor Niţă are cunoştinţă despre asemenea locuri în Spania. În continuare, peştele era transportat pe şosele şi făcea 4 zile până în România, astfel că, şi dacă nu ar fi provenit din ape poluate, tot nu ar fi fost propice consumului. La noi era livrat ca peşte proaspăt, chiar şi în unităţi Delta Dunării.
„Nu era transportat cu frigoterme autorizate. Erau simple. Mai dormea şoferul, mai oprea motorul. Ajungeau după patru zile. «Bă, dar cam miroase. Spală-l cu oţet. Sau taie-l rondele şi ţine-l la marinat ca să nu miroasă». Îl ţineau în soluţie salină ori oţet. Peştele era stricat. Inclusiv în Deltă se livra, inclusiv la mari retaileri. De unde se cumpără peşte proaspăt. (…) Îl distribuiau fie rondelele alea împuţite, fie peşte proaspăt, transportat cu trei bucăţi de gheaţă. După patru zile de mers din Spania, ăla era peşte proaspăt”, a mai declarat Niţă. Potrivit acestuia, potrivit actualelor legi, „românii au 72 de ore pentru a exploata peştele din crescătoriile lor, iar pentru societăţile străine vorbim de 21 de zile de la momentul intrării în Vamă!”.



Cum reuşeau să bage marfa în ţară
Cantităţile de produşi chimici, inclusiv metale grele, erau mult peste limita admisă, însă peştele trecea graniţa României fără să fie verificat de ANSVSA.
„Pentru a-şi crea aparenţa de legalitate, suspecţii au contrafăcut documentele. Cumpărau 50 de kilograme de la o firmă, luau antetul şi îl falsificau. Intrau apoi în România cu dubiţe de 3,5 tone, că nu prea le controlează”, a explicat procurorul.

„Ce era în interiorul peştelui, Dumnezeu cu mila. Avem analize de la ANSVSA”
„Ce era în interiorul peştelui, Dumnezeu cu mila. Avem analize de la ANSVSA. Structurile teritoriale au tratat aşa - adică trecea peştele fără să fie verificat. În urma analizelor, peştele avea substanţe nedorite pentru a fi ingirate. Este impropriu consumului uman - cantităţi ridicate de produşi chimici, inclusiv metale grele”, a mai declarat Teodor Niţă. Potrivit acestuia, s-a cerut punctul de vedere oficial al ANSVSA.

Pe cine aprovizionau? „Firme extrem de mari de la care sunt sigur că şi dvs. v-aţi provizionat în mod intens”
Ce este grav este că, în ultimele 6 luni, peştele acesta a fost pe raft şi în mare parte consumat sau încă pe rafturile magazinelor. „Livrau la firme, nu pot să dau nume, dar sunt firme extrem de mari de la care sunt sigur că şi dvs. v-aţi provizionat în mod intens”, a confirmat ieri procurorul de caz. Întrebat dacă există posibilitatea ca şi acum să fie piaţă, acesta a replicat: „Foarte probabil, depinde de data de provenineţă şi de persoana care l-a furnizat. E foarte probabil”.
Din cele 500 de tone, cantitate estimată ca fiind traficată în reţeaua mafiotă, doar 30 de tone au fost confiscate şi distruse ieri, în urma percheziţiilor.

114 persoane reţinute, doar în România
115 percheziţii au fost făcute marţi în acest dosar în România, în urma cărora au fost reţinute 114 persoane şi 60 de autoturisme, însă în afara ţării au mai fost peste 100 de percheziţii. Niţă spune că 60-70 de persoane fizice şi juridice ar putea fi puse sub acuzare pentru constituirea de grup infracţional, braconaj şi evaziune fiscală.



Braşovul, pe lista de livrări
Ancheta pentru destructurarea unei reţele care comercializează peşte din ape poluate se desfăşoară în 6 ţări europene. Poliţişti din România, Spania, Italia, Franţa şi Ungaria au efectuat marţi sute de percheziţii în vederea documentării activităţii infracţionale a grupului organizat care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului.
În România au avut loc 115 percheziţii, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Braşov, Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş. Alături de poliţiştii români sunt şi reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania. Potrivit unor surse din IPJ Braşov, în judeţul Braşov s-a descins marţi în localitatea Sânpetru, pe strada I.T. Meschendorfer.
Totodată, poliţişti din România au participat la acţiuni similare pe teritoriile Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei. Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia,
Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate direct de EUROJUST şi EUROPOL.

Caracatiţă de sute de persoane
Anchetatorii spun că „gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari), ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România, conform anchetatorilor. Ea nu funcţiona după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.). Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu. Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale”, se arată într-un comunicat de marţi al IGPR. În urma cooperării internaţionale dintre Poliţia Română cu autorităţile poliţieneşti din Spania, Ungaria, Franţa, Italia şi Portugalia, a fost documentată activitatea grupării infracţionale, iar toate informaţiile existente s-au valorificat prin blocarea accesului pe piaţa românească a 30 de tone de peşte, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei. Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată.
În cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum şi deţinere, transport şi comercializarea fără documente legale a peştelui.
Documentarea activităţii infracţionale s-a desfăşurat de către poliţişti din cadrul Direcţiei de Ordine Publică, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul A.N.A.F, conform Poliţiei Române.



 

+3 -1

Comentarii

rammstein

2019-05-15 08:55:20


pana la urma despre ce vorbim???>..tot de romani,pardon lipoveni??...ba ce popor de peste suntem....uite d-aia s-au imbolnavit dragnea ,firea,pana,codrin....unul are praf de pusca de la icre,alta o sarama in colon,una mercur de la termometre,altul ia cazut parul cand a vazut ce cap prost are....una la radio brasov care a macat o caracatita si i-au ramas tentaculele in gura si-n fund...dar pe interlopii din teleorman nu-i anchetati???...c-au distrus tara???...cu metale rare...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie