Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 13:16

Piaţă de nivel european la Râşnov, cu sute de oameni la inaugurare

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 07 noiembrie 2016

Inaugurarea noii pieţe a oraşului a avut loc în weekend, odată cu prima ediţie a Festivalului Vinului

Piaţă de nivel european la Râşnov, cu sute de oameni la inaugurare

Râşnovul a avut parte în acest weekend de un dublu eveniment prin care şi-a confirmat statutul dobândit în ultimii ani, de staţiune turistică de interes naţional. Este vorba de inaugurarea noii pieţe a oraşului, realizată odată cu prima ediţie a Festivalului Vinului, ambele adunând mii de localnici şi turişti laolaltă, aceştia profitând şi de vremea surprinzător de bună pentru începutul lunii noiembrie. Proiectul reabilitării pieţei din Râşnov a însemnat demolarea vechii structuri şi ridicarea unei construcţii noi, care să asigure o activitate de comerţ civilizată, la standarde europene, cu respectarea normelor legale (igienico - sanitare, de mediu, PSI etc), dar şi să se încadreze într-o arhitectură modernă, dar care să nu facă notă discordantă cu construcţiile învecinate sau cu statutul de staţiune montană. „Aşa cum am promis, continuăm proiectele începute de echipa fostului primar Adrian Veştea. Acesta este primul proiect finalizat de noua administraţie a oraşului, dar început din mandatul anterior, un proiect de care aveam nevoie cu toţii, comunitatea locală şi turiştii”, a spus Liviu Butnariu, viceprimarul oraşului Râşnov. La momentul de inaugurare au participat câteva sute de localnici, alături de comercianţi şi producători care sunt legaţi de piaţa din oraşul de sub Cetate de zeci de ani. „În momentul când am devenit primar, în 2004, oraşul avea foarte multe probleme care ţineau de proprietate. Şcoala 2 era a Bisericii Evanghelice, clădirea primăriei şi şcoala de pe strada Brazilor era a unor proprietari, grădiniţa de asemenea şi nici piaţa nu avea altă situaţie. Am început identificarea topografică, după discuţii legale îndelungi am reuşit să avem un statut juridic cert. De atunci am considerat că trebuie să punem bazele unei pieţe la nivelul unei staţiuni turistice de interes naţional. Am beneficiat de înţelegerea celor care îşi desfăşoară activitatea aici, nu le-a fost uşor. Mă bucură că încă un lucru frumos a prins contur, de care va beneficia atât staţiunea cât şi turiştii”, a declarat şi Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.



„Am găsit aici condiţii civilizate, ca într-un oraş occidental”
Noua piaţă a fost apreciată şi de reprezentanţii autorităţilor sanitar-veterinare. „E una dintre cele mai bune investiţii pentru municipalitatea de aici din ultima vreme. Un comerţ civilizat, o protecţie a populaţiei din punct de vedere a igienei reprezintă un efort deosebit. Admir şi apreciez acest efort atât al vechi conduceri cât şi a celei noi de aici. E o investiţie care va avea un efect deosebit asupra calităţii vieţii în Râşnov. Am găsit aici condiţii civilizate, ca într-un oraş occidental, legat de comercializarea produselor agro-alimentare şi a altor produse”, a declarat Dorin Enache, director Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov. „O piaţă foarte modernă, de care toţi locuitorii Râşnovului aveau nevoie. Este o investiţie care face ca oraşul să dovedească încă o dată că este un oraş european, care îşi respectă oamenii”, a precizat şi Ciprian Băncilă, prefectul judeţului Braşov.

Degustări de vin şi două zile de muzică bună
După inaugurare, mulţimea s-a mutat în Piaţa Unirii din centrul istoric al Râşnovului, unde a avut loc prima ediţie a Festivalului Vinului. Aici, râşnovenii şi turiştii au putut degusta şi cumpăra vinuri pe alese, pentru toate gusturile şi toate buzunarele, de la producători din întreaga ţară şi chiar din Republica Moldova. Pentru a degusta un sortiment vizitatorii au achitat câte 20 de lei, iar sticlele de vin s-au vândut la preţuri de la 17 la 45 de lei. Totodată, în Piaţa Unirii au fost două zile pline de spectacole, pe scenă urcând interpreţi şi formaţii de diverse genuri musicale, Gheorghe Turda, Trupa Coco, Trupa Pact, Veta Biriş, Ducu Bertzi sau Mircea Baniciu. „Râşnovul s-a dezvoltat enorm în ultimii ani, de când şi-a recâştigat Cetatea. Am susţinut mereu că turismul în zona Braşovului, deci şi la Râşnov, poate creşte cel mai mult pe evenimente. Pe lângă portofoliul pe care oraşul deja îl avea, a fost inaugurat şi acest Festival al Vinului, este bine că s-a pornit la drum şi cu siguranţă el îşi va culege roadele după 4-5 ediţii şi se va impune”, a spus Sorin Dencescu, reprezentant al Asociatiei Nationale a Agenţiilor de Turism (ANAT) Braşov.



Oameni „legaţi” de piaţă de zeci de ani
Murugă Ion, producător din Priseaca, Olt - „Vin din 1994 în piaţa aceasta. Cum se modernizează totul, era nevoie de o construcţie nouă. Am aşteptat cu interes momentul”.
Brătescu Florea, producător din Târgovişte, Dâmboviţa - „Sunt cel mai vechi producător din piaţă, vin aici din 1972, mă simt ca acasă aici. Este o construcţie modernă, frumoasă ca aspect şi gândită bine ca funcţionalitate. Ne întoarcem la Râşnov cu gânduri bune şi sperăm că va fi bine şi pentru noi şi pentru râşnoveni”.
Iliuţă Marian, producător din Dăbuleni, Dolj - „În această vară am împlinit 20 de ani de când vin cu pepeni la Râşnov, m-am legat de acest loc. Aduc pepeni, roşii, zarzavaturi. A fost bună şi piaţa veche, că de aici am trăit, dar îmi place construcţia nouă, este foarte frumoasă”.
Carole Marcela, florar - „Avem o afacere de familie şi vindem şi legume, şi flori, suntem legaţi de piaţă, de aici ne câştigăm pâinea şi suntem foarte mulţumiţi de cum arată”.
Arişanu Maria, producător din Şimon, Braşov- „Avem telemea de oaie, telemea mixtă – oaie şi vacă, burduf, caş afumat. Tot ce folosim este natural şi e o mare diferenţă faţă de ce se găseşte în marile hypermarketuri. Avem ferma la Crizbav, acolo producem. Preţurile sunt aceleaşi de 20 de ani, de când aveam 18 ani şi am început să vând în această piaţă”.

„Vinurile au o poveste foarte frumoasă, care trebuie spusă”
Mazăre Daniel, reprezentant cramă - „Nu mă aşteptam să găsim lucruri aşa frumoase aici la Râşnov, la prima ediţie a acestui festival. Crama noastră reprezintă o afacere de familie, o cramă medie pentru nivelul ţării noastre, tânără, construită pe fonduri europene. E o industrie care a început să meargă în România, iar oamenii au început să fie tot mai educaţi în această privinţă, inclusiv prin acest fel de evenimente”.
Preda Florin, reprezentant cramă - „Oraşul este deosebit, impresionant, iar ceea ce se întâmplă aici creează o premiză bună pentru turism. Festivalul este o iniţiativă perfectă pentru promovarea oraşului şi pentru tot ceea ce înseamnă zona Braşov. Faptul că autorităţile locale au decis să organizeze un astfel de eveniment nu poate fi decât un pas înainte. Am venit cu vinuri reprezentative ale cramei noastre, una nouă, aflată la început de drum. Fiecare dintre aceste vinuri sunt produse în cantităţi relativ mici, între 7.000 şi 12.000 de sticle şi nu pot fi găsite în comerţul de masă”.
Dan Covalenco, vizitator - „Particip la astfel de festivaluri şi este chiar de apreciat ceea ce am găsit la Râşnov, este un eveniment bine organizat. Este important pentru comunitate să există astfel de lucruri care să aducă turişti, iar pentru noi, cei pasionaţI, este bine să găsim astfel de manifestări în cât mai multe locuri”.

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie